ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πανοραμική Γάζας πόλης
Πανοραμική εικόνα της Γάζας στο ηλιοβασίλεμα με σύννεφα πάνω από την πόλη.

Η Χαμάς αναζητεί Ρωσοϊσραηλινούς ομήρους για να τους απελευθερώσει

«Αναζητούμε τώρα τα άτομα που μας υπέδειξε η ρωσική πλευρά. Είναι δύσκολο, αλλά τους ψάχνουμε. Και όταν τους βρούμε, θα τους απελευθερώσουμε», δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, που επισκέπτεται τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα πως η παλαιστινιακή οργάνωση προσπαθεί να εντοπίσει οκτώ ομήρους που έχουν διπλή, ρωσική και ισραηλινή, υπηκοότητα, ώστε να τους αφήσει ελεύθερους. «Αναζητούμε τώρα τα άτομα που μας υπέδειξε η ρωσική πλευρά. Είναι δύσκολο, αλλά τους ψάχνουμε. Και όταν τους βρούμε, θα τους απελευθερώσουμε», δήλωσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Είπε πως έλαβε εκ μέρους του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κατάλογο με οκτώ ονόματα Ρωσοϊσραηλινών που μπορεί να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. «Είμαστε πολύ επιμελείς με αυτόν τον κατάλογο και θα τον μεταχειριστούμε με φροντίδα επειδή βλέπουμε τη Ρωσία σαν μια πολύ στενή μας φίλη», είπε ακόμη ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ. Ο αξιωματούχος της Χαμάς έφθασε προχθές, Πέμπτη, στη Μόσχα για συζητήσεις, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης με το Ισραήλ πριν από τρεις εβδομάδες. Οι συζητήσεις αφορούσαν κυρίως την απελευθέρωση ομήρων και την απομάκρυνση Ρώσων πολιτών.

Την Τρίτη, το Κρεμλίνο είχε δηλώσει πως δεν είχε σημειωθεί καμία πρόοδος για την απελευθέρωση των Ρώσων ομήρων που συνέλαβε η Χαμάς, παραδέχθηκε μάλιστα ότι δεν γνώριζε πόσοι είναι. Εκατοντάδες Ρώσοι υπήκοοι ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, που τίθεται στο στόχαστρο των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Η Ρωσία, αντίθετα με τις ΗΠΑ, δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και εξακολουθεί να διατηρεί σχέσεις με αυτήν. Αν και η Μόσχα καταδίκασε τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον Ισραηλινών αμάχων, επιμένει στην ανάγκη ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους προκειμένου να τεθεί τέλος στη σύγκρουση και προειδοποίησε το Ισραήλ για τις συνέπειες μιας τυφλής και φονικής ανταπάντησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα της Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

«Καμπανάκι» για αντοχές ρωσικής οικονομίας και πόλεμο στη Γάζα

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης προειδοποιεί ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν έχουν οδηγήσει σε μια βαθιά οικονομική κρίση όπως πολλοί ήλπιζαν. Ο αντίκτυπος της σύγκρουσης Ισραήλ - Χαμάς στον τουρισμό της Μ. Ανατολής.
Σημαίες Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά πυρά σκοτώνουν νεαρό Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι καταγγέλλουν ότι Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν 24χρονο στην Ιεριχώ και τραυμάτισαν τρεις ακόμη. Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι αντέδρασε σε επίθεση με πέτρες από «τρομοκράτες».
Πλήθος προσφύγων Παλαιστίνης
ΔΙΕΘΝΗ

Παλαιστίνιοι της Γάζας επιστρέφουν δακρυσμένοι από την Αίγυπτο

Δωδεκάδα Παλαιστινίων επέστρεψε συγκινημένη στην κατεστραμμένη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο, όπου τους υποδέχθηκαν θερμά συγγενείς και φίλοι. Η χαρά της επανένωσης σκιάστηκε από το βαρύ κλίμα και την καταστροφή.
Φορτηγό ανθρωπιστικής βοήθειας
ΔΙΕΘΝΗ

Αργή η διέλευση στη Ράφα μετά το άνοιγμα των συνόρων στη Γάζα από Ισραήλ

Άνοιξε ξανά το πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο, επιτρέποντας τη διέλευση Παλαιστινίων υπό αυστηρούς περιορισμούς, σε μια προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, μετά από μήνες κατά κύριο λόγο κλειστών συνόρων.
Στιβ Γουίτκοφ σε εκδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Στιβ Γουίτκοφ στις ΗΠΑ θα επισκεφθεί το Ισραήλ πριν τις συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας

Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, φτάνει αύριο στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον Νετανιάχου εν μέσω έντασης με το Ιράν. Στη συνέχεια μεταβαίνει στο Αμπού Ντάμπι για συζητήσεις με Ρωσία και Ουκρανία.