ΓΔ: 1481.65 0.11% Τζίρος: 87.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός, θετική αντίδραση των αγορών

Στο 3,6% διαμορφώθηκε ο δομικός δείκτης, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Κόστος στέγασης και ενέργειας οι βασικοί τροφοδότες της πορείας για τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή.

Με θετική διάθεση υποδέχθηκαν οι επενδυτές τα στοιχεία για την πορεία του αμερικανικού πληθωρισμού τον Απρίλιο, με τον βασικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 3,4% σε ετήσια βάση, από 3,5% που ήταν τον Μάρτιο, δηλαδή ακριβώς όσο προέβλεπαν οι αναλυτές. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης έφθασε στο 0,3%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 0,4% της μέσης εκτίμησης. 

Περισσότερο θετικό θεωρείται το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός, επίσης, ακολούθησε τις εκτιμήσεις φθάνοντας σε ετήσια βάση στο 3,6% και σε μηνιαία το 0,3%. Βέβαια και τα δύο δεδομένα απέχουν αρκετά από τον στόχο που έχει θέσει η Fed για πληθωρισμό στο 2%, αλλά δεν παύουν να αποτελούν μία θετική εξέλιξη, γεγονός που αποτυπώνεται και στην πορεία των προθεσμιακών συμβολαίων της Wall Street. 

Τα futures και των τριών κορυφαίων δεικτών της αμερικανικής αγοράς κινούνταν πρακτικά αμετάβλητα μέχρι την ανακοίνωση, αλλά μετά από αυτήν ο Dow Jones έφθασε να ενισχύεται 0,5%, ο S&P 500 στο +0,6%, ενώ ανάλογη πορεία ακολούθησε και ο Nasdaq με άνοδο 0,58%. 

Στον αντίποδα η απόδοση των 2ετών αμερικανικών ομολόγων -τα οποία θεωρούνται πιο «ευαίσθητα» στη νομισματική πολιτική- υποχώρησε κατά οκτώ μονάδες βάσης και έφθασε στο 4,73%. 

Όσον αφορά τα επιμέρους στοιχεία της ανακοίνωσης, το κόστος στέγασης και αυτό ενέργειας ήταν, εκ νέου, οι βασικοί τροφοδότες στην άνοδο των τιμών. Το κόστος στέγασης, αυξήθηκε κατά 0,4% για το μήνα και ήταν αυξημένο κατά 5,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, παραμένοντας σε επίπεδα που θεωρούνται ως ιδιαίτερα υψηλά, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2% για τον γενικό δείκτη. Ο ενεργειακός δείκτης αυξήθηκε κατά 1,1% σε μηνιαία βάση και ήταν αυξημένος κατά 2,6% σε ετήσια βάση, με τις τιμές των τροφίμων να ενισχύονται 2,2%, χωρίς μεταβολή σε ετήσια βάση. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πάουελ: H Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για περισσότερο χρόνο

«Δεν περιμέναμε ότι το μονοπάτι για τον πληθωρισμό δεν θα έχει σκαμπανεβάσματα. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να αφήσουμε τη νομισματική πολιτική να επενεργήσει στην οικονομία» τόνισε.
ΔΙΕΘΝΗ

Τζ. Πάουελ: Είμαστε έτοιμοι για νέες αυξήσεις στα επιτόκια

Ο πρόεδρος της Fed προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη δουλειά της ως προς την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αυξάνοντας την προοπτική πρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων.