bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Επιβραδύνεται η ανάπτυξη στις χώρες του ΟΟΣΑ

Στο 0,2% επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ των χωρών του ΟΟΣΑ στο τελευταίο τρίμηνο του 2019. Στο 0,1% ήταν η αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη το αντίστοιχο διάστημα.

Σε χαμηλούς ρυθμούς κινείται η ανάπτυξη του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) των χωρών του ΟΟΣΑ καθώς στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 επιβραδύνθηκε στο 0,2% έναντι 0,4% στο προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΟΣΑ, από τις οικονομίες των επτά μεγαλύτερων οικονομιών που έχουν ανακοινώσει στοιχεία για το τελευταίο τρίμηνο του 2019, αύξηση του ΑΕΠ καταγράφηκε μόνο στις ΗΠΑ (0,5% όσο και στο προηγούμενο τρίμηνο).

Το ΑΕΠ μειώθηκε σημαντικά στην Ιαπωνία (κατά 1,6% μετά την αύξηση του φόρου κατανάλωσης τον Οκτώβριο), στην Ιταλία (0,3%) και τη Γαλλία (0,1%), ενώ έμεινε στάσιμο στη Βρετανία και τη Γερμανία (μετά από αύξηση 0,5% και 0,2%, αντίστοιχα, στο προηγούμενο τρίμηνο). Στην Ευρωζώνη, η αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 0,1% από 0,3% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση, η αύξηση του ΑΕΠ στην περιοχή του ΟΟΣΑ επιβραδύνθηκε στο 1,6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 από 1,7% στο τρίτο τρίμηνο. Μεταξύ των επτά μεγαλύτερων οικονομιών, οι ΗΠΑ σημείωσαν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (2,3%), ενώ η Ιαπωνία σημείωσε την χαμηλότερο (-0,4%).

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΟΟΣΑ: Ακόμα 6 - 12 δύσκολοι μήνες μπροστά μας - Με εμπόδια η ανάκαμψη

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ πρέπει να αναμένουμε «δύσκολη» ανάκαμψη για μεγάλες και μικρές οικονομίες ενώ και η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε για μία νέα «χαμένη δεκαετία» με αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και δυσκολίες στην αγορά εργασίας. 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Με 2% θα τρέξει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024

Πρόκληση για την ελληνική οικονομία θα αποτελέσει η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της δημοσιονομικής προσαρμογής λόγω του υψηλού χρέους. Στο 0,7% η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης το 2024.
ΔΙΕΘΝΗ

Την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας υπερασπίζεται η Τζάνετ Γέλεν

Η ίδια επισημαίνει ότι τα σχόλια της μπορεί να φαίνονται ασυνήθιστα για μια υπουργό Οικονομικών αλλά προσθέτει ότι «πιστεύει πως η δημοκρατία είναι κρίσιμη για την οικοδόμηση και συντήρηση μιας ισχυρής οικονομίας».
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Tι συνεπάγονται τα υψηλά επιτόκια σε διαφορετικές οικονομίες

Με εξαίρεση την Κίνα και την Ιαπωνία, οι οποίες δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα πληθωρισμού, οι μεγάλες οικονομίες είδαν το κόστος του χρήματος να κινείται σε ιστορικά ή κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.