ΓΔ: 906.5 0.10% Τζίρος: 24.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:02:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΟΟΣΑ: «Ψαλίδι» 2% στο ΑΕΠ για κάθε μήνα με καραντίνα

Πολλές οικονομίες θα πέσουν σε ύφεση προειδοποιεί ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία αναφέροντας πως ο τουριστικός τομέας αντιμετωπίζει παντού μια μείώση της παραγωγής μεταξύ 50% και 70%.

Το 2019 η παγκόσμια οικονομία είχε βρεθεί υπό πίεση εξαιτίας του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ με την Κίνα, και το 2020 η πανδημία του κορονοϊού αναμένεται να πλήξει ακόμα περισσότερο την παγκόσμια οικονομία με τον ΟΟΣΑ να εκτιμά πως κάθε μήνας καραντίνας στις μεγάλες οικονομίες θα μειώνει κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης.

«Οι τελευταίες εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι η καραντίνα θα επηρεάσει άμεσα τομείς που αντιστοιχούν έως το ένα τρίτο του ΑΕΠ των μεγάλων οικονομιών», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ 'Ανχελ Γκουρία, απευθυνόμενος στους ηγέτες της G20 (των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου). Η συνεδρίαση της G20 έγινε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά η δήλωση του κ. Γκουρία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

«Υπολογίζουμε ότι για κάθε μήνα περιορισμού θα υπάρχει μείωση 2 ποσοστιαίων μονάδων της ετήσιας ανάπτυξης. Ειδικά ο τουριστικός τομέας αντιμετωπίζει παντού μία μείωση της παραγωγής μεταξύ 50% και 70% σε αυτή την περίοδο. Πολλές οικονομίες θα πέσουν σε ύφεση», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ.

Υπενθυμίζουμε πως και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ είχε πει στους αρχηγούς των κυβερνήσεων στην Ευρώπη ότι τα αυστηρά μέτρα περιορισμού που επιβάλλονται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε συρρίκνωση κατά 5% της οικονομίας της ΕΕ ενώ υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι εκτιμήσεις της για τον αντίκτυπο των μέτρων περιορισμού κυμαίνονταν μεταξύ 2% και 10% της συνολικής ανάπτυξης.

Ο βασικός υπολογισμός βασίστηκε στην εκτίμηση ότι κάθε μήνας καραντίνας θα μειώσει την ανάπτυξη κατά 2,1%, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη την ΕΚΤ. Η εκτίμηση ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5% βασίστηκε στη «ρεαλιστική» εκτίμηση ότι αυτά τα αυστηρά μέτρα περιορισμού θα διαρκέσουν για τρεις μήνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ υποστηρίζει ότι «σε αντίθεση με την περίοδο 2008-2009, η διαταραχή που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι καθολική: είναι η ίδια για όλες τις χώρες και τα τμήματα της κοινωνίας. Όλοι μας καλούμαστε να περιορίσουμε τις καθημερινές δραστηριότητές μας, άρα και τις δαπάνες μας, για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσουν τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου. Ουσιαστικά, για μια προσωρινή περίοδο, ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας θα παραμείνει κλειστό».

Σύμφωνα με το Bloomberg σε επικοινωνία της μέσω τηλεδιάσκεψης με τους ηγέτες της Ευρώπης η Λαγκάρντ δεν είχε διστάσει να παρομοιάσει την τρέχουσα κατάσταση με αυτήν λίγο πριν την κρίση του 2008.  Υποστήριξε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσης μέρους της οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ντόμινο και πιθανώς σε ύφεση. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΟΟΣΑ: Ακόμα 6 - 12 δύσκολοι μήνες μπροστά μας - Με εμπόδια η ανάκαμψη

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ πρέπει να αναμένουμε «δύσκολη» ανάκαμψη για μεγάλες και μικρές οικονομίες ενώ και η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε για μία νέα «χαμένη δεκαετία» με αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και δυσκολίες στην αγορά εργασίας. 
ΔΙΕΘΝΗ

Δραματική προειδοποίηση Λαγκάρντ για πλήγμα στην ανάπτυξη έως 10%

Σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine αναφέρει εκτιμήσεις της Λαγκάρντ για τον αντίκτυπο των μέτρων περιορισμού που κυμαίνονται μεταξύ 2% και 10% της συνολικής ανάπτυξης.