ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΟΟΣΑ: Ακόμα 6 - 12 δύσκολοι μήνες μπροστά μας - Με εμπόδια η ανάκαμψη

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ πρέπει να αναμένουμε «δύσκολη» ανάκαμψη για μεγάλες και μικρές οικονομίες ενώ και η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε για μία νέα «χαμένη δεκαετία» με αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και δυσκολίες στην αγορά εργασίας. 

Από έξι έως 12 δύσκολους μήνες ακόμα εκτιμά ότι θα φτάσει το δύσκολο διάστημα που έχουμε μπροστά μας η η Λοράνς Μπούν, η επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Πιθανότατα να έχουμε μπροστά μας άλλους έξι έως εννέα ή δώδεκα μήνες», είπε μιλώντας στο Talking Business Asia του BBC. «Δεν λέω ότι είναι εύκολο, λέω ότι έχουμε δει ότι λειτούργησε το 2020», πρόσθεσε.

«Πρέπει να συνεχίσουμε παράλληλα με τα μη φαρμακευτικά μέτρα, με τις  κυβερνήσεις να υιοθετούν πρόσθετα μέτρα στήριξης και χορηγούν το εμβόλιο στον πληθυσμό, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, όσο πιο γρήγορα γίνεται με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ πρέπει να αναμένουμε «δύσκολη» ανάκαμψη για μεγάλες και μικρές οικονομίες ενώ και η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε για μία νέα «χαμένη δεκαετία» με αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και δυσκολίες στην αγορά εργασίας. Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ θέλουν την Κίνα να αναπτύσσεται με ρυθμούς 8% το 2021 και άλλες οικονομίες με ρυθμούς μόλις 3% μετά τη βουτιά του 2020.

Σύμφωνα με την κ. Μπούν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο συσσωρεύουν χρέη ενώ πρέπει να συνεχίσουν να δαπανούν μεγάλα ποσά για τη στήριξη των οικονομιών που δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία. «Αυτά τα μέτρα στήριξης έχουν πραγματικά νόημα. Είναι προσωρινά, γιατί είναι μία προσωρινή κρίση. Θα έχουμε λοιπόν και προσωρινή αύξηση στο χρέος ως ποσοστού του ΑΕΠ» εξήγησε η κ. Μπουν. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Προς τα κάτω την πρόβλεψή για τον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας

Με την παράλυση της οικονομίας στην αρχή της περυσινής χρονιάς λόγω της πανδημίας, το κινεζικό ΑΕΠ κατέγραψε βουτιά 6,8% το πρώτο τρίμηνο, πριν ανακάμψει κατά 3,2% το δεύτερο τρίμηνο και κατά 4,9% το τρίτο.
ΔΙΕΘΝΗ

Παράδειγμα προς μίμηση η Ελλάδα στη χρήση ψηφιακών μέσων λέει ο ΟΟΣΑ

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η Ελλάδα προχώρησε άμεσα στην εφαρμογή ψηφιακών μέσων, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού και καλεί τις υπόλοιπες χώρες να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα.