ΓΔ: 906.07 1.01% Τζίρος: 91.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Προχωρά το γιγαντιαίο εργοστάσιο της Tesla στην Γερμανία

Η Tesla νίκησε τους οικολόγους και προχωράει στην κατασκευή του πρώτου της ευρωπαϊκού εργοστασίου κοντά στο Βερολίνο μετά την απόφαση γερμανικού δικαστηρίου.

Η Tesla πήρε άδεια τελικά από γερμανικό δικαστήριο να συνεχίσει την αποψίλωση δέντρων σε μια έκταση 900 στρεμμάτων κοντά στο Βερολίνο, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει την κατασκευή του πρώτου ευρωπαϊκού της εργοστασίου που θα κατασκευάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μπαταρίες, νικώντας τις τοπικές περιβαλλοντικές ομάδες που είχαν καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Το δικαστήριο δήλωσε πως είχε απορρίψει επείγουσες αιτήσεις από αρκετές περιβαλλοντικές ομάδες για να σταματήσει την αποψίλωση της έκτασης , προσθέτοντας πως η ετυμηγορία ειναι οριστική.

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκίνητων είχε ανακοινώσει τα σχέδια της από τον Νοέμβριο. Σχεδιάζει να χτίσει ένα Gigafactory στη Γερμανία έξω από την γερμανική πρωτεύουσα, σε μια απόφαση που είχε θεωρηθεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα.

Ο πολιτικός κόσμος είχε ταχθεί στο πλευρό της Tesla, επισημαίνοντας πως η κατασκευή του εργοστασίου δεν θα βοηθήσει μόνο τη μάχη για το κλίμα, αλλά θα ενισχύσει σημαντικά και την οικονομία της Γερμανίας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θα έστελνε ένα πολύ αρνητικό μήνυμα στους επενδυτές του εξωτερικού.

Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, το εργοστάσιο της Tesla έχει μεγάλη σημασία για την προστασία του κλίματος και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επενδύσεις στην περιοχή. Ο υπουργός επίσης σημείωσε πως η σύντομη διαδικασία που υπήρξε για την προσωρινή αδειόδοτηση αποδεικνύει ότι μεγάλες επενδύσεις μπορούν να εγκριθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα στη Γερμανία.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεσαίων Επιχειρήσεων Γερμανίας Μάριο Όχοβεν, υπογράμμισε την σημασία της υλοποίησης της επένδυσης της Tesla για τη Γερμανία και προειδοποίησε πως σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η κατασκευή του εργοστασίου  λόγω «γραφειοκρατικών εμποδίων και υπερβολικού αριθμού ρυθμίσεων» η Γερμανία θα έστελνε σε ξένους επενδυτές ένα «καταστροφικό μήνυμα».

Από την πλευρά τους, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κατήγγειλαν πως οι εργασίες έχουν ξεκινήσει χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης και πως δεν τηρήθηκαν τα χρονικά περιθώρια για ενστάσεις των πολιτών. Τα δικαστήρια της περιοχής βρέθηκαν στη μέση των αντιδράσεων περιβαλλοντικών ομάδων που τόνιζαν ότι η κατασκευή του εργοστασίου της Tesla θα έφερνε αναστάτωση στην πανίδα της περιοχής καθώς και στα αποθέματα νερού.

Στόχος της Tesla είναι να ξεκινήσει η παραγωγή του πρώτου εργοστασίου της εταιρείας σε ευρωπαϊκό έδαφος το καλοκαίρι 2021.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση κερδών και πωλήσεων για την Tesla στο α' τρίμηνο του 2021

Η εταιρεία του Έλον Μάσκ δεν έδωσε guidance για τις παραδόσεις οχημάτων μέχρι τέλος του έτους, ωστόσο ανέφερε ότι μέχρι τέλος του 2021 τα εργοστάσια σε Τέξας και Βερολίνο θα έχουν αρχίσει να παραδίδουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα.