ΓΔ: 1425.38 0.22% Τζίρος: 5.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:56:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: Pixabay

Η Βιέννη χρηματοδοτεί ξανά την υπηρεσία του ΟΗΕ για Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Το Ισραήλ είχε κατηγορήσει μια δωδεκαριά από τους περίπου 13.000 υπαλλήλους της Unrwa στη Γάζα, ότι συμμετείχαν σε αυτήν την άνευ προηγουμένου επίθεση που πραγματοποίησε η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Πως θα επαναλάβει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa), που είχε ανασταλεί μετά τις ισραηλινές κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες υπάλληλοι της υπηρεσίας ενδέχεται να είχαν εμπλακεί στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα η Αυστρία.

Τον Ιανουάριο, το Ισραήλ είχε κατηγορήσει μια δωδεκαριά από τους περίπου 13.000 υπαλλήλους της Unrwa στη Γάζα, που συντονίζει σχεδόν το σύνολο της βοήθειας στον θύλακο, ότι συμμετείχαν σε αυτήν την άνευ προηγουμένου επίθεση που πραγματοποίησε η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Στα τέλη Απριλίου, ανεξάρτητη ομάδα αξιολόγησης κατέληξε πως το Ισραήλ δεν έδωσε «αποδεικτικά στοιχεία» για τους υποτιθέμενους αυτούς δεσμούς υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Unrwa στερείται «ουδετερότητας» στη Γάζα.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν μετά τις ισραηλινές κατηγορίες, μια δεκαπενταριά χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστρία καθώς και οι κύριοι δωρητές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Σουηδία και η Ιαπωνία ανέστειλαν τη χορήγηση περίπου 450 εκατομμυρίων δολαρίων (414 εκατομμύρια ευρώ) για τη χρηματοδότηση αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Πολλές από αυτές, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Σουηδία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία, επανέλαβαν στη συνέχεια τη βοήθειά τους. «Αφού ανέλυσε λεπτομερώς το σχέδιο δράσης (που υπέβαλε η UNRWA) για τη βελτίωση της λειτουργίας του οργανισμού», η Αυστρία αποφάσισε να «αποδεσμεύσει τα χρήματα», σύμφωνα με ανακοίνωση του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών.

Συνολικά, 3,4 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήσεων έχουν προϋπολογιστεί για το 2024 και η πρώτη καταβολή αναμένεται να γίνει στη διάρκεια του καλοκαιριού, προσθέτει το υπουργείο. «Ένα μέρος των αυστριακών χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για να βελτιωθούν οι μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου της Unrwa», λέει ακόμη.

Η Αυστρία προσθέτει πως «θα παρακολουθεί στενά» την εφαρμογή του σχεδίου δράσης μαζί με άλλους διεθνείς εταίρους, υπογραμμίζοντας πως «ένα μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης έχει χαθεί».

Η χώρα έχει αυξήσει σημαντικά την υποστήριξή της στον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα και την περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου, θέτοντας στη διάθεση άλλων διεθνών οργανισμών αρωγής ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ, προστίθεται στην ανακοίνωση του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Αδιανόητο οι ΗΠΑ να καθυστερούν παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν είχε επισημάνει ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξετάζουν την παράδοση κάποιων βομβών στο Ισραήλ καθώς υπάρχει φόβος να χρησιμοποιηθούν στη Ράφα.
businessdaily-Israel-Diadilosi-Protest
ΔΙΕΘΝΗ

Μαζική κινητοποίηση εναντίον του πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Ιερουσαλήμ χθες βράδυ, για να διαδηλώσουν κοντά στην κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή.