ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
assange
Φώτο: Shutterstock

Ο Τζούλιαν Ασάνζ έλαβε σήμερα άδεια προκειμένου να ασκήσει έφεση

Ο Ασάνζ ως ξένος πολίτης σε δίκη, μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί από την Πρώτη Τροπολογία για την ελευθερία του λόγου που απολαμβάνουν οι πολίτες των ΗΠΑ.

Ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ έλαβε σήμερα άδεια προκειμένου να ασκήσει έφεση η οποία θα τύχει πλήρους εξέτασης κατά της έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην τελευταία φάση της πολύχρονης νομικής μάχης του στα βρετανικά δικαστήρια.

Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ 18 κατηγορίες, σχεδόν όλες με βάση τον Νόμο περί Κατασκοπείας.

Ακολουθούν ορισμένα σημαντικά γεγονότα και λεπτομέρειες για τη ζωή του Ασάνζ όπως τα παρουσιάζει το πρακτορείο Reuters:

Ιούλιος 1971 - Ο Ασάνζ γεννιέται στο Τάουνσβιλ, στην Αυστραλία, από γονείς που ασχολούνται με το θέατρο. Ως έφηβος, αποκτά φήμη ως προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το 1995 του επιβάλλεται πρόστιμο για ηλεκτρονική πειρατεία (hacking) αλλά αποφεύγει τη φυλάκιση υπό τον όρο ότι δεν θα παρανομήσει ξανά.

2006 - Ο Ασάνζ ιδρύει τον WikiLeaks, δημιουργώντας ένα διαδικτυακό πλαίσιο για όσους δίνουν στη δημοσιότητα απόρρητες ή ευαίσθητες πληροφορίες.

5 Απριλίου, 2010 - Το WikiLeaks δίνει στη δημοσιότητα βίντεο από ένα αμερικανικό ελικόπτερο που δείχνει αεροπορικό πλήγμα που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο αμάχων στη Βαγδάτη, περιλαμβανομένων δύο μελών του ειδησεογραφικού προσωπικού του Reuters.

25 Ιουλίου, 2010 - Το WikiLeaks δίνει στη δημοσιότητα πάνω από 91.000 έγγραφα, στην πλειονότητά τους μυστικές εκθέσεις του στρατού των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Οκτώβριος 2010 - Ο WikiLeaks δίνει στη δημοσιότητα 400.000 διαβαθμισμένα στρατιωτικά αρχεία που καταγράφουν τον πόλεμο στο Ιράκ. Τον επόμενο μήνα, δίνει στη δημοσιότητα χιλιάδες διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων απόψεις ξένων ηγετών και αξιολογήσεις απειλών ασφαλείας.

18 Νοεμβρίου, 2010 - Σουηδικό δικαστήριο διατάζει τη σύλληψη του Ασάνζ για φερόμενα σεξουαλικά αδικήματα, τα οποία αρνείται. Συλλαμβάνεται στη Βρετανία τον επόμενο μήνα με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αλλά αφήνεται ελεύθερος με εγγύηση.

Φεβρουάριος 2011 - Το δικαστήριο του Ουέστμινστερ διατάζει την έκδοση του Ασάνζ στη Σουηδία. Ασκεί έφεση.

14 Ιουνίου, 2012 - Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας απορρίπτει την τελική έφεση του Ασάνζ. Πέντε ημέρες αργότερα, καταφεύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και ζητάει πολιτικό άσυλο. Ο Ισημερινός του δίνει πολιτικό άσυλο τον Αύγουστο του 2012.

19 Μαΐου, 2017 - Οι Σουηδοί εισαγγελείς σταματούν την έρευνά τους, λέγοντας πως είναι αδύνατο να συνεχίσουν, ενόσω ο Ασάνζ βρίσκεται στην πρεσβεία του Ισημερινού.

11 Απριλίου, 2019 - Μετά την ανάκληση του πολιτικού ασύλου από τον Ισημερινό, ο Ασάνζ μεταφέρεται έξω από την πρεσβεία και συλλαμβάνεται. Την 1η Μαΐου καταδικάζεται σε φυλάκιση 50 εβδομάδων από βρετανικό δικαστήριο για παραβίαση των όρων αποφυλάκισής του. Εκτίει την ποινή όμως παραμένει στη φυλακή εν αναμονή των ακροάσεων για έκδοσή του.

13 Μαΐου, 2019 - Σουηδοί εισαγγελείς ξανανοίγουν την έρευνά τους και λένε πως θα επιδιώξουν την έκδοση του Ασάνζ.

11 Ιουνίου, 2019 - Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζητά επίσημα από τη Βρετανία να εκδώσει τον Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αντιμετωπίσει κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό την ηλεκτρονική πειρατεία κυβερνητικών υπολογιστών των ΗΠΑ και παραβίαση νόμου περί κατασκοπείας.

19 Νοεμβρίου, 2019 - Οι Σουηδοί εισαγγελείς σταματούν την έρευνά τους, λέγοντας πως τα στοιχεία δεν είναι αρκετά ισχυρά για να απαγγείλουν κατηγορίες, εν μέρει λόγω της παρέλευσης χρόνου.

21 Φεβρουαρίου, 2020 - Ξεκινά σε δικαστήριο του Λονδίνου το πρώτο μέρος των ακροάσεων για την έκδοση.

4 Ιανουαρίου, 2021 - Βρετανός δικαστής αποφασίζει πως ο Ασάνζ δεν θα πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες, λέγοντας πως τα προβλήματα πνευματικής υγείας που αντιμετωπίζει σημαίνουν ότι διατρέχει κίνδυνο να αυτοκτονήσει.

10 Δεκεμβρίου, 2021 - Οι ΗΠΑ κερδίζουν μια έφεση εναντίον της απόφασης αφού ένας δικαστής λέει πως τον ικανοποιούν οι διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ για τις συνθήκες κράτησης του Ασάνζ.

14 Μαρτίου, 2022 - Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αρνείται να χορηγήσει άδεια στον Ασάνζ να εφεσιβάλει την απόφαση για έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

23 Μαρτίου, 2022 - Ο Ασάνζ παντρεύεται την επι χρόνια σύντροφό του Στέλλα Μόρις, μητέρα των δύο παιδιών του που απέκτησε ενώ βρισκόταν στην πρεσβεία του Ισημερινού και σε βρετανική φυλακή υψίστης ασφαλείας.

17 Ιουνίου, 2022 - Η Βρετανία διατάζει την έκδοση του Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ασάνζ ασκεί έφεση.

Ιούνιος 2023 - Ο δικαστής του Δικαστηρίου του Λονδίνου (High Court) αποφασίζει πως ο Ασάνζ δεν έχει τη νομική βάση για να ασκήσει έφεση.

20 Φεβρουαρίου, 2024 - Ο Ασάνζ ξεκινάει αυτό που οι υποστηρικτές του λένε πως θα είναι η τελευταία προσπάθειά του να αποτρέψει την έκδοσή του.

26 Μαρτίου, 2024 - Η έκδοσή του αναστέλλεται όταν το δικαστήριο λέει πως οι ΗΠΑ πρέπει να παράσχουν διαβεβαιώσεις ότι ο Ασάνζ δεν θα αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή εφόσον εκδοθεί.

20 Μαΐου, 2024 - Το Δικαστήριο (High Court) δίνει την άδεια στον Ασάνζ να ξεκινήσει έφεση η οποία θα τύχει πλήρους εξέτασης εναντίον της έκδοσής του με το επιχείρημα ότι, ως ξένος πολίτης σε δίκη, μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί από την Πρώτη Τροπολογία για την ελευθερία του λόγου που απολαμβάνουν οι πολίτες των ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

menendez
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδικάστηκε ο γερουσιαστής Μενέντεζ για κατηγορίες δωροληψίας

Οι ένορκοι διαβουλεύονταν επί τρεις ημέρες προτού ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους στη δίκη, η οποία διήρκησε εννέα εβδομάδες. Ο βετεράνος πολιτικός αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.
Trump, usa, hpa
ΔΙΕΘΝΗ

Ισλαμιστική χώρα η Βρετανία σύμφωνα με τον υπ. αντιπρόεδρο του Τραμπ

Η επιλογή Βανς έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το τι σημαίνει η επιλογή του. Είναι σφοδρός επικριτής της υποστήριξης της Ουάσινγκτον στην Ουκρανία ενάντια στη ρωσική εισβολή.
Trump, usa, hpa
ΔΙΕΘΝΗ

Οι δικηγόροι του Τραμπ ζητούν να ακυρωθεί η καταδίκη του λόγω ασυλίας

Την 1η Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο, με μια πρωτοποριακή απόφαση, δικαίωσε τον Τραμπ κρίνοντας ότι οι πρόεδροι έχουν ασυλία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όχι όμως και για τις ιδιωτικές πράξεις τους.
Trump, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Τα συγχαρητήρια του έδωσε ο Τραμπ στον Νάιτζελ Φάρατζ για την εκλογή του

Ο Φάρατζ στοχεύει τώρα στις εκλογές του 2029 και δηλώνει ότι επιδιώκει μέχρι τότε το «κίνημά» του να έχει αναδειχθεί στην κύρια αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ.
Trump, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Καθυστέρηση στην ανακοίνωση της ποινής του Τραμπ για την υπόθεση Ντάνιελς

Στην επιστολή τους, οι δικηγόροι του Τραμπ υποστήριζαν ότι οι εισαγγελείς του Μανχάταν παρουσίασαν στη δίκη αποδείξεις που προέρχονταν από τις επίσημες ενέργειες του πελάτη τους όταν ήταν πρόεδρος.