ΓΔ: 1404.11 -0.20% Τζίρος: 85.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Να σταματήσει αμέσως η επιχείρηση στη Ράφα ζητά το Διεθνές Δικαστήριο

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα απορρίψει ως αβάσιμες τις κατηγορίες για γενοκτονία, υποστηρίζοντας στο δικαστήριο ότι οι επιχειρήσεις του στη Γάζα είναι αυτοάμυνα και στοχεύουν τους μαχητές της Χαμάς.

Δικαστές στο ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών διέταξαν το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα, μεταδίδει το Reuters.

Διαβάζοντας την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, ο πρόεδρος του σώματος Nawaf Salam είπε ότι τα προσωρινά μέτρα που διατάχθηκαν από το δικαστήριο τον Μάρτιο δεν αντιμετώπισαν πλήρως την κατάσταση στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα και ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για νέα επείγουσα εντολή.

«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επίθεση» στη Ράφα, είπε.

Το δικαστήριο υποστήριξε το αίτημα της Νότιας Αφρικής να διαταχτεί το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα, μια εβδομάδα αφότου η Πρετόρια ζήτησε το εν λόγω μέτρο στην εκδίκαση της υπόθεσης που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία.

Έξω από το δικαστήριο, ομάδα φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών κυμάτισε σημαίες ζητώντας ελεύθερη Παλαιστίνη.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα απορρίψει ως αβάσιμες τις κατηγορίες για γενοκτονία, υποστηρίζοντας στο δικαστήριο ότι οι επιχειρήσεις του στη Γάζα είναι αυτοάμυνα και στοχεύουν τους μαχητές της Χαμάς.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε ότι «καμία δύναμη στη Γη δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του και να κυνηγήσει τη Χαμάς στη Γάζα».

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στη νότια πόλη Ράφα αυτόν τον μήνα, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν την πόλη που είχε γίνει καταφύγιο για περίπου το ήμισυ των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του πληθυσμού.

Η Ράφα, στο νότιο άκρο της Γάζας, ήταν επίσης ο κύριος δρόμος για την παροχή βοήθειας και διεθνείς οργανισμοί λένε ότι η ισραηλινή επιχείρηση έχει αποκόψει τον θύλακα αυξάνοντας τον κίνδυνο πείνας.

Οι δικηγόροι της Νότιας Αφρικής ζήτησαν από το δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα να επιβάλει έκτακτα μέτρα, λέγοντας ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα πρέπει να σταματήσουν για να διασφαλιστεί η επιβίωση του παλαιστινιακού λαού.

Το δικαστήριο είναι το ανώτατο όργανο του ΟΗΕ για την εκδίκαση διαφορών μεταξύ κρατών. Οι αποφάσεις του είναι οριστικές και δεσμευτικές, αλλά έχουν αγνοηθεί στο παρελθόν. Δεν έχει εξουσίες επιβολής.

Μια απόφαση κατά του Ισραήλ θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη διπλωματική πίεση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η ευρύτερη υπόθεση που εκδικάζει το δικαστήριο κατηγορεί το Ισραήλ για κρατική γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού. Το δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί επί της ουσίας της κατηγορίας - μπορεί να χρειαστούν χρόνια - αλλά απέρριψε το αίτημα του Ισραήλ να καταπέσει η υπόθεση.

Σε προηγούμενες αποφάσεις, το δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων και να επιτρέψει τη ροή βοήθειας στη Γάζα, ενώ δεν διέταξε να σταματήσουν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την απόφαση, επισημαίνοντας ότι «καταδεικνύει τη διεθνή κοινή απαίτηση να τερματιστεί ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΔΟΕ καταγγέλλει τη μεταχείριση των Παλαιστινίων εργαζομένων από το Ισραήλ

Ο έλεγχος του τρόπου μεταχείρισης των Παλαιστινίων εργαζομένων από το Ισραήλ - που τελεί υπό έλεγχο για δεκαετίες από την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ - έχει αυξηθεί από τον πόλεμο της 7ης Οκτωβρίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Χτύπημα σε σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα με 27 νεκρούς από τον ισραηλινό στρατό

«Μαχητικά αεροσκάφη διεξήγαγαν πλήγμα ακριβείας εναντίον βάσης της Χαμάς εγκατεστημένης στο εσωτερικό σχολείου της UNRWA στην περιοχή Νουσέιρατ», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Σφαγή χαρακτηρίζει η Παλαιστινιακή Αρχή το νέο πλήγμα στη Ράφα

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις του παρά την εντολή του ανωτάτου δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών, την περασμένη Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του παρέχει κάποιο περιθώριο για στρατιωτική δράση στη Ράφα.