ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πιόνια Κίνας και Ταϊβάν
Πιόνια με σημαίες Κίνας και Ταϊβάν πάνω σε επιτραπέζια σκακιέρα, συμβολίζοντας γεωπολιτική ένταση.

Ολοκληρώθηκαν οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις δίπλα στην Ταϊβάν

Η Κίνα, που θεωρεί την Ταϊβάν δικό της έδαφος, πραγματοποίησε τις ασκήσεις «Κοινό Ξίφος-2024Α» τρεις ημέρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου Λάι Τσινγκ-τε, τον οποίο το Πεκίνο χαρακτηρίζει «αυτονομιστή».

Η Κίνα ολοκλήρωσε δύο ημέρες στρατιωτικών ασκήσεων γύρω από την Ταϊβάν, με το υπουργείο Άμυνας στην Ταϊπέι να δίνει σήμερα λεπτομέρειες για τον αριθμό των κινεζικών πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων που συμμετείχαν σε αυτές.

Το κανάλι του στρατού στην κινεζική κρατική τηλεόραση μετέδωσε αργά χθες ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια ολοκληρώθηκαν. Η επίσημη εφημερίδα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού ανέφερε ότι διήρκησαν δύο ημέρες, από την Πέμπτη έως την Παρασκευή, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί.

Η Κίνα, που θεωρεί την Ταϊβάν δικό της έδαφος, πραγματοποίησε τις ασκήσεις «Κοινό Ξίφος-2024Α» τρεις ημέρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου Λάι Τσινγκ-τε, τον οποίο το Πεκίνο χαρακτηρίζει «αυτονομιστή». Το Πεκίνο δήλωσε ότι οι ασκήσεις ήταν «τιμωρία» για την ομιλία ορκωμοσίας του Λάι τη Δευτέρα, κατά την οποία δήλωσε ότι οι δύο πλευρές στο Στενό της Ταϊβάν δεν είναι η μία κατώτερη της άλλης, κάτι που η Κίνα θεώρησε ως δήλωση ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές χώρες. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της, που απλά εκκρεμεί να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949, στις οποίες επικράτησαν οι κομμουνιστές του Μάο Τσετούγκ επί των εθνικιστών.

Ο Λάι έχει κατ’ επανάληψη προσφερθεί να έχει συνομιλίες με την Κίνα αλλά η κίνησή του έχει απορριφθεί. Δηλώνει ότι μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του και απορρίπτει τις διεκδικήσεις του Πεκίνου περί κυριαρχίας.

Χθες, 46 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή στο Στενό της Ταϊβάν, το ανεπίσημο σύνορο μεταξύ των δύο πλευρών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ταϊβανέζικο υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εντοπίστηκαν συνολικά 62 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη και 27 πολεμικά πλοία. Τα αεροσκάφη πέταξαν στο Στενό καθώς και στο Κανάλι Μπάσι, που διαχωρίζει την Ταϊβάν από τις Φιλιππίνες, σύμφωνα με το υπουργείο.

Οι προηγούμενες ασκήσεις ευρείας κλίμακας της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν διεξήχθησαν τον Αύγουστο του 2023, εν είδει «αυστηρής προειδοποίησης» του Πεκίνου για την επίσκεψη του Λάι, τότε αντιπροέδρου, στις ΗΠΑ. Πριν από αυτές, το Πεκίνο είχε προχωρήσει σε γυμνάσια ιστορικού μεγέθους τον Αύγουστο του 2022, αντιδρώντας στην επίσκεψη που είχε κάνει τότε στην Ταϊπέι η Νάνσι Πελόζι, τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ προς Ταϊβάν: Μην κηρύξετε ανεξαρτησία από την Κίνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Ταϊβάν να μην κηρύξει ανεξαρτησία, επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν στρατιωτική σύγκρουση λόγω τέτοιας κίνησης, και τόνισε πως δεν έχει αποφασίσει για τυχόν πώληση όπλων στην Ταϊβάν.
Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σύντομα η απόφαση για τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν

Ο Τραμπ συζήτησε με τον Σι Τζινπίνγκ για πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν, σημείο έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Τόνισε ότι δεν δεσμεύτηκε για το ζήτημα και σύντομα θα πάρει σχετική απόφαση.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Εκτενείς συνομιλίες με τον Σι για την Ταϊβάν και το πυρηνικό Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε πως συζήτησε εκτενώς το θέμα της Ταϊβάν με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, κατά την επίσημη επίσκεψή του, δηλώνοντας πως ο Σι δεν επιθυμεί πολεμική σύγκρουση για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Σι-Τραμπ: Ξενάγηση στον μυστικό κήπο Ζονγκνανχάι μετά τις συνομιλίες

Μετά τις συνομιλίες για εμπόριο, Ταϊβάν και Ιράν, ο Σι Τζινπίνγκ ξενάγησε τον Ντόναλντ Τραμπ στα αιωνόβια δέντρα του Ζονγκνανχάι, όπου ο Τραμπ εντυπωσιάστηκε μαθαίνοντας πως κάποια έχουν ηλικία 1.000 ετών.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ θα τοποθετηθεί σύντομα για Ταϊβάν, λέει ο Υπ. Οικονομικών ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναφερθεί εκτενέστερα στο θέμα της Ταϊβάν εντός των επόμενων ημερών, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Υπέροχο μέλλον» με Κίνα – Προειδοποίηση Σι για Ταϊβάν

Ο Τραμπ υποσχέθηκε στον Σι «υπέροχο μέλλον» στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, παρά τις εντάσεις για εμπόριο, Ιράν, Ταϊβάν ή τεχνολογία. Ο Σι τόνισε πως οι δύο χώρες πρέπει να είναι εταίροι και όχι αντίπαλοι, επικαλούμενος τον Θουκυδίδη.