ΓΔ: 1422.45 0.01% Τζίρος: 3.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:47:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
China, Kina, Taiwan, Taivan, Taiban
Φωτο: Shutterstock

Ολοκληρώθηκαν οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις δίπλα στην Ταϊβάν

Η Κίνα, που θεωρεί την Ταϊβάν δικό της έδαφος, πραγματοποίησε τις ασκήσεις «Κοινό Ξίφος-2024Α» τρεις ημέρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου Λάι Τσινγκ-τε, τον οποίο το Πεκίνο χαρακτηρίζει «αυτονομιστή».

Η Κίνα ολοκλήρωσε δύο ημέρες στρατιωτικών ασκήσεων γύρω από την Ταϊβάν, με το υπουργείο Άμυνας στην Ταϊπέι να δίνει σήμερα λεπτομέρειες για τον αριθμό των κινεζικών πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων που συμμετείχαν σε αυτές.

Το κανάλι του στρατού στην κινεζική κρατική τηλεόραση μετέδωσε αργά χθες ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια ολοκληρώθηκαν. Η επίσημη εφημερίδα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού ανέφερε ότι διήρκησαν δύο ημέρες, από την Πέμπτη έως την Παρασκευή, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί.

Η Κίνα, που θεωρεί την Ταϊβάν δικό της έδαφος, πραγματοποίησε τις ασκήσεις «Κοινό Ξίφος-2024Α» τρεις ημέρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου Λάι Τσινγκ-τε, τον οποίο το Πεκίνο χαρακτηρίζει «αυτονομιστή». Το Πεκίνο δήλωσε ότι οι ασκήσεις ήταν «τιμωρία» για την ομιλία ορκωμοσίας του Λάι τη Δευτέρα, κατά την οποία δήλωσε ότι οι δύο πλευρές στο Στενό της Ταϊβάν δεν είναι η μία κατώτερη της άλλης, κάτι που η Κίνα θεώρησε ως δήλωση ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές χώρες. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της, που απλά εκκρεμεί να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949, στις οποίες επικράτησαν οι κομμουνιστές του Μάο Τσετούγκ επί των εθνικιστών.

Ο Λάι έχει κατ’ επανάληψη προσφερθεί να έχει συνομιλίες με την Κίνα αλλά η κίνησή του έχει απορριφθεί. Δηλώνει ότι μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του και απορρίπτει τις διεκδικήσεις του Πεκίνου περί κυριαρχίας.

Χθες, 46 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή στο Στενό της Ταϊβάν, το ανεπίσημο σύνορο μεταξύ των δύο πλευρών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ταϊβανέζικο υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εντοπίστηκαν συνολικά 62 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη και 27 πολεμικά πλοία. Τα αεροσκάφη πέταξαν στο Στενό καθώς και στο Κανάλι Μπάσι, που διαχωρίζει την Ταϊβάν από τις Φιλιππίνες, σύμφωνα με το υπουργείο.

Οι προηγούμενες ασκήσεις ευρείας κλίμακας της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν διεξήχθησαν τον Αύγουστο του 2023, εν είδει «αυστηρής προειδοποίησης» του Πεκίνου για την επίσκεψη του Λάι, τότε αντιπροέδρου, στις ΗΠΑ. Πριν από αυτές, το Πεκίνο είχε προχωρήσει σε γυμνάσια ιστορικού μεγέθους τον Αύγουστο του 2022, αντιδρώντας στην επίσκεψη που είχε κάνει τότε στην Ταϊπέι η Νάνσι Πελόζι, τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

China, Kina, Taiwan, Taivan, Taiban
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ταϊβάν θεωρεί πως η Κίνα έχει ως εθνικό στόχο την «εξάλειψη της»

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε, έκανε αυτή τη δήλωση σε δόκιμους στην μεγαλύτερη στρατιωτική ακαδημία της Ταϊβάν, λέγοντας τους επίσης ότι πρέπει να ξέρουν τον εχθρό τους και να μην ενδώσουν στην ηττοπάθεια.
China, Kina, Taiwan, Taivan, Taiban
ΔΙΕΘΝΗ

Στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν, αντιδράσεις της Ταϊπέι

Πρόκειται για «αυστηρή τιμωρία των αυτονομιστικών ενεργειών» στην Ταϊβάν και «αυστηρή προειδοποίηση εναντίον κάθε ανάμιξης και πρόκλησης εξωτερικών δυνάμεων», διεμήνυσε εκπρόσωπος της Κίνας.
China, Kina, Taiwan, Taivan, Taiban
ΔΙΕΘΝΗ

To Πεκίνο απειλεί να «τιμωρήσει» πρωτοβουλίες υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν

Για τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, «όποια κι αν είναι τα αποτελέσματα των εκλογών, δεν μπορούν να αλλάξουν το θεμελιώδες γεγονός ότι δεν υπάρχει παρά μία μόνο Κίνα και ότι η Ταϊβάν αποτελεί μέρος της».
ΔΙΕΘΝΗ

To Πεκίνο αρνείται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ταϊβάν

«Η Ταϊβάν είναι έδαφος της Κίνας», δήλωσε το Σάββατο ο Τσεν Μπινχουά, εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας, αφού ο Λάι Τσίνγκ Τε του κόμματος DPP κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στο νησί.
China, Kina, Taiwan, Taivan, Taiban
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ταϊπέι δηλώνει ότι για τη σχέση με το Πεκίνο θα αποφασίσει ο λαός

Η Κίνα εντείνει τη στρατιωτική πίεση προκειμένου να υποστηρίξει τις διεκδικήσεις κυριαρχίας της επί της Ταϊβάν, στην οποία διεξάγονται προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 13 Ιανουαρίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος Σι χαρακτηρίζει αναπόφευκτη την επανένωση της Κϊνας με την Ταϊβάν

«Η επανένωση της μητέρας πατρίδας είναι ένα ιστορικό αναπόφευκτο», δήλωσε αν και στην αγγλική μετάφραση των σχολίων του, που μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, χρησιμοποιείται μια πιο απλή φράση: «Η Κίνα σίγουρα θα επανενωθεί».