ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πλαίσιο περιοριστικών μέτρων της ΕΕ για παραβιάσεις δικαιωμάτων στη Ρωσία

«Η απόφαση για τη θέσπιση αυτού του νέου καθεστώτος κυρώσεων αποτελεί μέρος της απάντησης της ΕΕ στην επιταχυνόμενη και συστηματική καταστολή στη Ρωσία», αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Το Συμβούλιο της ΕΕ θέσπισε σήμερα ένα νέο πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα κατά εκείνων που ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, καθώς και την υπονόμευση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη Ρωσία.

«Η απόφαση για τη θέσπιση αυτού του νέου καθεστώτος κυρώσεων αποτελεί μέρος της απάντησης της ΕΕ στην επιταχυνόμενη και συστηματική καταστολή στη Ρωσία», αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου. Το νέο καθεστώς προτάθηκε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τον αιφνιδιαστικό θάνατο του πολιτικού της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, σε φυλακή της Σιβηρίας τον Φεβρουάριο.

Το Συμβούλιο αποφάσισε να συμπεριλάβει μια οντότητα και 19 φυσικά πρόσωπα στο νέο καθεστώς κυρώσεων, οι οποίοι υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και οι πολίτες και οι εταιρείες της ΕΕ απαγορεύεται να διαθέτουν κεφάλαια σε αυτούς. Τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται επιπλέον σε ταξιδιωτική απαγόρευση, η οποία τους εμποδίζει να εισέλθουν ή να διέλθουν από τα εδάφη της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, στο νέο καθεστώς κυρώσεων περιλαμβάνεται η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSIN), η κεντρική αρχή που διαχειρίζεται το ρωσικό σωφρονιστικό σύστημα, γνωστή για τις εκτεταμένες και συστηματικές καταχρήσεις και την κακομεταχείριση πολιτικών κρατουμένων στη Ρωσία. Ως ομοσπονδιακή υπηρεσία, η FSIN θεωρείται υπεύθυνη για τις «ποινικές αποικίες» όπου ο Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι κρατήθηκε με πολιτικά κίνητρα και πέθανε τελικά στις 16 Φεβρουαρίου 2024.

Στη λίστα με τις κυρώσεις περιλαμβάνονται και αρκετοί δικαστές, εισαγγελείς και μέλη του δικαστικού σώματος, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη φυλάκιση και τελικά στον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς και στην καταδίκη για πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες του υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, του Όλεγκ Ορλόφ, ενός εκ των ηγετικών στελεχών της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης οργάνωσης το 2022 «Memorial Human Rights Defense Center», και της καλλιτέχνιδας Αλεξάντρα Σκοτσιλένκο.

Επιπλέον, το νέο καθεστώς κυρώσεων εισάγει εμπορικούς περιορισμούς στον εξαγωγικό εξοπλισμό, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή, καθώς και σε εξοπλισμό, τεχνολογία ή λογισμικό που προορίζεται κυρίως για χρήση στην ασφάλεια πληροφοριών και την παρακολούθηση ή την παρακολούθηση τηλεπικοινωνιών.

Οι σχετικές νομικές πράξεις έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μισέλ: Η προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να συνδιαλέγεται με τη Ρωσία

Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφές: η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, η Ουκρανία είναι το θύμα. Καμία συζήτηση για την Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ουκρανία».
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με την ΕΕ

«Πριν από λίγες μέρες ξεκινήσαμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Αυτό είναι ένα επιπλέον βήμα και δείχνει την προσωπική σας αποφασιστικότητα και την ηγεσία σας» είπε ο Σ. Μισέλ στον Β. Ζελένσκι.
ΔΙΕΘΝΗ

Υπέρ της κοινής ελληνο-πολωνικής αντιπυραυλικής ασπίδας ο Ζ. Μπορέλ

«Έχουμε μια εσωτερική αγορά για εμπορικές συναλλαγές, γιατί να μην έχουμε ένα κοινό αμυντικό αεροπορικό σύστημα, προκειμένου να υπερασπιστούμε ολόκληρο τον εναέριο χώρο με μια κοινή δυνατότητα;» είπε ο Μπορέλ.
borrell
ΔΙΕΘΝΗ

Μπορέλ: Η ΕΕ πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε διεθνές δίκαιο ή το Ισραήλ

«Ποια θα είναι η απάντηση (της ΕΕ) στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που εκδόθηκε σήμερα, ποια θα είναι η θέση μας;» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ απαντώντας στη διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ.