ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κοινοβούλιο Δανίας Κοπεγχάγη
Το Κοινοβούλιο της Δανίας (Christiansborg) στην Κοπεγχάγη, με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και καθαρό ουρανό.

Η Δανία απέρριψε πρόταση για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

«Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, για τον μοναδικό λόγο ότι οι προϋποθέσεις δεν υφίστανται πραγματικά εδώ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

Το Κοινοβούλιο της Δανίας καταψήφισε σήμερα ένα νομοσχέδιο για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, αφού το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας δήλωσε νωρίτερα πως δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αναγνώριση μιας ανεξάρτητης χώρας.

Η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Νορβηγία αναγνώρισαν επίσημα σήμερα το κράτος της Παλαιστίνης, μετά την ανακοίνωσή τους την περασμένη εβδομάδα ότι θα το έκαναν που εξόργισε το Ισραήλ, το οποίο αποκάλεσε την κίνηση «ανταμοιβή της τρομοκρατίας» και ανακάλεσε τους πρεσβευτές του.

Το νομοσχέδιο είχε προταθεί αρχικά στα τέλη Φεβρουαρίου από τέσσερα αριστερά κόμματα.

«Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, για τον μοναδικό λόγο ότι οι προϋποθέσεις δεν υφίστανται πραγματικά εδώ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν όταν το νομοσχέδιο συζητήθηκε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο τον Απρίλιο.

«Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το ψήφισμα αυτό, αλλά ευχόμαστε να έρθει μια μέρα που θα μπορούμε», πρόσθεσε ο Ράσμουσεν, που δεν ήταν παρών σήμερα στην ψηφοφορία.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, που προκάλεσε τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα, η Δανία δήλωσε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα, όμως πιο πρόσφατα κάλεσε το Τελ Αβίβ να δείξει αυτοσυγκράτηση και υποστήριξε πως πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Το Δουβλίνο, η Μαδρίτη και το Όσλο έχουν περιγράψει την απόφασή τους ως μια κίνηση που έχει σκοπό να επιταχύνει τις προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα και έχουν καλέσει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Δώδεκα Ισραηλινοί κατηγορούνται για λαθρεμπόριο προς τη Χαμάς

Δώδεκα Ισραηλινοί και μια εταιρεία κατηγορούνται για λαθρεμπόριο προϊόντων, όπως τσιγάρα, iPhones και ανταλλακτικά προς τη Χαμάς στη Γάζα από το 2025, καθώς και για παροχή βοήθειας σε εχθρό εν καιρώ πολέμου, ανακοίνωσε το Υπ. Δικαιοσύνης.
Πόλεμος στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: 18 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα, μπλοκαρισμένες οι διελεύσεις

Στους 18 ανήλθαν οι νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά. Το Ισραήλ ανέστειλε τη διέλευση ασθενών στη Ράφα, ενώ τα χτυπήματα έγιναν στη Γάζα και στη Χαν Γιούνις, μετά από επίθεση εναντίον στρατιωτικών.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Η Παλαιστινιακή Αρχή εκτός διακυβέρνησης Γάζας μετά τον πόλεμο

Ο Νετανιάχου δήλωσε στον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα συμμετάσχει σε καμία περίπτωση στη διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο, παρά το αμερικανικό σχέδιο για ειρήνη στην περιοχή.