ΓΔ: 2259.73 -2.14% Τζίρος: 237.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05
Φώτο: Shutterstock

Ο Λευκός Οίκος δεν επιτρέπει στο Κίεβο να πλήξει τη Ρωσία με ATACMS

O διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου για την Ευρώπη Μάικλ Κάρπεντερ έδωσε συνέντευξη σχετικά με την στρατηγική των ΗΠΑ στον ουκρανικό πόλεμο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στην ομάδα εμπειρογνωμόνων ασφαλείας του να αλλάξει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο ρωσικό έδαφος, έτσι ώστε η άδεια να μην ισχύει για τη χρήση τακτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου για την Ευρώπη Μάικλ Κάρπεντερ.

«Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο της ρωσικής επίθεσης στην περιφέρεια του Χάρκοβο, μετά την οποία η ουκρανική πλευρά ήρθε σε εμάς και ζήτησε άδεια να χτυπήσει στόχους στη Ρωσία, από όπου βομβαρδίστηκαν ουκρανικές θέσεις, χωριά και πόλεις», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι ο Μπάιντεν, μόλις έλαβε το αίτημα από το Κίεβο, «διέταξε την ομάδα εθνικής ασφαλείας του να αλλάξει τις κατευθυντήριες γραμμές για να επιτρέψει τέτοιες αντεπιθέσεις».

Ο Κάρπεντερ το αποκάλεσε άμεση απάντηση που παρέχει την ευκαιρία για διασυνοριακές αντεπιθέσεις. Ωστόσο, είπε ότι η απόφαση είχε ως στόχο να σταματήσει τη ρωσική επίθεση και «δεν ισχύει για ATACMS ή επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξουσιοδότησε την Ουκρανία να χτυπήσει αμερικανικά όπλα σε στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από ρωσικά χτυπήματα στην περιοχή του Ντνίπρο

Ρωσικά πλήγματα στην περιφέρεια Ντνίπρο προκάλεσαν δύο νεκρούς και τρεις τραυματίες, σύμφωνα με την τοπική διοίκηση. Παράλληλα, ο Πούτιν ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός για το ορθόδοξο Πάσχα, την οποία αποδέχεται η Ουκρανία.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί στην Ουκρανία, ένα παιδί νεκρό στη Ρωσία από αμοιβαία πλήγματα

Τρεις νεκροί από ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία και ένα παιδί νεκρό σε ουκρανικό πλήγμα στη Ρωσία. Στην Οδησσό χτυπήθηκαν μαιευτήριο και κατοικημένη περιοχή, ενώ δύο άνδρες σκοτώθηκαν στο Κρίβι Ριχ.
Διάδρομος νοσοκομείου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Οκτώ γιατροί νεκροί από ουκρανικό drone στη Ντονέτσκ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οκτώ γιατροί σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν σε επίθεση ουκρανικού drone σε ιατρική μονάδα στο Ντονέτσκ. Η Ουκρανία δεν σχολίασε, ενώ το Reuters δεν επαλήθευσε το συμβάν.