ΓΔ: 2113.66 -0.77% Τζίρος: 128.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:29:40
Χέρι σε κάλπη εκλογών
Χέρι γυναίκας τοποθετεί ψήφο σε κάλπη, σύμβολο δημοκρατίας και δικαιωμάτων.

Έρευνα σε βάρος του ηγέτη της ακροδεξιάς στη Ρουμανία για εκλογική απάτη

Η ανακοίνωση της εισαγγελίας αναφέρει ότι ένας ηγέτης κοινοβουλευτικού κόμματος προέτρεψε τους υπαλλήλους του να πλαστογραφήσουν υπογραφές ώστε να βοηθήσουν έναν ανεξάρτητο υποψήφιο.

Οι ρουμανικές εισαγγελικές αρχές ανέφεραν σήμερα ότι διεξάγουν έρευνα για μια υπόθεση εκλογικής απάτης, τέσσερις ημέρες πριν από τις ευρωπαϊκές και τις τοπικές εκλογές στη Ρουμανία και ο ηγέτης του ανερχόμενου ακροδεξιού κόμματος έκανε γνωστό ότι εκείνος είναι υπό διερεύνηση.

Η ανακοίνωση της εισαγγελίας αναφέρει ότι ένας ηγέτης κοινοβουλευτικού κόμματος προέτρεψε τους υπαλλήλους του να πλαστογραφήσουν υπογραφές ώστε να βοηθήσουν έναν ανεξάρτητο υποψήφιο να καλύψει το όριο που απαιτείται για να συμμετάσχει στις εκλογές της Κυριακής.

Στην ανακοίνωση δεν αναφερόταν το όνομα του πολιτικού, όμως ο Γκεόργκε Σιμιόν, ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Συμμαχίας για την Ένωση των Ρουμάνων (AUR) εξέδωσε μια δική του ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι η έρευνα σε βάρος του είναι πολιτικά υποκινούμενη. «Ανέμενα (…) μια κίνηση αυτήν την εβδομάδα, μια προσπάθεια να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη για να αποκλειστεί η AUR από την εκλογική διαδικασία», σχολίασε, αρνούμενος ότι παραβίασε τον νόμο. «Δεν θα μας εκφοβίσετε, δεν θα μας σταματήσετε», πρόσθεσε.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η AUR μπορεί να αναδειχθεί δεύτερο κόμμα στις εκλογές της Κυριακής, πίσω από τον κυβερνητικό συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελεύθερων. Η AUR ιδρύθηκε πριν από πέντε χρόνια και αντιτίθεται στη μετανάστευση και τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Το κόμμα ελπίζει ότι θα ενταχθεί στην ευρωομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), όπου μετέχουν τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι και το αντιπολιτευόμενο κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας. Παράλληλα ωστόσο έχει επαφές με την ακροδεξιά ευρωομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 24χρονου Ρουμάνου στη Θεσσαλονίκη με ευρωπαϊκό ένταλμα

Συνελήφθη 24χρονος Ρουμάνος στη Θεσσαλονίκη, βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος, για να εκτίσει ποινή άνω των 2 ετών λόγω διακεκριμένης κλοπής, ξυλοδαρμού και σεξουαλικής παρενόχλησης που τελέστηκαν στη Ρουμανία το 2020-2021.
Εκλογές στην Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλός Υπ. Δικαιοσύνης: Αναλαμβάνω την ευθύνη για την ήττα στο δημοψήφισμα

Ο Κάρλο Νόρντιο ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την απόρριψη της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης στο ιταλικό δημοψήφισμα, δήλωσε πως σέβεται τη λαϊκή βούληση και ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τη θέση του.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: «Λυπάμαι για την χαμένη ευκαιρία» για το ιταλικό δημοψήφισμα

Η Τζόρτζια Μελόνι, μετά το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της και σέβεται την απόφαση των Ιταλών πολιτών.
Εκλογές στην Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Το «όχι» κυριαρχεί στο δημοψήφισμα για τη δικαιοσύνη

Σχεδόν το 60% των ψήφων έχει καταμετρηθεί στο δημοψήφισμα για τη δικαιοσύνη στην Ιταλία: 54,4% «όχι», 45,6% «ναι». Οι αναλυτές μιλούν για πρώτη ουσιαστική ήττα της κυβέρνησης Μελόνι, που στήριξε τη μεταρρύθμιση.
Εκλογές στην Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Μεγάλη συμμετοχή στο δημοψήφισμα για τη δικαιοσύνη

Η συμμετοχή στο ιταλικό δημοψήφισμα για το δικαστικό σύστημα ξεπέρασε τις προβλέψεις, με 46% ως το βράδυ της Κυριακής. Ιδιαίτερα υψηλή είναι στις βόρειες πόλεις. Πολλοί θεωρούν πως η συμμετοχή ευνοεί τους υποστηρικτές της μεταρρύθμισης.