ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στρατολογεί κατάδικους για να υπηρετήσουν στην πρώτη γραμμή η Ουκρανία

Η κυβέρνηση λέει ότι 4.656 κατάδικοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για το πρόγραμμα στο οποίο οι κρατούμενοι θα πρέπει να υπηρετήσουν μέχρι το τέλος του πολέμου πριν κερδίσουν την ελευθερία τους.

Αντιμέτωπη με μείωση των δυναμεών της είναι πλέον η Ουκρανία, καθώς στον ουκρανικό στρατό ολοένα και λιγοστεύουν οι στρατεύσιμοι που υπηρετούν κυρίως στην πρώτη γραμμή, με συνέπεια σε μία απεγνωσμένη κίνηση, το Κίεβο να υιοθετεί τη ρωσική στρατηγική και στρατολογώντας κρατούμενους από τις φυλακές για να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις του.

Η κυβέρνηση λέει ότι 4.656 κατάδικοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για το πρόγραμμα στο οποίο οι κρατούμενοι θα πρέπει να υπηρετήσουν μέχρι το τέλος του πολέμου πριν κερδίσουν την ελευθερία τους.

Το Κίεβο βρίσκεται αντιμέτωπο με σκληρές επιλογές, καθώς ένα αρχικό κύμα εθελοντών εξασθενεί και χάνει έδαφος απέναντι σε έναν εχθρό που μπορεί να αντλήσει υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον πληθυσμό του. Πολλές μονάδες πρώτης γραμμής λένε ότι είναι εξαντλημένες και η Ουκρανία αγωνίζεται να επιστρατεύσει αρκετούς άνδρες για να αποτρέψει τις αυξανόμενες ρωσικές επιθέσεις.

Αναζητώντας εκατοντάδες χιλιάδες νέους στρατιώτες, η Ουκρανία μείωσε την ηλικία κινητοποίησης, αύξησε την οικονομική αποζημίωση για τα στρατεύματα και προσπάθησε να εξαναγκάσει τους άνδρες σε ηλικία στράτευσης που διέφυγαν στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να πολεμήσουν.

Οι κατάδικοι έχουν χρησιμοποιηθεί σε καιρό πολέμου σε μεγάλο μέρος της ιστορίας, συχνά στους πιο επικίνδυνους ρόλους. Ο Ναπολέων ανέπτυξε ποινικές ταξιαρχίες και τόσο η ναζιστική Γερμανία όσο και η Σοβιετική Ένωση στρατολόγησαν εγκληματίες και πολιτικούς κρατούμενους. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η πρακτική σταμάτησε σε πολλές χώρες, κυρίως επειδή δεν υπήρχε ανάγκη για μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε αναζωπύρωση. Η πολιτοφυλακή Wagner της Ρωσίας άρχισε να στρατολογεί κατάδικους αμέσως μετά την έναρξη της σύγκρουσης τον Φεβρουάριο του 2022 που άρχισε να πηγαίνει στραβά. Η Μόσχα συνέχισε την πρακτική αφού ο ηγέτης της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, επαναστάτησε εναντίον της στρατιωτικής ηγεσίας και σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

Το πρόγραμμα της Ουκρανίας θα διαφέρει από πολλές απόψεις. Σε αντίθεση με τη Ρωσία, όσοι έχουν καταδικαστεί για ορισμένα εγκλήματα δεν θα είναι επιλέξιμοι. Αυτό περιλαμβάνει εκείνους με καταδίκες για σεξουαλική βία, τροχαία ατυχήματα που οδήγησαν σε θανάτους και δολοφονία εάν ήταν περισσότερων του ενός ατόμων ή πραγματοποιήθηκε με «ιδιαίτερη σκληρότητα».

Ενώ οι Ρώσοι κρατούμενοι θα διαγραφούν κυρίως μετά την υπηρεσία, οι Ουκρανοί δεν θα διαγραφούν. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ουκρανίας εκτιμά ότι οι αρχές μπορούν να στρατολογήσουν περίπου 5.000 άτομα από τις φυλακές. Η Ρωσία δεν επιβεβαίωσε ποτέ τον συνολικό αριθμό των καταδίκων που στρατολόγησε, αλλά τα στοιχεία από τη σωφρονιστική υπηρεσία δείχνουν μείωση μεγαλύτερη των 35.000 στον συνολικό πληθυσμό των φυλακών της χώρας μεταξύ Μαΐου 2022 και Ιανουαρίου 2023.

Οι κατάδικοι θα τοποθετηθούν σε ειδικές μονάδες, αλλά δεν είναι σαφές τι θα κάνουν. Ενώ το πρόγραμμα έχει χαιρετιστεί ευρέως στην Ουκρανία, ορισμένοι έχουν εκφράσει ανησυχία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το πώς θα ελέγχονται οι ένοπλοι κατάδικοι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

zelensky
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία δεν είναι σήμερα έτοιμη για μια δίκαιη ειρήνη

«Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας, όχι να σκεφτόμαστε τη Ρωσία, αλλά να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Προς το παρόν, η Ρωσία και οι ηγέτες της δεν είναι έτοιμοι για μια δίκαιη ειρήνη. Αυτό είναι γεγονός», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
ukrania eirini
ΔΙΕΘΝΗ

Η σύνοδος κορυφής στην Ελβετία επιδιώκει να ασκήσει πίεση στη Ρωσία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες στην Ελβετία για την Διεονή Διάσκεψη για την Ειρήνη στο θέρετρο του Μπέργκενστοκ, στην οποία συμμετέχουν περίπου 90 αρχηγοί κρατών, κυβερνήσεων και οργανισμών.
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία στην ΕΕ για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και Μολδαβία

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ άνοιξαν τον δρόμο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία στα μέσα Δεκεμβρίου. Όμως η Ουγγαρία φρέναρε ως τώρα την επίσημη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.
Zelensky-Volodimyr-Zelenski
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι στη διάσκεψη για την ειρήνη: H πίεση στη Μόσχα αυξάνεται

Στη διήμερη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν 92 χώρες και 8 διεθνείς οργανισμοί, επανέλαβε ότι οι κοινές προσπάθειες μπορούν να τερματίσουν τον πόλεμο και να επιτύχουν ειρήνη, λίγο πριν αρχίσουν οι αντιπροσωπείες να συζητούν το θέμα.
Oikoymenikos-Patriarxis-Bartholomaios
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Ελβετία για τη διεθνή διάσκεψη κορυφής για την Ουκρανία o Βαρθολομαίος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο μόνος θρησκευτικός ηγέτης ο οποίος θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Κορυφής, κατόπιν επίσημης προσκλήσεως της Προέδρου της Ελβετίας, Βιόλα 'Αμχερντ.