ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Christine Lagarde, ECB, EKT
Φωτο: Shutterstock

Κρ. Λαγκάρντ: Τα επιτόκια δεν βρίσκονται σε γραμμική, πτωτική τροχιά

Η ΕΚΤ μείωσε την προηγούμενη εβδομάδα τα επιτόκια από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονταν αλλά δεν δεσμεύτηκε σε νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. 

Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν βρίσκονται σε γραμμική, πτωτική τροχιά, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι μπορεί να περιμένουν πάνω από μια συνεδρίαση προτού προχωρήσουν σε νέα μείωση. 

Η ΕΚΤ μείωσε την προηγούμενη εβδομάδα τα επιτόκια από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονταν αλλά δεν δεσμεύτηκε σε νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. 

«Λάβαμε την κατάλληλη απόφαση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε γραμμική, πτωτική τροχιά» υπογράμμισε σε συνέντευξή που έδωσε σε διάφορες ευρωπαϊκές εφημερίδες η πρόεδρος της ΕΚΤ. 

«Μπορεί να υπάρξουν περίοδοι όπου θα κρατήσουμε τα επιτόκια σταθερά» σημείωσε η κα. Λαγκάρντ σε συνέντευξη στην Expansion, τη Handelsblatt, την Il Sole 24 Ore και τη Les Echos. 

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να κρατήσει τα επιτόκια σταθερά για πάνω από μια συνεδρίαση, απάντησε ότι «είναι μια πιθανότητα».

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κα. Λαγκάρντ δεν είπε ρητά ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει τα επιτόκια σταθερά τον Ιούλιο, υποστήριξε όμως ότι η απόφαση για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων θα στηριχτεί στα στοιχεία για τους μισθούς και τα εταιρικά κέρδη. 

«Θα χρειαστούμε περισσότερα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για τους μισθούς, για το πως εξελίσσονται τα κέρδη και απορροφούν μέρος του εργατικού κόστους, και για την παραγωγικότητα» πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Christine Lagarde, ECB, EKT
ΔΙΕΘΝΗ

Λαγκάρντ: «Δεν με άκουσε ο γιος μου και έχασε τα λεφτά του στα crypto»

Η πρόεδρος της ΕΚΤ έχει τονίζει ότι τα κρυπτονομίσματα δεν αξίζουν τίποτα και έχει επισημάνει τους κινδύνους, αλλά ο γιος της δεν ακολούθησε αυτές τις συμβουλές και έχασε μεγάλο μέρος των κεφαλαίων του.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΔΙΕΘΝΗ

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψει την εδραίωση των επιπτώσεων του πληθωρισμού

Τον Σεπτέμβριο, η EKT έκανε ένα ιστορικό βήμα, αυξάνοντας τα βασικά επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει από την εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.
ECB, EKT, Lagarde
ΔΙΕΘΝΗ

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί κατά το τρέχον έτος

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% ως το 2023 και θα παραμείνει κοντά σε αυτό το επίπεδο και στη συνέχεια.