ΓΔ: 1448.79 0.13% Τζίρος: 1.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:36:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Russia, Rossia, Sanctions, Kiroseis
Φωτο: Shutterstock

Τέλος στις συναλλαγές δολαρίων και ευρώ στο Χρηματιστήριο Μόσχας

Οι νέες οικονομικές κυρώσεις των Αμερικανών πλήττουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας και τις συναλλαγές με Κίνα και Τουρκία.

Το χρηματιστήριο της Μόσχας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι θα σταματήσει τη διαπραγμάτευση δολαρίων και ευρώ από σήμερα Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Η ανακοίνωση έγινε την ίδια ημέρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Το πακέτο της Τετάρτης στόχευε τις χρηματοπιστωτικές υποδομές της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το ποσό του χρήματος που εισέρχεται και εξέρχεται από τη Ρωσία.

Το Χρηματιστήριο της Μόσχας, το Εθνικό Κέντρο Εκκαθάρισης και το Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού, τα οποία ενεργούν ως μεσάζοντες στις συναλλαγές σε δολάρια στη ρωσική αγορά συναλλάγματος, συμπεριλήφθηκαν στον νέο κατάλογο κυρώσεων.

Οι κυρώσεις έρχονται την ώρα που οι ηγέτες της G7 ετοιμάζονται να συγκεντρωθούν στην Ιταλία για μια σύνοδο κορυφής, όπου οι κορυφαίες προτεραιότητες θα είναι η ενίσχυση της υποστήριξης προς την Ουκρανία και η μείωση της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε επίσης ότι οι συναλλαγές με τη χρήση του δολαρίου και του ευρώ θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται στην εξωχρηματιστηριακή αγορά.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερες από 4.000 ρωσικές επιχειρήσεις και άτομα από την έναρξη του πολέμου, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τη ροή χρημάτων και οπλισμού προς τη Μόσχα.

Η απόφαση των ΗΠΑ

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες νέες κυρώσεις σε περισσότερες από 300 οντότητες και φυσικά πρόσωπα με στόχο να αποκόψει την πρόσβαση της Ρωσίας σε προϊόντα και υπηρεσίες που απαιτούνται για τη συντήρηση της στρατιωτικής παραγωγής για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων Κινέζων προμηθευτών εξαρτημάτων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει αυξανόμενη ανησυχία για την ικανότητα της Ρωσίας να προμηθεύεται προηγμένης τεχνολογίας ημιαγωγούς, οπτικό εξοπλισμό, λογισμικό και άλλα προϊόντα που απαιτούνται για την κατασκευή προηγμένων οπλικών συστημάτων παρά τις προηγούμενες κυρώσεις.

Οι κυρώσεις στοχεύουν επιχειρήσεις και οντότητες τρίτων, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων προμηθευτών ηλεκτρονικών ειδών στην Κίνα, καθώς και εκείνων που δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ευρώπη και την Καραϊβική. Η ενέργεια αυτή δεν περιορίζεται στην επιβολή δευτερογενών κυρώσεων σε τράπεζες στην Κίνα και σε άλλες χώρες όπου το Υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι οι συναλλαγές με ρωσικές οντότητες θα μπορούσαν να αποκόψουν τα ιδρύματα από την πρόσβαση σε δολάρια.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι τροποποιεί τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί προηγουμένως σε ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των VTB και Sberbank, ώστε να συμπεριληφθούν υποκαταστήματα και θυγατρικές στην Κίνα, την Ινδία, το Χονγκ Κονγκ, το Κιργιστάν και άλλες τοποθεσίες.

«Αυξάνουμε τον κίνδυνο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συναλλάσσονται με την πολεμική οικονομία της Ρωσίας και εξαλείφουμε τα μονοπάτια διαφυγής και μειώνουμε την ικανότητα της Ρωσίας να επωφελείται από την πρόσβαση σε ξένη τεχνολογία, λογισμικό εξοπλισμού και υπηρεσίες πληροφορικής», ανέφερε σε δήλωσή της η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πολλές μεγάλες τράπεζες έχουν αποσυρθεί από τις ρωσικές επιχειρήσεις από τότε που τέθηκε σε ισχύ η νέα δευτερεύουσα αρχή του υπουργείου Οικονομικών για τις τραπεζικές κυρώσεις στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά η Μόσχα στρέφεται σε μικρότερα ιδρύματα με ασθενέστερα τμήματα συμμόρφωσης.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται για τον εντοπισμό αυτών των μικρότερων τραπεζών που εξακολουθούν να βοηθούν στη διεκπεραίωση συναλλαγών που βοηθούν τη στρατιωτική παραγωγή και επιστρατεύει τη βοήθεια των μεγάλων δυτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για να βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Οι νέες κυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών ανοίγουν επίσης ένα νέο μέτωπο, που θα προσπαθήσει να περιορίσει τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας, στοχεύοντας οντότητες που εμπλέκονται σε τρία μεγάλα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου που η Ρωσία δραστηριοποιείται για να θέσει σε λειτουργία: τα έργα Obsky LNG, Arctic LNG 1 και Arctic LNG 3. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Gazprom Invest και άλλες κατασκευαστικές εταιρείες που συνδέονται με τα έργα, προμηθευτές εξοπλισμού και ναυπηγικές εταιρείες και οι διαχειριστές των επτά ρωσικών πλοίων LNG που βρίσκονται υπό κατασκευή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία ζήτησε να αρθούν οι περιορισμοί στη χρήση όπλων των συμμάχων

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα εναντίον στόχων σε εδάφη ακριβώς εντός της Ρωσίας, από τα οποία υποστηρίζουν τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία.
businessdaily-Russia-Dikastirio
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκινά στη Ρωσία κεκλεισμένων των θυρών η δίκη του Έβαν Γκέρσκοβιτς

Ο δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, κατηγορείται για συλλογή απόρρητων πληροφοριών για εταιρεία που κατασκευάζει άρματα μάχης για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
russia-polemos-ukraine
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία προειδοποιεί για μοιραία τραγωδία αν οι Δυτικοί την υποτιμήσουν

«Δεν θέλω καν να υποθέσω ότι αυτή η υποτίμηση θα μπορούσε να γίνει τραγική και μοιραία», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι η Δύση επέλεξε να αντιπαρατεθεί με μια μεγάλη πυρηνική δύναμη.
Rusia-Akrtika-Mosxa
ΔΙΕΘΝΗ

Tις ΗΠΑ κατηγορεί η Ρωσία για τη σημερινή επίθεση της Ουκρανίας στην Κριμαία

Η Μόσχα δήλωσε ότι οι Αμερικανοί ειδικοί είχαν ορίσει τις συντεταγμένες πτήσεις των δορυφόρων με βάση τους πυρηνικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους, πράγμα που σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον ήταν πληροφορίες άμεσης υπεύθυνης.