ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Zelensky-Volodimyr-Zelenski
Φωτο: Theodore Manolopoulos / Presidency Handout / SOOC

Ζελένσκι στη διάσκεψη για την ειρήνη: H πίεση στη Μόσχα αυξάνεται

Στη διήμερη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν 92 χώρες και 8 διεθνείς οργανισμοί, επανέλαβε ότι οι κοινές προσπάθειες μπορούν να τερματίσουν τον πόλεμο και να επιτύχουν ειρήνη, λίγο πριν αρχίσουν οι αντιπροσωπείες να συζητούν το θέμα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πιστεύει ότι η διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία, η οποία διεξάγεται στην Ελβετία, θα αυξήσει την πίεση στη Μόσχα, αλλά οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο φόρουμ δεν είναι τόσο αισιόδοξοι, ανέφερε το DPA.

Στη διήμερη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν 92 χώρες και 8 διεθνείς οργανισμοί, επανέλαβε ότι οι κοινές προσπάθειες μπορούν να τερματίσουν τον πόλεμο και να επιτύχουν ειρήνη, λίγο πριν αρχίσουν οι αντιπροσωπείες να συζητούν το θέμα.

«Καταφέραμε να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία», είπε. Ωστόσο, η πρόεδρος της Ελβετίας Bιολα Αμχερντ δεν έχει τόσο υψηλές προσδοκίες, σημειώνει το DPA. «Οι στόχοι μας είναι μετριοπαθείς», είπε, εξηγώντας ότι σκοπός της διάσκεψης είναι να ενθαρρύνει την έναρξη μιας διαδικασίας για την επίτευξη μιας διαρκούς και δίκαιης ειρήνης.

«Η σημασία του διεθνούς δικαίου ως βάσης της διεθνούς τάξης είναι το κλειδί για αυτό», δήλωσε. «Η επίθεση της Ρωσίας το παραβιάζει αυτό με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο».

Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει στη διάσκεψη και η Κίνα, σημαντικός σύμμαχος της Μόσχας, επίσης δεν συμμετείχε.

Ακόμη και αν υπάρχει περιορισμένη ελπίδα για συγκεκριμένα αποτελέσματα, η σύνοδος κορυφής θεωρείται σημαντικό σημάδι διεθνούς αλληλεγγύης προς την Ουκρανία. Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής διεθνούς υποστήριξης για το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας, το οποίο προβλέπει την πλήρη απόσυρση της Ρωσίας από το ουκρανικό έδαφος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ukrania eirini
ΔΙΕΘΝΗ

Η σύνοδος κορυφής στην Ελβετία επιδιώκει να ασκήσει πίεση στη Ρωσία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες στην Ελβετία για την Διεονή Διάσκεψη για την Ειρήνη στο θέρετρο του Μπέργκενστοκ, στην οποία συμμετέχουν περίπου 90 αρχηγοί κρατών, κυβερνήσεων και οργανισμών.
Oikoymenikos-Patriarxis-Bartholomaios
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Ελβετία για τη διεθνή διάσκεψη κορυφής για την Ουκρανία o Βαρθολομαίος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο μόνος θρησκευτικός ηγέτης ο οποίος θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Κορυφής, κατόπιν επίσημης προσκλήσεως της Προέδρου της Ελβετίας, Βιόλα 'Αμχερντ.
ΔΙΕΘΝΗ

Πιθανότητα να κληθεί η Ρωσία στην ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει προς το παρόν βάση για ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία και ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του Κιέβου είναι παράλογο γιατί αποκλείει τη Ρωσία.
ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας η ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία

Η Ελβετία θα φιλοξενήσει τους επόμενους μήνες τις συζητήσεις για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο η Μόσχα θα απέχει σίγουρα από τον πρώτο γύρο.