ΓΔ: 1449.4 -0.63% Τζίρος: 71.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Habeck, Germany, Germania
Φωτο: Shutterstock

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δεν θεωρεί τιμωρία τους δασμούς της Ε.Ε. σε κινέζικα οχήματα

Η Κίνα προειδοποίησε χθες, Παρασκευή, ενόψει της άφιξης του Γερμανού υπουργού Οικονομίας στο Πεκίνο ότι η κλιμάκωση των εμπορικών τριβών με την ΕΕ για τα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο.

Οι προτεινόμενοι δασμοί της ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα θα βλάψουν και τις δύο πλευρές, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας προγραμματισμού της Κίνας στον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, ο οποίος επισκέπτεται το Πεκίνο, και δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τις κινεζικές εταιρείες.

Ο Τζενγκ Σαντζιέ, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Κίνας, δήλωσε στον Ρόμπερτ Χάμπεκ ότι ελπίζει πως η Γερμανία θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο εντός της ΕΕ και «θα κάνει το σωστό».

Η Κίνα θα λάβει όλα τα μέτρα για να διασφαλίσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών, σημείωσε επίσης ο Τζενγκ κατά την συνάντησή τους στο Πεκίνο.

Η επίσκεψη του Χάμπεκ στην Κίνα είναι η πρώτη υψηλόβαθμου Ευρωπαίου αξιωματούχου από τότε που οι Βρυξέλλες πρότειναν υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων κινεζικής κατασκευής για την καταπολέμηση αυτού που η ΕΕ θεωρεί υπερβολικές επιδοτήσεις.

Η Κίνα προειδοποίησε χθες, Παρασκευή, ενόψει της άφιξης του Γερμανού υπουργού Οικονομίας ότι η κλιμάκωση των εμπορικών τριβών με την ΕΕ για τα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο. «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτοί δεν είναι τιμωρητικοί δασμοί», σημείωσε ο Χάμπεκ κατά την συνάντησή του με τον Τζενγκ.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Τουρκία έχουν χρησιμοποιήσει τιμωρητικούς δασμούς, αλλά όχι η ΕΕ, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας. «Η Ευρώπη κάνει τα πράγματα διαφορετικά», τόνισε. Για εννέα μήνες, συνέχισε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε με τη μεγαλύτερη λεπτομέρεια αν κινεζικές εταιρείες ωφελήθηκαν αθέμιτα από επιδοτήσεις.

Οποιοδήποτε μέτρο αντισταθμιστικών δασμών που προκύπτει από την αξιολόγηση της ΕΕ «δεν συνιστά τιμωρία», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι τα μέτρα αυτού του είδους αποσκοπούν να αντισταθμίσουν τα πλεονεκτήματα που παρείχε το Πεκίνο σε κινεζικές εταιρείες.

«Θα πρέπει να επιτευχθούν κοινά, ισότιμα πρότυπα πρόσβασης στην αγορά», συνέχισε ο Χάμπεκ, σημειώνοντας ότι οι προτεινόμενοι δασμοί της ΕΕ αποσκοπούν να εξισώσουν τους όρους ανταγωνισμού με την Κίνα.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τις κινεζικές εταιρείες», απάντησε ο Τζενγκ, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες για αθέμιτες επιδοτήσεις, λέγοντας ότι η ανάπτυξη της νέας ενεργειακής βιομηχανίας της Κίνας είναι αποτέλεσμα συνολικών πλεονεκτημάτων στην τεχνολογία, τις αλυσίδες της αγοράς και της βιομηχανίας, που καλλιεργήθηκαν μέσα σε σκληρό ανταγωνισμό.

Η ανάπτυξη της βιομηχανίας «είναι το αποτέλεσμα ανταγωνισμού, κι όχι επιδοτήσεων, πόσο μάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού», σημείωσε ο Τζενγκ στη διάρκεια της συνάντησης.

Τα πορίσματα της έκθεσης της ΕΕ θα πρέπει να συζητηθούν, δήλωσε επίσης ο Χάμπεκ. «Είναι σημαντικό να εκμεταλλευτούμε σοβαρά την ευκαιρία που προσφέρει η έκθεση και να συζητήσουμε ή να διαπραγματευτούμε», υπογράμμισε.

Μετά την συνάντησή του με τον Τζενγκ, ο Χάμπεκ είχε συνομιλίες με τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου Γουάνγκ Γουεντάο, ο οποίος δήλωσε ότι θα συζητήσει για τους δασμούς με τον Επίτροπο της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις σήμερα το βράδυ μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Εκτεθειμένες στους αντιδασμούς της Κίνας οι γερμανικές εταιρείες αυτοκινήτων

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε πιθανά αντίμετρα, καθώς τα εμπορικά στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των πωλήσεών τους το 2023 προήλθε από την Κίνα.
Habeck, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Ρόμπερτ Χάμπεκ: Οικονομικές επιπτώσεις για την Κίνα αν συνεχίσει να στηρίζει τη Ρωσία

O πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας επηρεάζει άμεσα τα συμφέροντα ασφαλείας της Γερμανίας και της Ευρώπης, δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών στο Πεκίνο.
Olaf Scholz, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

O Σολτς προτρέπει την Κίνα να βοηθήσει τις φτωχές χώρες με το χρέος τους

«Είναι σαφές ότι η Κίνα, ως ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές, πρέπει γενικά να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στη μείωση του βάρους του χρέους στις φτωχότερες χώρες μακροπρόθεσμα», δήλωσε σε ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής Global Solutions.
electric-ilektrika-autokinita
ΔΙΕΘΝΗ

Η ηλεκτροκίνηση ενισχύει τις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Κίνας

Οι επικεφαλής των BMW και Mercedes-Benz στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου του Μονάχου, τονίζουν πως οι δυο χώρες πρέπει να δημιουργήσουν μια βαθύτερη σχέση και να αρθούν οι περιορισμοί στο εμπόριο.