ΓΔ: 2204.1 -0.16% Τζίρος: 3.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:36:41
Φώτο: ΑΠΕ

Στέλνει κι άλλο στρατό στην Ιντλίμπ η Τουρκία

Δραματικούς τόνους χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στην Ιντλίμπ.

Σε πολύ κρίσιμο στάδιο βρίσκεται η κατάσταση στην Ιντλίμπ δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπραχίμ Καλίν, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες Τρίτη στο CNN International, ο Καλίν δήλωσε ότι η στρατιωτική κατάσταση στο πεδίο των επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Συρία «παραμένει πολύ κρίσιμη».

«Στέλνουμε ενισχύσεις για να προστατέψουμε τα ήδη υπάρχοντα 12 στρατιωτικά παρατηρητήρια που διατηρούμε στην περιοχή του Ιντλίμπ. Ορισμένα από αυτά βρίσκονται πλέον περικυκλωμένα από τις δυνάμεις του (συριακού) καθεστώτος, οπότε έπρεπε να αναλάβουμε δράση για να προστατέψουμε τους στρατιώτες μας εκεί αλλά και τους αμάχους», επεσήμανε.

Ο Τούρκος αξιωματούχος υπογράμμισε επίσης ότι τους τελευταίους μήνες το καθεστώς της Συρίας έχει εξαπολύσει βίαιες επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και μη στρατιωτικών υποδομών.

Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο Anadolu, o Καλίν αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Τουρκίας να σταματήσουν οι επιθέσεις στην περιοχή στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Ιντλίμπ που έχει συναφθεί μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν υποστήριξε ότι η κατάσταση των κατοίκων της περιοχής χειροτερεύει καθημερινά και ότι η Τουρκία είναι η μόνη δύναμη που προσπαθεί να προστατεύσει αμάχους από τις επιθέσεις των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν να μετατρέψουν την επαρχία του Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία σε ζώνη αποκλιμάκωσης, στην οποία απαγορεύονται ρητά οι επιθέσεις. Ωστόσο, το συριακό καθεστώς και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν παραβιάσει τους όρους κατάπαυσης του πυρός προκαλώντας συχνές επιθέσεις στο έδαφος.

Η Τουρκία έχει ζητήσει να υπάρξει επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός και προειδοποίησε ότι εάν οι επιθέσεις δεν σταματήσουν, θα αναλάβει στρατιωτική δράση. Η ζώνη αποκλιμάκωσης φιλοξενεί επί του παρόντος περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων τα τελευταία χρόνια από τις δυνάμεις του καθεστώτος, καταλήγει το τουρκικό πρακτορείο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία της Συρίας ερείπια
ΔΙΕΘΝΗ

Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις: Τουρκική στήριξη στις επιθέσεις στο Χαλέπι

Οι Κουρδικές υπό διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις δήλωσαν ότι οι συριακές κυβερνητικές επιθέσεις στο Χαλέπι υποστηρίζονται από τουρκικά drones. Η Τουρκία δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής.
Σύριοι στρατιώτες όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Έτοιμη να στηρίξει τη συριακή επιχείρηση κατά Κούρδων στο Χαλέπι

Η Τουρκία δήλωσε έτοιμη να στηρίξει τον συριακό στρατό κατά Κούρδων μαχητών στο Χαλέπι, εάν της ζητηθεί, τονίζοντας ότι η ασφάλεια της Συρίας συνδέεται με τη δική της. Προς το παρόν, οι μάχες διεξάγονται μόνο από το συριακό στρατό.
Γιασάρ Γκιουλέρ επίσημος
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα καλεί όλες τις κουρδικές ένοπλες ομάδες να παραδώσουν τα όπλα

Ο Τούρκος υπ. Άμυνας κάλεσε όλες τις κουρδικές ένοπλες ομάδες, και στη Συρία, να παραδώσουν τα όπλα χωρίς όρους, διαμηνύοντας πως δεν θα επιτραπεί η δραστηριοποίηση τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως PKK, PYD και YPG, στην περιοχή.
Αμπντουλάχ Οτζαλάν δίκη
ΔΙΕΘΝΗ

Οτσαλάν: Ζητά από Τουρκία να βοηθήσει στη συμφωνία Κούρδων Συρίας - Δαμασκού

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ιστορικός ηγέτης του PKK, καλεί την Τουρκία να μεσολαβήσει για συμφωνία μεταξύ SDF και Δαμασκού, τόνιζοντας ότι αυτό θα ενισχύσει την ειρήνη στην περιοχή και στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Διετής παράταση της στρατιωτικής παρουσίας στη Λιβύη

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την παράταση για 24 μήνες της παραμονής τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη, επικαλούμενη συμφωνίες με την Τρίπολη και συμφέροντα στην Αν. Μεσόγειο. Η κυβέρνηση τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς με τη Λιβύη.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλίες Τουρκίας- Συρίας στη Δαμασκό για ασφάλεια και διμερείς σχέσεις

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν και ο Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ συναντώνται στη Δαμασκό με τη συριακή ηγεσία, με αντικείμενο την εφαρμογή της συμφωνίας με τις SDF, ζητήματα εθνικής ασφάλειας και την αντιμετώπιση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους.