ΓΔ: 2707.83 1.57% Τζίρος: 423.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα

Χτύπησε και τα τάνκερ η επιδημία, «βουτιά» 80% στους ναύλους

Οι ναύλοι για τα δεξαμενόπλοια έχουν καταγράψει ελεύθερη πτώση της τάξεως του 80% τις τελευταίες εβδομάδες. Είχε προηγηθεί το κραχ στους ναύλους του ξηρού φορτίου.

Με το... «τρενάκι του τρόμου» μοιάζει η παγκόσμια ναυλαγορά τις τελευταίες ημέρες, καθώς τη σκυτάλη από το ξηρό φορτίο (φορτηγά πλοία) που ήταν ο τομέας που επλήγη πρώτα, από το ξέσπασμα της επιδημίας του κοροναϊού στην Κίνα, έχει πλέον πάρει και ο τομέας των πετρελαιοειδών.

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, οι ναύλοι για τα δεξαμενόπλοια έχουν καταγράψει ελεύθερη πτώση της τάξεως του 80% τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η ραγδαία επιβράδυνση μιας σειράς οικονομιών, που κατά κανόνα είναι εισαγωγείς πετρελαίου, έχει περιορίσει δραματικά την ζήτηση φορτίων πετρελαίου.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (International Chamber of Shipping), κ. Γκάι Πλάτεν, επισήμανε ότι το ξέσπασμα της επιδημίας αποδεικνύεται ιδιαίτερα αρνητικό και για τον κλάδο της ναυτιλίας, καθώς η Κίνα έχει περιορίσει κατακόρυφα τις εισαγωγές πρώτων υλών, ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των εργοστασίων της. Μόλις τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να καταγράφεται μια σταδιακή επανεκκίνηση κάποιων παραγωγικών μονάδων, γεννώντας ελπίδες για ανάκαμψη και της ναυλαγοράς.

Σύμφωνα με τη ναυτιλιακή εταιρεία Teekay Tankers, από τους σημαντικούς «παίκτες» στον τομέα των δεξαμενόπλοιων, αρνητική επίδραση στους ναύλους είχε και η επιστροφή στην αγορά δεκάδων δεξαμενόπλοιων του κινεζικού ομίλου Cosco, καθώς οι ΗΠΑ προχώρησαν στο τέλος Ιανουαρίου σε άρση των κυρώσεων που είχαν επιβάλλει για παράνομες δοσοληψίες με εταιρείες από το Ιράν για την μεταφορά πετρελαίου. Έτσι αυξήθηκε και η προσφορά τονάζ, πιέζοντας ακόμα περισσότερο τους ναύλους.

Πάντως, η διοίκηση της εταιρείας από τον Καναδά, συμπληρώνει ότι ακόμα είναι πρόωρη οποιαδήποτε εκτίμηση για την πλήρη επίδραση της επιδημίας στην ναυλαγορά, παρότι σε πρώτη φάση, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου έχει πληγεί και ήδη πολλά διυλιστήρια περιορίζουν την δραστηριότητά τους, άρα και τα φορτία αργού που αγοράζουν, προκειμένου να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους τους και να αποφύγουν την δημιουργία μεγάλων αποθεμάτων προϊόντων.

Υπάρχει επίσης και ο κίνδυνος περαιτέρω μείωσης της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ. Για το ζήτημα αυτό θα ληφθεί οριστική απόφαση, πιθανώς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα περιοριστεί κι άλλο η προμήθεια φορτίων στην αγορά, επηρεάζοντας κι άλλο την ναυλαγορά. Επομένως, η Teekay εκτιμά ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι για τον κλάδο των δεξαμενόπλοιων.

Το θετικό στοιχείο βέβαια είναι ότι η μείωση των τιμών του πετρελαίου έχει περιορίσει σημαντικά το κόστος προμήθειας καυσίμων, το οποίο αποτελούσε βασικό παράγοντα ανησυχίας τις προηγούμενες εβδομάδες, ιδίως λόγω της μετάβασης στο νέο κανονιστικό καθεστώς, βάσει του οποίου, από την 1η Ιανουαρίου του 2020, όλα τα πλοία θα πρέπει να χρησιμοποιούν νέα καύσιμα, φιλικότερα προς το περιβάλλον, χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν προτείνει σχέδιο για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

Το Ιράν υπέβαλε στις ΗΠΑ επταήμερο σχέδιο για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, με τη δέσμευση επανάληψης συνομιλιών εφόσον ικανοποιηθούν ορισμένοι όροι, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αραγτσί στον ΟΗΕ.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο σχέδιο απόφασης ΟΗΕ για Ορμούζ ετοιμάζει η Γαλλία

Η Γαλλία σχεδιάζει νέο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο στενό του Ορμούζ, επιδιώκοντας συνεργασία με ΗΠΑ και εταίρους. Προηγούμενη πρόταση είχε μπλοκαριστεί από Ρωσία και Κίνα.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Χτυπήσαμε πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο στο στενό του Ορμούζ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν πως έπληξαν πετρελαιοφόρο υπό σημαία Τόγκο στο στενό του Ορμούζ λόγω παράνομης διέλευσης, προκαλώντας πυρκαγιά. Το πλήρωμα είναι ασφαλές και δεν υπήρξε περιβαλλοντική ζημιά.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ορατές διαρροές υδρογονανθράκων στο Ορμούζ μετά από επιθέσεις ΗΠΑ σε ιρανικά δεξαμενόπλοια

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν πιθανά ίχνη διαρροής υδρογονανθράκων κοντά στο στενό Ορμούζ μετά από αμερικανικούς βομβαρδισμούς σε δεξαμενόπλοια που η Ουάσιγκτον συνδέει με τους Φρουρούς της Επανάστασης, σύμφωνα με το AFP.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Εκρήξεις κοντά στο νησί Χαργκ, πληροφορίες για επίθεση σε δεξαμενόπλοιο

Εκρήξεις αναφέρθηκαν κοντά στο νησί Χαργκ, όπου ο κυριότερος ιρανικός τερματικός πετρελαίου, με ανεπιβεβαίωτες πηγές να μιλούν για χτύπημα ιρανικού δεξαμενόπλοιου από αμερικανικές δυνάμεις. Δεν εντοπίστηκε καπνός στην περιοχή.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ομάν και Ιράν συζητούν προσωρινό διάδρομο ναυσιπλοΐας στα Στενά Ορμούζ

Ο ΥΠΕΞ Ομάν, Μπαντρ Αλμπουσάιντι, δήλωσε από την Τεχεράνη ότι ελπίζει να ανακοινωθεί σύντομα προσωρινός διάδρομος ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια, μετά από εβδομάδες συνομιλιών με το Ιράν.