ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

Με κάτω από τη βάση κλείνει τη σχολική χρονιά η κυβέρνηση στη Γερμανία

Εάν υπήρχε απευθείας εκλογή καγκελάριου μεταξύ του Όλαφ Σολτς και του αρχηγού του CDU Φρίντριχ Μερτς, ο σημερινός καγκελάριος θα έπαιρνε 25% και ο αντίπαλός του 28%.

Μετά βίας θα προβιβαζόταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, εάν ήταν μαθητής και ολοκλήρωνε τώρα την σχολική χρονιά. Στον «έλεγχο», ή αλλιώς στο «Trendbarometer» το οποίο διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό των ιδιωτικών σταθμών RTL/ntv, η βαθμολογία για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού είναι κατά μέσο όρο 4,2 με άριστα το 1. Επιπλέον, τα τρία κυβερνητικά κόμματα περιορίζονται στο χαμηλότερο ιστορικά ποσοστό τους για την συγκεκριμένη δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 32% των ερωτηθέντων βαθμολογεί την κυβέρνηση με 4 και το 25% με 3. Το 38% της δίνει κάτω από τη βάση, ενώ «άριστα» 1 δεν της δίνει κανένας από όσους συμμετείχαν στην μέτρηση.

Οι κακές επιδόσεις της κυβέρνησης αντικατοπτρίζονται και στην εβδομαδιαία εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι Πράσινοι και το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) εξασφαλίζουν συνολικά μόλις 30% - το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί για την κυβέρνηση ως τώρα στην δημοσκόπηση της Forsa. Αναλυτικά, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) προηγείται με 30% (-1), ακολουθεί η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 17% (+1) και το SPD βρίσκεται στην τρίτη θέση με 14% (-1). Οι Πράσινοι περιορίζονται στο 11% (-1), με την «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) να εξασφαλίζει 8% (+1) και το FDP να βρίσκεται ακριβώς στο όριο εισόδου στην Bundestag με 5% (-1).

Εάν υπήρχε απευθείας εκλογή καγκελάριου μεταξύ του Όλαφ Σολτς και του αρχηγού του CDU Φρίντριχ Μερτς, ο σημερινός καγκελάριος θα έπαιρνε 25% και ο αντίπαλός του 28%. Το 47% απάντησε ότι δεν θα επέλεγε κανέναν από τους δύο, ενώ στο τέλος Μαΐου, την ίδια απάντηση είχε δώσει το 36%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Olaf Scholz, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σολτς πιστεύει ότι το 2025 θα είναι και πάλι υποψήφιος για καγκελάριος

Ο καγκελάριος παραδέχθηκε ότι το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του είχε κακές επιδόσεις, όπως και οι άλλοι δύο εταίροι του κυβερνώντος συνασπισμού, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 9 Ιουνίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Μέτρα απλοποίησης των απελάσεων ενέκρινε το κοινοβούλιο της Γερμανίας

Για τη διευκόλυνση της απέλασης αλλοδαπών που κρίνεται πως δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στη χώρα, τα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την παράταση της μέγιστης διάρκειας κράτησής τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας από τις 10 ημέρες σε 28.
Olaf Scholz, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Γερμανοί φιλελεύθεροι ψηφίζουν να παραμείνουν στον συνασπισμό του Σολτς

Τα μέλη του κόμματος, έχουν όλο και περισσότερο ενοχληθεί από τη συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, οδηγώντας σε εικασίες ότι ο συνασπισμός μπορεί να μην διαρκέσει λιγότερο από δύο χρόνια που απομένουν από τη θητεία του.
ΔΙΕΘΝΗ

Να αποκλιμακώσει την ένταση εντός της κυβέρνησης του επιχειρεί ο Όλαφ Σόλτς

Οι Φιλελεύθεροι του FDP, οι οικολόγοι και οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς, που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, διαφωνούν για σειρά θεμάτων, όπως το κλίμα, η χρηματοδότηση του στρατού, ο προϋπολογισμός του 2024 αλλά και των επόμενων ετών.
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Στο 30% η Χριστιανική Ένωση, συνεχίζεται η φθορά των Πράσινων

Απώλειες δύο μονάδων καταγράφουν οι Πράσινοι και περνούν και πάλι στην τρίτη θέση με 19%, με το FDP να χάνει μία ακόμη μονάδα και να περιορίζεται στο 7%. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αντιθέτως, κερδίζει μία μονάδα και φθάνει στο 13%.