ΓΔ: 2622.02 -2.39% Τζίρος: 401.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Οικονομία ΗΠΑ και χρηματιστήριο
Φωτο: Shutterstock

Ευχάριστη έκπληξη ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, μειώθηκε στο 3% τον Ιούνιο

Τα νεότερα στοιχεία είναι καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών και διευκολύνουν τη Fed να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίου τον Σεπτέμβριο. Σημαντικό πτώση στην απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Σημαντική πτώση σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο στις ΗΠΑ σε ετήσια βάση, με τη μέτρηση να είναι πολύ καλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 3% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, έναντι ανόδου 3,3% τον Μάιο. Aυτή ήταν η τρίτη διαδοχική πτώση του ετήσιου πληθωρισμού τους τελευταίους δύο μήνες.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή σε ετήσια βάση θα υποχωρούσε στο 3,1%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης κατέγραψε πτώση 0,1% έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 0,1%. 

Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, κατέγραψε άνοδο 3,3% σε ετήσια βάση. Τον Μάιο είχε ενισχυθεί κατά 3,4%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,1%, χαμηλότερα από τη μηνιαία άνοδο 0,2% που είχε σημειώσει τον Μάιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν μηνιαία άνοδο κατά 0,2% και ετήσια κατά 3,4%. 

Αμέσως μετά και τη δημοσίευση των στοιχείων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά 11 μονάδες βάσης στο 4,2%, καθώς η αγορά εκτιμά ότι τα στοιχεία διευκολύνουν τη μείωση επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ στην κατάθεσή του ενώπιον των νομοθετών αυτή την εβδομάδα απέφυγε να υποδείξει το χρονοδιάγραμμα των πιθανών μειώσεων των επιτοκίων και επέμεινε ότι οι κινήσεις πολιτικής θα καθοδηγούνται από τα εισερχόμενα δεδομένα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ομοσπονδιακής Τράπεζας ΗΠΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Fed αυξάνει επιτόκια και αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για πληθωρισμό

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25%, στοχεύοντας στον έλεγχο του πληθωρισμού, παρά τη διαφωνία Τραμπ. Πρόκειται για την πρώτη άνοδο από το καλοκαίρι του 2023. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα με στήριξη και από τον κεντρικό τραπεζίτη Γουόρς.
Κτίριο Ομοσπονδιακής Τράπεζας ΗΠΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fed: Ανησυχία του προέδρου της για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Fed Κέβιν Γουόρς χαρακτήρισε τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ «ανησυχητικό» και δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι αυστηρή, αφήνοντας να εννοηθεί πως τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα στη νέα συνεδρίαση της Fed.