ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Βλαντιμίρ Πούτιν πορτρέτο
Φώτο: Shutterstock

Ο Πούτιν απειλεί ότι η Ρωσία θα ξαναρχίσει να παράγει πυρηνικά μεσαίου βεληνεκούς

Οι εξοπλισμοί αυτού του είδους, βεληνεκούς 500 ως 5.500 χιλιομέτρων, αποτελούσαν κάποτε το αντικείμενο συνθήκης για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε σήμερα ότι η Ρωσία θα ξαναρχίσει την παραγωγή πυρηνικών όπλων μεσαίου βεληνεκούς, αν οι ΗΠΑ επιβεβαιώσουν την πρόθεσή τους να αναπτύξουν πυραύλους στη Γερμανία ή αλλού στην Ευρώπη.

«Αν οι ΗΠΑ θέσουν σε εφαρμογή σχέδια αυτού του είδους, θα θεωρήσουμε τον εαυτό μας απαλλαγμένο από το μονομερές μορατόριουμ που είχε υιοθετηθεί προηγουμένως για την ανάπτυξη δυνατοτήτων πλήγματος μεσαίου και μικρού βεληνεκούς», σημείωσε ο Πούτιν σε ομιλία που εκφώνησε σε ναυτική παρέλαση στην Αγία Πετρούπολη.

Οι εξοπλισμοί αυτού του είδους, βεληνεκούς 500 ως 5.500 χιλιομέτρων, αποτελούσαν κάποτε το αντικείμενο συνθήκης για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, την Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίου Βεληνεκούς (FNI) που είχε υπογραφεί την εποχή της ΕΣΣΔ.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2019 από την συνθήκη αυτή, κατηγορώντας η μια την άλλη ότι δεν σέβεται πια τους όρους της. Η Μόσχα είχε ωστόσο ανακοινώσει ότι δεν θα ξαναρχίσει την παραγωγή πυραύλων αυτού του είδους όσο οι ΗΠΑ δεν προχωρούν στην ανάπτυξή τους στο εξωτερικό.

Τον Ιούλιο η Ουάσινγκτον και το Βερολίνο ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους «να αρχίσουν να αναπτύσσουν σποραδικά δυνατότητες πυρός μεγάλου βεληνεκούς» στη Γερμανία το 2026, αναφερόμενες σε πυραύλους SM-6, πυραύλους Tomahawk και υπερηχητικά όπλα που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης.

«Σημαντικές ρωσικές τοποθεσίες της κρατικής και στρατιωτικής διοίκησης θα βρεθούν στο βεληνεκές αυτών των πυραύλων (...) Ο χρόνος πτήσης αυτών των πυραύλων, που θα μπορούσαν στο μέλλον να εξοπλιστούν με πυρηνικές κεφαλές, ως το έδαφός μας θα είναι περίπου 10 λεπτά», σημείωσε σήμερα ο Πούτιν.

«Η κατάσταση αυτή φέρνει στη μνήμη τα γεγονότα του Ψυχρού Πολέμου που συνδέονται με την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς Pershing στην Ευρώπη», επισήμανε επίσης ο Ρώσος πρόεδρος.

Το Κρεμλίνο είχε ήδη προειδοποιήσει στα μέσα Ιουλίου ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα καταστούν θεμιτοί στόχοι της Ρωσίας στην περίπτωση ανάπτυξης αμερικανικών πυραύλων στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές με αφορμή ετήσια παρέλαση του ρωσικού στόλου στην Αγία Πετρούπολη, στην οποία φέτος συμμετείχαν κινεζικά, ινδικά και αλγερινά πλοία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία ίσως να μην επιδιώξει ποτέ ειρήνη στην Ουκρανία, λέει ο Γουίτακερ

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ δήλωσε πως η Ρωσία ίσως να μην είναι ποτέ διατεθειμένη να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία, ενώ υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι για μια δίκαιη συμφωνία υπό τις παρούσες συνθήκες.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Ρωσίας-ΗΠΑ στη Γενεύη: Επαφές Ντμίτριεφ με Αμερικανούς σύντομα

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, απεσταλμένος του Πούτιν, αναμένεται να συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους στη Γενεύη, χωρίς να είναι μέλος της επίσημης ρωσικής αποστολής στις επερχόμενες τριμερείς συνομιλίες Ουκρανίας-ΗΠΑ-Ρωσίας.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Γύρος διαπραγματεύσεων Ουκρανίας - ΗΠΑ - Ρωσίας στις 17-18/2 στη Γενεύη

Ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα γίνει 17 και 18 Φεβρουαρίου στη Γενεύη, με συμμετοχή Ρωσίας, ΗΠΑ και Ουκρανίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Γενεύη: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Ουκρανίας - ΗΠΑ - Ρωσίας στις 17-18/2

Οι νέες διαπραγματεύσεις Κιέβου-Μόσχας για την Ουκρανία θα διεξαχθούν 17 και 18 Φεβρουαρίου στη Γενεύη, με τριμερή συμμετοχή Ρωσίας, ΗΠΑ και Ουκρανίας. Επικεφαλής της ρωσικής αποστολής ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία στέλνει πετρέλαιο στην Κούβα για «ανθρωπιστικούς λόγους»

Η Ρωσία θα στείλει άμεσα πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα στην Κούβα ως ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με ρωσικές διπλωματικές πηγές, λόγω της οξείας έλλειψης καυσίμων που προκαλεί η αμερικανική πίεση στη χώρα.
Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο βήμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Το εδαφικό στο επίκεντρο του νέου γύρου συνομιλιών με ΗΠΑ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρει ότι αποδέχθηκε πρόταση των ΗΠΑ για νέο γύρο συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα, με βασικό θέμα το εδαφικό. Στην ατζέντα και ιδέα «ελεύθερης ζώνης» στο Ντονμπάς.