ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstuck

Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών στο Μπαγκλαντές - 20 τραυματίες

Οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν δικαιοσύνη για τις οικογένειες των 150 ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε βίαιες ταραχές τον περασμένο μήνα, στο περιθώριο των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για το σύστημα προσλήψεων στον δημόσιο τομέα.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα σε συγκρούσεις στο Μπανγκλαντές και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει τα πλήθη, καθώς χιλιάδες διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις, ζητώντας την παραίτηση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα.

Οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν δικαιοσύνη για τις οικογένειες των 150 ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε βίαιες ταραχές τον περασμένο μήνα, στο περιθώριο των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για το σύστημα προσλήψεων στον δημόσιο τομέα.

Χιλιάδες νέοι έκαναν πορεία σήμερα στην Ντάκα φωνάζοντας «θέλουμε δικαιοσύνη» και κρατώντας πλακάτ με αντικυβερνητικά συνθήματα. Σε άλλες περιοχές πυρπολήθηκαν κτίρια, όπως ένα τοπικό γραφείο του κυβερνώντος κόμματος «Σύνδεσμος Αουάμι». Κάηκε επίσης ένα αστυνομικό φυλάκιο και βανδαλίστηκαν περιπολικά.

Η αστυνομία ανέφερε ότι αντιμετώπισε με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα το πλήθος που επιτέθηκε στις δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Χαμπιμπγκάντζ ενώ στη γειτονική Σιλχέτ προσπάθησε να διαλύσει τους συγκεντρωμένους με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι περίπου 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

«Πυρπόλησαν τα γραφεία του Συνδέσμου Αουάμι και πολλά άλλα κυβερνητικά γραφεία, αλλά και μοτοσικλέτες», είπε ο Χαλιλούρ Ραχμάν, ένας αξιωματικός της αστυνομίας από το Χαμπιμπγκάντζ.

Οι ταραχές αυτές είναι οι χειρότερες που έχουν σημειωθεί μετά από εκείνες του Ιανουαρίου, όταν η Χασίνα αναδείχθηκε για τέταρτη συνεχόμενη φορά νικήτρια των εκλογών, τις οποίες όμως μποϊκοτάρισε το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Τον περασμένο μήνα οι φοιτητές κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας να αλλάξει το σύστημα προσλήψεων με ποσοστώσεις στον δημόσιο τομέα καθώς, μεταξύ άλλων, το 30% των θέσεων προοριζόταν μόνο για τις οικογένειες των βετεράνων του πολέμου της ανεξαρτησίας. Στις διαδηλώσεις σκοτώθηκαν 150 άνθρωποι, τραυματίστηκαν χιλιάδες και περίπου 10.000 συνελήφθησαν. Οι διαμαρτυρίες σταμάτησαν όταν το Ανώτατο Δικαστήριο κατάργησε τις περισσότερες από τις ποσοστώσεις.

Οι φοιτητές επέστρεψαν αυτήν την εβδομάδα στους δρόμους, ζητώντας δικαιοσύνη για εκείνους που σκοτώθηκαν. Οι επικριτές της Χασίνα και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγορούν την κυβέρνηση για χρήση υπέρμετρης βίας, κάτι που η ίδια αρνείται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκκλησία στη Σλοβενία
ΔΙΕΘΝΗ

Προκαταρκτική έρευνα κατά του Σλοβένου πρωθυπουργού ζητά η εισαγγελία

Οι εισαγγελικές αρχές της Σλοβενίας ζήτησαν προκαταρκτική έρευνα για τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Γκόλομπ λόγω υπόπτων παρεμβάσεων στην αστυνομία. Το γραφείο του δήλωσε πως θα συνεργαστεί πλήρως αν συνεχιστεί η διαδικασία.
Αστυνομική ταινία νύχτας
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Κατηγορίες απόπειρας ανθρωποκτονίας σε 13χρονο για επίθεση σε σχολείο

Κατηγορίες απόπειρας ανθρωποκτονίας απαγγέλθηκαν σε 13χρονο για επίθεση σε γυμνάσιο στο βορειοδυτικό Λονδίνο. Δύο μαθητές τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ την έρευνα ανέλαβε η αντιτρομοκρατική.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων: Προφυλακίστηκαν οι δύο φερόμενοι αρχηγοί

Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες για το κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων: προφυλακίστηκαν οι δύο αδελφοί που φέρονται ως αρχηγοί και άλλοι 8 κατηγορούμενοι. Οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους.
Εγκαταλελειμμένο κτήριο Μαρούσι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηράκλειο: Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του 40χρονου σε εγκαταλελειμμένο κτίριο

Εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία 40χρονου σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στα Καμίνια Ηρακλείου. Συνελήφθη 37χρονος για ανθρωποκτονία και κλοπή, ενώ συνελήφθησαν επίσης 48χρονος και 28χρονη για έκθεση, παρώντες στη δολοφονία.