ΓΔ: 896.04 -1.11% Τζίρος: 83.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σε ετοιμότητα ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα για αντιμετώπιση των προκλήσεων

Σε κοινή τους ανακοίνωση, ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα τόνισαν πως είναι έτοιμες να βοηθήσουν τα κράτη μέλη για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις από την έξαρση της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσαν έτοιμες να βοηθήσουν τα κράτη μέλη τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στο ανθρώπινο και οικονομικό πεδίο της έξαρσης του νέου κοροναϊού, μεταξύ άλλων μέσω έκτακτης χρηματοδότησης. «Η διεθνής συνεργασία είναι αναγκαία για να αντιμετωπίσουμε τον αντίκτυπο στην υγεία και την οικονομία του ιού Covid-19» τονίζεται στην ανακοίνωση. Σημειώνεται δε ότι το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα δεσμεύονται πλήρως στη στήριξη αυτών των προσπαθειών.

Σε μια κοινή ανακοίνωση, οι δύο οργανισμοί επισημαίνουν ότι επικεντρώνονται ειδικά στις φτωχές χώρες όπου τα συστήματα υγείας είναι ασθενέστερα και προέτρεψαν τα κράτη μέλη να ενισχύσουν την επιτήρηση στον τομέα της υγείας και τα συστήματα αντιμετώπισης προκειμένου να περιορίσουν τη διάδοση του ιού.

Το ΔΝΤ λέει ότι διαθέτει μια σειρά εργαλείων προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού. Επιπλέον, μπορεί να αυξήσει τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα δανεισμού με στόχο να ικανοποιήσει τις έκτακτες ανάγκης που σχετίζονται με την επιδημία. Για παράδειγμα, είχε παράσχει επιπλέον χρηματοδότηση στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε το 2014 στη μάχη κατά της επιδημίαας του Έμπολα.

Από την πλευρά τους, ΕΚΤ και FED έχουν δηλώσει την ετοιμότητα τους να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο για να μειωθεί ο αρνητικός αντίκτυπος του πλήγματος του κοροναϊού στην οικονομία. Η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «το ξέσπασμα του κορονοϊού εξαπλώνεται με ταχύτητα, γεγονός που δημιουργεί κινδύνους για τις προοπτικές οικονομίας και αγορών. Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία, στον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό και στη νομισματική πολιτική. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τα απαραίτητα στοχευμένα μέτρα, τα οποία χρειάζονται και να μειώσουμε το ενδεχόμενο ρίσκο».

Πρόκειται για μια σαφή αλλαγή πορείας από την ΕΚΤ, καθώς μόλις την Παρασκευή, σε δηλώσεις της στους Financial Times, η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν τίθεται προς το παρόν θέμα αλλαγής της νομισματικής πολιτικής λόγω των συνεπειών της επιδημίας του κοροναϊού. Τώρα, η Κρ. Λαγκάρντ φαίνεται ότι συντονίζεται πιο στενά με τον Αμερικανό ομόλογό της, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος, όπως έγραψε από το Σάββατο το Business Daily, προανήγγειλε παρέμβαση της Fed για να υποστηριχθούν οι αγορές και η οικονομία.

Οι αγορές περιμένουν τη σύσκεψη του G7 για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν περιθώρια να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση και άλλες κεντρικές τράπεζες, ή να προσφέρουν κάτι παραπάνω με τη μορφή δημοσιονομικών μέτρων οι ισχυρές κυβερνήσεις. Όλοι θυμούνται, άλλωστε ότι στη διάρκεια της μεγάλης κρίσης του 2008 - 2009 έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη σταθεροποίηση των αγορών οι συντονισμένες μειώσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κοινωνικές αναταραχές από την αύξηση των ανισοτήτων λόγω της πανδημίας

Η πανδημία «εξέθεσε και επέτεινε προϋπάρχουσες ανισότητες όσον αφορά τα εισοδήματα και την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και ο εμβολιασμός», εκτιμά το ΔΝΤ.