ΓΔ: 1995.2 -0.50% Τζίρος: 353.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
gyller yasa
φώτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Γκιουλέρ: Στόχος μας είναι μια σχέση χωρίς ένταση με την Ελλάδα

Επισήμανε ότι «οι δραστηριότητες σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης συνεχίζονται με την Ελλάδα. Το υποστηρίζουμε αυτό, το υποστηρίζουμε πραγματικά».

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο τουρκικό πρόγραμμα προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk.

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ σημείωσε πως «τόσο ο Τούρκος πρόεδρος όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχουν κάνει μια πολύ καλή συμφωνία με μια πραγματικά θετική προσέγγιση, δηλαδή με στόχο να μπορέσουμε να ζήσουμε σε ένα πιο θετικό περιβάλλον αντί να αυξάνουμε την ένταση, να μπαίνουμε σε συγκρούσεις μεταξύ μας. Και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να τηρήσουμε αυστηρά τη συμφωνία».

Επισήμανε ότι «οι δραστηριότητες σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης συνεχίζονται με την Ελλάδα. Το υποστηρίζουμε αυτό, το υποστηρίζουμε πραγματικά» και υπενθύμισε ότι τον περασμένο μήνα, ο αρχηγός του Στόλου της Τουρκίας πραγματοποίησε ταξίδι στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του. «Ήταν πολύ θετικό» σχολίασε.

Αναφορικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς για την προμήθεια μαχητικών F16, ο Γιασάρ Γκιουλέρ είπε ότι αυτές εξελίσσονται θετικά, υπάρχει κατανόηση από την αμερικανική πλευρά, «αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τέλος». Όπως είπε, «υπάρχουν ορισμένα πυρομαχικά που θα συνοδεύουν τα αεροσκάφη και τα θέλουμε».

Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στο αίτημα της χώρας του για αγορά ευρωπαϊκών μαχητικών Eurofighter. «Νομίζω ότι πλησιάζουμε στο τέλος» είπε, υποστηρίζοντας πως οι τρεις εταίροι του Eurofighter -το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία- είναι εξίσου πρόθυμοι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν και Στάρμερ υπέγραψαν συμφωνία για τα Eurofighter

Ο Ερντογάν και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ υπέγραψαν συμφωνία για αγορά 44 μαχητικών Eurofighter από την Τουρκία, ενισχύοντας τη στρατηγική αμυντική τους συνεργασία και προωθώντας κοινά έργα στη βιομηχανία άμυνας.
TF Kaan μαχητικό αεροσκάφος
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Βρετανίας-Τουρκίας για αγορά μαχητικών αεροσκαφών

Η Βρετανία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία 8 δισ. λιρών για 20 μαχητικά Typhoon, τη μεγαλύτερη τέτοιου είδους εξαγωγή. Η αγορά αναμένεται να εξασφαλίσει 20.000 θέσεις εργασίας και να στηρίξει τη βρετανική αμυντική βιομηχανία.
Φρίντριχ Μερτς με σμόκιν
ΔΙΕΘΝΗ

Δηλώσεις Γερμανού ΥΠΕΞ για Eurofighter πριν την επίσκεψή του στην Άγκυρα

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόχαν Βάντεφουλ, δήλωσε πως η ενίσχυση της Τουρκίας με Eurofighter εξυπηρετεί και τα γερμανικά συμφέροντα, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Νίκος Παππάς, ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς: Απαραίτητη η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, αποκλεισμός Τουρκίας από SAFE

Ο Νίκος Παππάς ζήτησε κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό άμυνας, ενίσχυση του προϋπολογισμού και αποκλεισμό της Τουρκίας από τον SAFE, προειδοποιώντας ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια πρέπει να προστατεύουν την ΕΕ.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ υποδέχεται Ερντογάν στις 25/9, συζητήσεις για πολιτική - άμυνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα υποδεχθεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 25 Σεπτεμβρίου στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν μεγάλες πολιτικές και αμυντικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης αγοράς αεροσκαφών και παραγγελιών F-16 και F-35.