ΓΔ: 2003.45 -1.01% Τζίρος: 95.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:39:33
mplinken-blinken
Φώτο: Shutterstock

Ανοίγει ο δρόμος για τους εμβολιασμούς παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Α. Μπλίνκεν δεν ξεκαθάρισε πως ακριβώς θα γίνει η εκστρατεία εμβολιασμού αυτή, που ζητεί ο ΟΗΕ, σημείωσε ωστόσο πως ο πιο γρήγορος και ασφαλής τρόπος θα ήταν η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα πως η κυβέρνηση του Ισραήλ δέχθηκε να υποστηρίξει το προσεχές εγχείρημα να εμβολιαστούν τα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας κατά της πολιομυελίτιδας, κατόπιν επείγουσας έκκλησης του ΟΗΕ έπειτα από την καταγραφή του πρώτου εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος της ασθένειας αυτής στον παλαιστινιακό θύλακο τα τελευταία 25 χρόνια.

«Συνεργαζόμαστε με την ισραηλινή κυβέρνηση» προς τον σκοπό αυτό, είπε ο Άντονι Μπλίνκεν και «πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να προτείνουμε σχέδιο τις προσεχείς εβδομάδες. Είναι επείγον. Είναι ζωτικής σημασίας», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ.

Ο ΟΗΕ ζήτησε την Παρασκευή να αρχίσουν «ανθρωπιστικές παύσεις» των εχθροπραξιών για μια εβδομάδα, προκειμένου να μπορέσει να γίνει εμβολιασμός 640.000 και πλέον παιδιών, την ημέρα που το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας σε νήπιο δέκα μηνών στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο που πολιορκείται και βομβαρδίζεται ακατάπαυστα από τον ισραηλινό στρατό από το ξέσπασμα του πολέμου, με έναυσμα άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Ο κ. Μπλίνκεν δεν ξεκαθάρισε πως ακριβώς θα γίνει η εκστρατεία εμβολιασμού αυτή, που ζητεί ο ΟΗΕ για «να προληφθεί η εξάπλωση της παραλλαγής που κυκλοφορεί» στην ερειπωμένη Λωρίδα της Γάζας των 2,4 εκατ. κατοίκων, που είναι κατά το ήμισυ παιδιά.

Σχεδόν όλος ο πληθυσμός εκτοπίστηκε το λιγότερο μια φορά τους δέκα και πλέον μήνες του πολέμου. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε πάντως πως είχε «λεπτομερειακή» συζήτηση για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ.

Όλες οι προσβάσεις στον παλαιστινιακό θύλακο ελέγχονται πλέον από τον ισραηλινό στρατό. Ο κ. Μπλίνκεν είπε πως «ενστερνίζεται την ανησυχία για την πιθανότητα επανεμφάνισης» της πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε κηρυχθεί απαλλαγμένη από την ασθένεια πριν από 25 χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Εργαζόμαστε πάνω σε λεπτομερές σχέδιο για να εγγυηθούμε πως όλοι όσοι έχουν ανάγκη να εμβολιαστούν» θα λάβουν εμβόλια, επέμεινε. «Ο πιο γρήγορος και πιο ασφαλής τρόπος» για να γίνει αυτό θα ήταν «η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, διότι θα άνοιγε πολύ πιο ευρύ χώρο ώστε να αυξηθεί η βοήθεια» που εισέρχεται με το σταγονόμετρο στον θύλακο εδώ και μήνες.

Ο ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι η εμβολιαστική κάλυψη πρέπει να είναι τουλάχιστον 95% για να αποτραπεί η εξάπλωση της πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας, με δεδομένη την ισοπέδωση «των συστημάτων υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης». Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε την Παρασκευή τον κίνδυνο που εγείρεται «όχι μόνο για τα παιδιά στη Γάζα, αλλά και σε γειτονικές χώρες» σε περίπτωση ξεσπάσματος επιδημίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δεν τίθεται θέμα μόνιμης διχοτόμησης της Γάζας, λέει ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο

Ο Μάρκο Ρούμπιο τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν εξετάζουν μόνιμη διχοτόμηση στη Γάζα, αν και ο ισραηλινός στρατός έχει τον έλεγχο του μισού θύλακα. Η αμερικανική βοήθεια ανοικοδόμησης δεν θα δοθεί στις περιοχές υπό έλεγχο Χαμάς.
Πόλεμος στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Τέσσερις τραυματίες από ισραηλινό πλήγμα

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε στοχευμένο πλήγμα κατά μέλους της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Νουσεϊράτ, στη Γάζα, παρά την κατάπαυση πυρός, δηλώνοντας πως ο στόχος προετοίμαζε επίθεση εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ξεκινά η δεύτερη φάση της συμφωνίας για τη Γάζα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στο Truth Social την έναρξη της «δεύτερης φάσης» της συμφωνίας για τη Γάζα, παρά τις αβέβαιες προοπτικές εκεχειρίας, ζητώντας την επιστροφή των σορών ομήρων και τονίζοντας πως «η δουλειά δεν τελείωσε».
Όμηροι Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Εκτός ανταλλαγής ο Μπαργούτι, πιθανή επίσκεψη Τραμπ

Το Ισραήλ δεν προτίθεται να αποφυλακίσει τον Μαρουάν Μπαργούτι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Χαμάς για απελευθέρωση ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων, ξεκαθάρισε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Μαχητές της Χαμάς Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Χαμάς: Συμφωνία για λήξη πολέμου, ζητά εγγυήσεις από το Ισραήλ

Η Χαμάς ανακοίνωσε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, στη βάση πρότασης Τραμπ. Η συμφωνία προβλέπει αποχώρηση ισραηλινών δυνάμεων και ανταλλαγή ομήρων. Η Χαμάς καλεί ΗΠΑ και εγγυήτριες να διασφαλίσουν την εφαρμογή της.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απειλεί τη Χαμάς για ενδεχόμενη καθυστέρηση του σχεδίου του

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τη Χαμάς να μην καθυστερήσει το σχέδιο για απελευθέρωση ομήρων και κατάπαυση πυρός, τονίζοντας πως δεν θα ανεχτεί νέες απειλές προς το Ισραήλ. Χαιρέτισε επίσης την προσωρινή παύση βομβαρδισμών από το Ισραήλ.