ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Διαδικτυακή Τραπεζική Συναλλαγή
Φωτο: Shutterstock

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ ζητεί περισσότερο έλεγχο στο διαδίκτυο στο Ιράν

Στο Ιράν, η πρόσβαση στο διαδίκτυο, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φιλτράρεται σε μεγάλο βαθμό ή περιορίζεται από τις αρχές: χωρίς λογισμικό τύπου VPN κατά της λογοκρισίας.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε σήμερα τη νέα κυβέρνηση να ασκήσει περισσότερο έλεγχο στο διαδίκτυο, το οποίο ήδη τελεί υπό δρακόντειους περιορισμούς.

«Αυτό που έχει σημασία, είναι το κράτος δικαίου να εφαρμόζεται στον κυβερνοχώρο, έχω πει μερικές φορές ότι ο κυβερνοχώρος αφέθηκε στην τύχη του», δήλωσε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ ενώπιον των μελών της κυβέρνησης, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Στο Ιράν, η πρόσβαση στο διαδίκτυο, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φιλτράρεται σε μεγάλο βαθμό ή περιορίζεται από τις αρχές: χωρίς λογισμικό τύπου VPN κατά της λογοκρισίας, οι περισσότερες ιστοσελίδες που φιλοξενούνται εκτός της χώρας, δεν είναι προσβάσιμες.

«Εάν δεν έχετε νόμο, δημιουργείστε έναν», δήλωσε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν το 2022 λόγω του θανάτου ενώ κρατείτο της Μαχσά Αμινί, μιας κοπέλας που συνελήφθη γιατί παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα, το Ιράν μπλόκαρε το Instagram και το WhatsApp, τις εφαρμογές που χρησιμοποιούνταν περισσότερο μετά τον αποκλεισμό των πλατφορμών Youtube, Facebook, Telegram, Twitter και Tiktok τα τελευταία χρόνια.

Και το Ιράν προειδοποίησε ότι το WhatsApp και το Instagram θα μπορούσαν να λάβουν άδεια να λειτουργούν μόνο αν διαθέτουν έναν νομικό εκπρόσωπο στη χώρα.

Ωστόσο η Meta, η μητρική εταιρία των Facebook, Instagram και WhatsApp, έκανε γνωστό ότι δεν προτίθεται να ανοίξει γραφείο στο Ιράν.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ μιλούσε ενώπιον των υπουργών της νέας κυβέρνησης, που σχηματίστηκε από τον πρόσφατα εκλεγμένο μεταρρυθμιστή πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος είχε ταχθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας υπέρ ενός Ιράν πιο ανεκτικού κοινωνικά και πιο ανοιχτού στη Δύση.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Πακιστάν κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Η άφιξη ιρανικής αντιπροσωπείας ανακοίνωσε το Ισλαμαμπάντ

Ιρανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο του κοινοβουλίου έφτασε στο Ισλαμαμπάντ για συνομιλίες με στόχο την επίλυση της σύγκρουσης με ΗΠΑ και Ισραήλ. Το Πακιστάν επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του στη διαμεσολάβηση.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Εβδομαδιαία παρακολούθηση της αγοράς όσο διαρκεί η κρίση

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου για την κατάσταση στην αγορά ενόψει Πάσχα. Συζητήθηκαν οι αυξήσεις τιμών, οι έλεγχοι και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες, με στόχο τον περιορισμό της ακρίβειας σε τρόφιμα και καύσιμα.
Κώστας Τσουκαλάς στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση δεν έμαθε από την προηγούμενη κρίση

Ο Κώστας Τσουκαλάς κάλεσε την κυβέρνηση να μειώσει άμεσα τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ στα καύσιμα λόγω της κρίσης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να δράσει όπως άλλες χώρες της ΕΕ και να μη στηρίζεται μόνο στις ευρωπαϊκές αντιδράσεις.
Μασούντ Πεζεσκεγιάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πεζεσκιάν επιβεβαίωσε τον θάνατο του υπουργού Πληροφοριών Χατίμπ

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν επιβεβαίωσε τον θάνατο του υπουργού Πληροφοριών Ισμαΐλ Χατίμπ, τονίζοντας με ανάρτηση στο Χ ότι πρόκειται για «άνανδρη δολοφονία», μετά από ισραηλινή επίθεση σύμφωνα με το Ισραήλ.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Η κυβέρνηση εξυπηρετεί αμερικανικά και γαλλικά συμφέροντα

Ο Σωκράτης Φάμελλος άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για τη στάση του στον πόλεμο με το Ιράν και τη συμφωνία με Chevron, σημειώνοντας κινδύνους για κυριαρχικά δικαιώματα και κάλεσε σε εθνική στρατηγική και ενότητα.