ΓΔ: 2228.98 -1.40% Τζίρος: 53.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:18:40
Βαρέλια πετρελαίου σε σειρά
Πολλά βαρέλια πετρελαίου τοποθετημένα στη σειρά σε βιομηχανικό χώρο αποθήκευσης.

Πιέσεις στη Ρωσία από ΟΠΕΚ να στηρίξει νέα μείωση της παραγωγής λόγω κοροναϊού

Δύο πηγές του ΟΠΕΚ δήλωσαν στο Reuters ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην προοπτική μιας πρόσθετης μείωσης της παραγωγής του πετρελαίου, εκτός από την μείωση του 1 εκ. βαρελιών ημερησίως που είχε συμφωνηθεί τον Ιανουάριο.

Η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, επιχείρησαν σήμερα στην Βιέννη κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής εποπτείας του ΟΠΕΚ+, να αποσπάσουν την συναίνεση της Ρωσίας για μια πρόσθετη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και σε μια προσπάθεια να στηρίξουν την τιμή του πετρελαίου που καταρρέει για πέμπτη φορά εφέτος εξαιτίας της έξαρσης του κοροναϊού.

Δύο πηγές του ΟΠΕΚ δήλωσαν στο Reuters ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην προοπτική μιας πρόσθετης μείωσης της παραγωγής του πετρελαίου, εκτός από την μείωση του 1 εκ. βαρελιών ημερησίως που είχε συμφωνηθεί τον Ιανουάριο.

Η Ρωσία δεν αποδέχθηκε την επιπρόσθετη μείωση της παραγωγής του πετρελαίου. «Ο ΟΠΕΚ ελπίζει για μια μείωση μεγαλύτερη του 1 εκ., αλλά η πρόκληση είναι ακόμη η Ρωσία», δήλωσε άλλη πηγή του ΟΠΕΚ.

Αρκετές χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλες χώρες παραγωγοί πετρελαίου, πρότειναν μείωση της παραγωγής από 600.000 έως 1 εκ. βαρέλια ημερησίως μόνο για το δεύτερο τρίμηνο, λέγοντας ότι η ισχύουσα μείωση των 2,1 εκ. βαρελιών ημερησίως που αφορά την ομάδα χωρών που είναι γνωστή ως ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να παραταθεί έως το τέλος του 2020.

Η Ρωσία έδειξε ότι υποστηρίζει την παράταση, αλλά οι δύο πηγές του ΟΠΕΚ δήλωσαν ότι η Μόσχα ήταν διστακτική στο να συμφωνήσει ως προς την πρόσθετη μείωση μετά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ του Σαουδάραβα υπουργού Ενέργειας πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν και του Ρώσου ομολόγου του Αλεξάντρ Νόβακ.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ αποχώρησε σήμερα από την συνεδρίαση της επιτροπής εποπτείας του ΟΠΕΚ+ πριν ολοκληρώσει επίσημα τη συνεδρίαση της και θα επιστρέψει στην Βιέννη στις 6 Μαρτίου όταν συνεδριάσει η υπουργική επιτροπή της ΟΠΕΚ+, μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει την πορεία των συνομιλιών. Σύμφωνα με την πηγή του ρωσικού πρακτορείου, η Ρωσία και το Καζαχστάν δεν υποστήριξαν την πρόταση για επιπρόσθετη μείωση της παραγωγής του πετρελαίου κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για το δεύτερο τρίμηνο εξαιτίας του κοροναϊού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Έτοιμος να επαναλειτουργήσει ο αγωγός Druzhba στην Ουκρανία

Ο αγωγός πετρελαίου Druzhba είναι έτοιμος να λειτουργήσει ξανά μετά την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από ρωσική επίθεση, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, εκφράζοντας ελπίδα για ευρωπαϊκή βοήθεια από τη Βουδαπέστη.
Ρωσική οικονομία πετρέλαιο δολάριο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία διακόπτει τις ροές πετρελαίου Καζακστάν-Γερμανίας μέσω Druzhba

Η Ρωσία σκοπεύει να σταματήσει από 1η Μαΐου τις εξαγωγές πετρελαίου Καζακστάν στη Γερμανία μέσω του αγωγού Druzhba, γεγονός που εντείνει την ενεργειακή αβεβαιότητα στη Γερμανία εν μέσω διεθνών κρίσεων.
Πυρκαγιά φλόγες φωτιά
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Φωτιά ξέσπασε σε πετρελαϊκή μονάδα στο Τιχορέτσκ

Μεγάλη φωτιά σε τερματικό σταθμό πετρελαίου στην Κρασνοντάρ ξέσπασε, χωρίς αναφορές για θύματα. Περισσότεροι από 220 πυροσβέστες επιχειρούν να την θέσουν υπό έλεγχο στην περιοχή Τιχορέτσκ. Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς.
Σλοβακικό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Σλοβακία: Απειλεί μπλοκάρισμα κυρώσεων ΕΕ αν δεν επισκευαστεί ο Ντρούζμπα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας προειδοποίησε πως η χώρα του θα μπλοκάρει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αν δεν διασφαλιστεί η ροή πετρελαίου μέσω του αγωγού Ντρούζμπα που επλήγη πρόσφατα.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ δεν θα διατηρήσουν την άρση κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Ουάσινγκτον δεν θα παρατείνει την προσωρινή άρση των κυρώσεων για το ρωσικό πετρέλαιο που αποθηκεύεται στη θάλασσα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ ίδια απόφαση ισχύει ήδη και για το ιρανικό πετρέλαιο.