ΓΔ: 817.03 1.80% Τζίρος: 76.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Άσφαιρη» η απόφαση του ΟΠΕΚ για την μείωση παραγωγής

Το καρτέλ αποφάσισε συνολική περικοπή 1,5 εκατ. βαρελιών και περιμένει αποφάσεις της Ρωσίας αλλά η διεθνής τιμή συνεχίζει να υποχωρεί.

Την αναμενόμενη μείωση παραγωγής πετρελαίου συνολικά κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως της παραγωγής πετρελαίου επικύρωσε σήμερα ο ΟΠΕΚ και περιμένει αύριο τις σχετικές αποφάσεις της Ρωσίας αλλά αυτές οι αποφάσεις αποτυγχάνουν σήμερα να σταματήσουν τη διολίσθηση των διεθνών τιμών του αργού. 

Το αμερικανικό αργό υποχωρούσε πριν από λίγο κατά 0,20% λίγο πάνω από τα 46 δολ. και το Brent κατά 0,55% και βρισκόταν λίγο πάνω από τα 50 δολ. σε μία ένδειξη ότι η αγορά δε θεωρεί επαρκή την μείωση της παραγωγής για να αντισταθμιστεί η βουτιά της κατανάλωσης λόγω της επιδημίας του κοροναϊού.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών μελών του ΟΠΕΚ, παρότι ενέκριναν τη μείωση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως της παραγωγής πετρελαίου το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ώστε να ανακόψουν την πτώση της ζήτησης εξαιτίας το κοροναϊού, για την τελική τους απόφαση περιμένουν την πρόταση της Ρωσίας, ο υπουργός Ενέργειας της οποίας Αλεξάντρ Νόβακ αποχώρησε χθες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης της επιτροπής εποπτείας του ΟΠΕΚ+ που πραγματοποιήθηκε στην Βιέννη.

«Συμφώνησαν στο 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως συν 500 χιλιάδες για τις χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS o υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας Μανουέλ Κεβέδο, προσθέτοντας ότι ο ΟΠΕΚ περιμένει «αύριο» τις προτάσεις του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Μπιζάν Ναμπντάρ Ζαγκανέ επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν στην επιπλέον μείωση της παραγωγής, αλλά προσέθεσε ότι το Ιράν, όπως και προηγουμένως, δεν δεσμεύεται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.

Η πρόταση, την οποία ενέκριναν σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας στην Βιέννη (εκτός των υπουργών της Ρωσίας και του Καζακστάν) προβλέπει την μείωση κατά 1 εκατ. βαρέλια επιπλέον για τις χώρες του ΟΠΕΚ και για τις χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ 500 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως.

Η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ είναι προγραμματισμένη για αύριο, Παρασκευή, στη Βιέννη, όπου αναμένεται να επιστρέψει και να συμμετάσχει σ' αυτήν ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ.

Το υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ευελπιστεί ότι θα υπάρξει συναίνεση με την Ρωσία στο ζήτημα της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ Σουχεΐλ αλ Μαζρούι .

«Όλοι εμείς , ο ΟΠΕΚ και 'οι χώρες μη ΟΠΕΚ' πρέπει να δράσουμε από κοινού. Ελπίζω πολύ στο ότι αύριο θα πετύχουμε συμφωνία» δήλωσε ο ίδιος απαντώντας στο ερώτημα ποιες είναι οι πιθανότητες να στηρίξει η Ρωσία την επιπλέον μείωση της παραγωγής πετρελαίου στην συνεδρίαση της 6ης Μάρτιου.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στην ομάδα των χωρών που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ και ανήκουν στην ομάδα των χωρών που είναι γνωστή ως ΟΠΕΚ+.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Επαφές ΗΠΑ και Ρωσίας για την σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου

Οι υπουργοί Ενέργειας των δυο υπερδυνάμεων είχαν συνομιλία για την πορεία των μέτρων που έχουν ληφθεί μετά τις 12 Απριλίου με την Ρωσία να έχει μειώσει την παραγωγή κατά 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.