ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Ρωσία λέει «όχι» στο αίτημα του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Απειλεί να εκτροχιάσει το σχέδιο των υπουργών του ΟΠΕΚ η Ρωσία που δεν δέχεται να μειωθεί περαιτέρω η παραγωγή πετρελαίου για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του κοροναϊού.

Αμετακίνητη εμφανίζεται η Ρωσία στο αίτημα του ΟΠΕΚ για επιπλέον μειώσεις της παραγωγής, και θα συμφωνήσει μόνο να παρατείνει τους υφιστάμενους περιορισμούς, για  να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του κοροναϊού. «Αυτή η θέση δεν θα αλλάξει», δήλωσε υψηλόβαθμη ρωσική πηγή στο Reuters.

Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ δήλωσαν χθες ότι τάσσονται υπέρ πρόσθετης μείωσης της παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως τα τέλη 2020 -- μια πολύ μεγαλύτερη και πιο παρατεταμένη κίνηση σε σχέση με τις εκτιμήσεις-- αλλά ότι η πρόταση τελεί υπό την προϋπόθεση πως η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί εκτός του ΟΠΕΚ θα στηρίξουν τους περιορισμούς.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δεν έχει κάνει δημόσιες δηλώσεις για τις προτεινόμενες πρόσθετες μειώσεις αυτή την εβδομάδα αν και η Μόσχα εδώ και καιρό αφήνει να εννοηθεί ότι δεν είναι θετική προς την όποια πρόσθετη μείωση της παραγωγής. «Υπάρχει πρόβλημα. Ο ΟΠΕΚ δεν σκοπεύει να μειώσει χωρίς τη Ρωσία. Χρειάζεται να κάνουμε κάτι διαφορετικά οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές για όλους», δήλωσε πηγή από παραγωγό χώρα του Κόλπου.

Πηγή του ΟΠΕΚ επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία απέρριψε την πρόταση για μεγαλύτερη μείωση κατά τη διάρκεια ανεπίσημων διαβουλεύσεων σήμερα. Οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις καθυστερούν την έναρξη της επίσημης συνεδρίασης της ομάδας ΟΠΕΚ+.

Οι προτεινόμενες νέες μειώσεις θα είναι πρόσθετες των υφισταμένων μειώσεων της τάξης των 2,1 εκατ. βαρελιών την ημέρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας της ομάδας ΟΠΕΚ+ που εκπνέει τον Μάρτιο. Υπουργοί του ΟΠΕΚ έχουν ζητήσει παράταση της συμφωνίας αυτής στο πλαίσιο ενός νέου συμφώνου, με τις συνολικές μειώσεις της παραγωγής να ανέρχονται περίπου στα 3,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η απόφαση της Μόσχας να μην στηρίξει πρόσθετους περιορισμούς μπορεί να υπονομεύσει τη συνεργασία μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και της Ρωσίας, μιας ανεπίσημης συμμαχίας που στηρίζει τις τιμές πετρελαίου από το 2016. Οι τιμές πετρελαίου επέκτειναν τις απώλειές τους ύστερα από τα σχόλια της ρωσικής πηγής, με την τιμή του μπρεντ να υποχωρεί έως και 5% κάτω από τα 48 δολάρια το βαρέλι. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Επαφές ΗΠΑ και Ρωσίας για την σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου

Οι υπουργοί Ενέργειας των δυο υπερδυνάμεων είχαν συνομιλία για την πορεία των μέτρων που έχουν ληφθεί μετά τις 12 Απριλίου με την Ρωσία να έχει μειώσει την παραγωγή κατά 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.