ΓΔ: 1530.68 -0.57% Τζίρος: 137.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

H Πολωνία θα ενισχύσει το αποθεματικό φυσικών καταστροφών στον προϋπολογισμό 2025

Οι χειρότερες πλημμύρες εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες άφησαν πολλές πόλεις στη νοτιοδυτική Πολωνία βυθισμένες τις τελευταίες δύο εβδομάδες και η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα απελευθερώσει συνολικά 23 δισεκατομμύρια ζλότι.

Το σχέδιο προϋπολογισμού της Πολωνίας για το 2025 θα διαθέσει 3,2 δισεκατομμύρια ζλότι (835,88 εκατομμύρια δολάρια) ως αποθεματικό για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, δήλωσε η κυβέρνηση το Σάββατο, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσαν όλεθρο στη χώρα, σύμφωνα με το Reuters.

Οι χειρότερες πλημμύρες εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες άφησαν πολλές πόλεις στη νοτιοδυτική Πολωνία βυθισμένες τις τελευταίες δύο εβδομάδες και η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα απελευθερώσει συνολικά 23 δισεκατομμύρια ζλότι από τον προϋπολογισμό και τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των επακόλουθων.

Ο κατακλυσμός έχει επίσης επιδεινώσει τις οικονομικές ανησυχίες μιας κυβέρνησης που αντιμετωπίζει την προοπτική μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ.

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του 2025 από την κυβέρνηση με αλλαγές λόγω των πλημμυρών, ανέφερε ότι το αποθεματικό για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών θα αυξηθεί κατά 2,194 δισεκατομμύρια ζλότι και τώρα θα ανέλθει σε 3,191 δισεκατομμύρια ζλότι.

Ανέφερε ότι περίπου 20 δισεκατομμύρια ζλότι από κονδύλια της ΕΕ θα διατεθούν για να βοηθήσουν τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Ο υπουργός Οικονομικών Αντρέι Ντομάνσκι δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για το αν θα χρειαστούν αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2024, αλλά επανέλαβε ότι οι πλημμύρες το καθιστούν πιο πιθανό.

Τον Αύγουστο ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τις παραδοχές του προϋπολογισμού του 2025, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα αυξηθεί στο 5,5% του ΑΕΠ. Αυτό θα προέκυπτε από τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες και την εγκατάλειψη ορισμένων πρακτικών της προηγούμενης κυβέρνησης που οι επικριτές είπαν ότι κράτησαν το κόστος μακριά από τα βιβλία.

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα ανέλθει σε 288,77 δισεκατομμύρια ζλότι το 2025, δήλωσε η κυβέρνηση το Σάββατο. Η κυβέρνηση ενέκρινε επίσης τη στρατηγική διαχείρισης του χρέους του δημόσιου οικονομικού τομέα για την περίοδο 2025-2028. Ο λόγος του χρέους της γενικής κυβέρνησης προς το ΑΕΠ θα είναι 54,6% το 2024 και 58,4% το 2025. Το 2026 θα υπερβεί το ανώτατο όριο της ΕΕ του 60 % του ΑΕΠ. Θα είναι 61,3% το 2027 και 61,2% το 2028.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε νεκροί από πτώσεις δέντρων εξαιτίας ισχυρών ανέμων στην Πολωνία

Οι ισχυροί άνεμοι σήμερα ακολούθησαν ένα τριήμερο ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών. Το Σάββατο, ο υδράργυρος κατέρριψε ρεκόρ για την εποχή, σκαρφαλώνοντας στους 26,4 βαθμούς Κελσίου στην πόλη Τάρνουφ.
los angeles
ΔΙΕΘΝΗ

Το Λος Άντζελες ανησυχεί για τις φωτιές καθώς οι άνεμοι θα ενταθούν

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) προβλέπει ότι θυελλώδεις άνεμοι της Σάντα Άνα θα πνέουν στην πόλη από αύριο έως την Τρίτη με ταχύτητες έως και 130 χλμ/ώρα, γεγονός που θα μπορούσε και πάλι να τροφοδοτήσει πυρκαγιές.
ΔΙΕΘΝΗ

Τουσκ: Η Ρωσία σχεδιάζει τρομοκρατικές ενέργειες στον αέρα της Πολωνίας

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν δηλώσει ότι τα δέματα που εξερράγησαν σε αποθήκες τροφοδοσίας στην Ευρώπη, συνιστούσαν μέρος μιας δοκιμαστικής διαδικασίας για ένα ρωσικό σχέδιο.