ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Γυναίκες σε πορεία δικαιωμάτων
Γυναίκες διαδηλώνουν για γενετήσια και αναπαραγωγικά δικαιώματα σε δρόμο του Μεξικού, κρατώντας αφίσες για το δικαίωμα στην άμβλωση.

Μεξικό: Ναζιστικοί χαιρετισμοί, πολλοί τραυματίες σε πορεία για την Ημέρα της Γυναίκας

Εντάσεις μεταξύ διαδηλωτών υπέρ και κατά των αμβλώσεων χθες στο Μεξικό σε μαζική πορεία 80.000 ανθρώπων με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.

Στη διάρκεια της πορείας που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή στην πόλη του Μεξικού με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας μία ομάδα γυναικών συγκρούστηκε έξω από τον καθεδρικό ναό της πόλης με άνδρες που διαμαρτύρονταν κατά του δικαιώματος στην άμβλωση και χαιρετούσαν ναζιστικά, ενώ δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε διάφορα επεισόδια που ξέσπασαν.

Το συμβάν είναι χαρακτηριστικό της οργής που επικρατούσε στη διάρκεια όλης της χθεσινής ημέρας, κατά την οποία 80.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στο ιστορικό κέντρο του Μεξικού.

Φορώντας πράσινα μαντήλια που συμβολίζουν τη στήριξη προς το δικαίωμα στην άμβλωση δεκάδες γυναίκες έσκισαν πανό που εξίσωναν την άμβλωση με τη γυναικοκτονία και τους έβαλαν φωτιά.

Οι άνδρες που είχαν συγκεντρωθεί, κάποιοι από τους οποίους είχαν ξυρισμένα κεφάλια ενώ ένας από αυτούς κρατούσε ένα μαστίγιο, απάντησαν εκτοξεύοντας ύβρεις εναντίον τους.

Αλλού στο κέντρο της πόλης του Μεξικού γυναίκες με μαύρες μάσκες και οπλισμένες με σφυριά έσπασαν τα τζάμια ενός αυτοκινήτου, αναποδογύρισαν ένα φορτηγάκι και πυρπόλησαν τις πόρτες πολλών κτιρίων.

Οι αρχές του Μεξικού ανακοίνωσαν ότι από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν 65 άνθρωποι. Οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι ήθελαν να εκφράσουν την οργή τους για το κύμα γυναικοντονιών στο Μεξικό, οι οποίες τα τελευταία πέντε χρόνια σημείωσαν αύξηση 137%.

«Σκοτώνουν 10 γυναίκες την ημέρα, αυτές που γνωρίζουμε, στη χώρα που ζω όλη μου τη ζωή. Είναι απαράδεκτο», δήλωσε η δασκάλα προσχολικής ηλικίας Ντανιέλα Γκαρσία, 33 ετών.

Διαδηλωτές εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ εναντίον του Προεδρικού Ανακτόρου όπου μένει ο πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ενώ έγραψαν και συνθήματα, όπως «ο πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται για εμάς» και «μισογύνη AMLO», τα αρχικά του ονόματός του.

Μία από τις βόμβες μολότοφ έπεσε μεταξύ των διαδηλωτών, βάζοντας φωτιά στο παντελόνι μιας φωτογράφου της εφημερίδας El Universal. Η εφημερίδα ανακοίνωσε ότι η φωτογράφος νοσηλεύεται με εγκαύματα δεύτερου βαθμού.

Διαδηλωτές έσπασαν με σφυριά και τον μεταλλικό φράκτη που είχε τοποθετηθεί γύρω από την Τράπεζα του Μεξικού και άναψαν φωτιά, οι φλόγες της οποίας ήταν ορατές πολλά τετράγωνα μακριά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο ΠΟΥ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ, Μεξικό, Καναδάς: Κοινές ενέργειες κατά του Έμπολα για πολίτες και επισκέπτες

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό ανακοίνωσαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς για αφρικανικές χώρες που πλήττονται από τον Έμπολα, επιδιώκοντας να προστατεύσουν πολίτες και επισκέπτες στη διάρκεια του Μουντιάλ. Τα μέτρα δεν διευκρινίζονται.
Εμπορευματοκιβώτια ΗΠΑ Καναδά Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Διαπραγματεύσεις για αναθεώρηση εμπορικής συμφωνίας με ΗΠΑ

Ξεκίνησαν στην πόλη του Μεξικού οι επίσημες διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της συμφωνίας USMCA μεταξύ ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά, υπό την πίεση της πολιτικής δασμών του Τραμπ. Η συμφωνία επανεξετάζεται κάθε έξι χρόνια.
Κινηματογραφικός προβολέας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αλεχάντρο Ινιάριτου μέλος της Εθνικής Ακαδημίας του Μεξικού

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Αλεχάντρο Ινιάριτου έγινε ο πρώτος σκηνοθέτης που εντάσσεται στο Colegio Nacional του Μεξικού, μια ακαδημία που φιλοξενεί κορυφαίους διανοούμενους, συγγραφείς και νομπελίστες από το 1943.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη ανιψιού του «Ελ Τσάπο» στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ

Στη Σονόρα του βορειοδυτικού Μεξικού συνελήφθη ο ανιψιός του «Ελ Τσάπο», Ισαΐ Μαρτίνες Σεπέδα, ο οποίος καταζητείται από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το μεξικανικό υπουργείο Ασφαλείας. Κατασχέθηκαν όπλα και 687 κιλά κοκαΐνης.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Κάλεσμα για τέλος στον έλεγχο και την απομόνωση της Κούβας

Η Κάγια Κάλας ζήτησε να σταματήσει ο έλεγχος και η απομόνωση του λαού της Κούβας, επισημαίνοντας την σοβαρή οικονομική κρίση και την αυξανόμενη πίεση των ΗΠΑ. Ο λαός αξίζει ευκαιρίες κι ελευθερία, τόνισε από το Μεξικό.
Μεξικανός αστυνομικός δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Δέκα νεκροί, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σε ένοπλη επίθεση στο Μεξικό

Δέκα άτομα, ανάμεσά τους δύο παιδιά και ένα βρέφος, σκοτώθηκαν σε επίθεση με πυροβόλα όπλα σε σπίτι στην Πουέμπλα του Μεξικού. Η έρευνα συνεχίζεται, ενώ το γεγονός σημειώθηκε λίγους μήνες πριν το Μουντιάλ.