ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Οι ΗΠΑ διεξάγουν έρευνα σχετικά με έγγραφα που αφορούν τα ισραηλινά σχέδια

Το Ισραήλ, του οποίου οι ΗΠΑ είναι ο βασικός σύμμαχος, ανακοίνωσε τη βούλησή του να απαντήσει στην εκτόξευση από το Ιράν περίπου 200 πυραύλων προς την ισραηλινή επικράτεια στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι ΗΠΑ διεξάγουν έρευνα σχετικά με τη δημοσιοποίηση των εμπιστευτικών εγγράφων που αφορούν τα σχέδια των ισραηλινών πληγμάτων εναντίον του Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI).

Το Ισραήλ, του οποίου οι ΗΠΑ είναι ο βασικός σύμμαχος, ανακοίνωσε τη βούλησή του να απαντήσει στην εκτόξευση από το Ιράν περίπου 200 πυραύλων προς την ισραηλινή επικράτεια στις αρχές Οκτωβρίου.

Η Ισλαμική Δημοκρατία επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για αντίποινα στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί στον Λίβανο ο αρχηγός της σιιτικής Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, και ένας Ιρανός στρατηγός, ο Αμπάς Νιλφορουσάν, όπως και για τη δολοφονία στην Τεχεράνη του αρχηγού της παλαιστινιακής Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγια, η οποία αποδόθηκε στο Ισραήλ.

«Το FBI ερευνά το θέμα της φερόμενης διαρροής εμπιστευτικών εγγράφων και εργαζόμαστε σε συντονισμό με τους εταίρους μας του υπουργείου Άμυνας και των υπηρεσιών πληροφοριών», επισημαίνει το FBI σε ένα δελτίο Τύπου, χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι έκανε χθες λόγο για μια έρευνα του υπουργείου Άμυνας διευκρινίζοντας πως δεν γνωρίζει «σε αυτήν τη φάση» εάν αυτή η δημοσιοποίηση πληροφοριών ήταν αποτέλεσμα «μιας διαρροής ή μιας παραβίασης ασφαλείας».

Τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν στο Telegram την περασμένη εβδομάδα περιελάμβαναν αναλύσεις δορυφορικών φωτογραφιών που είχαν κάνει αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, σύμφωνα με ΜΜΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Σχέδια για μετατροπή βομβαρδισμένου πανεπιστημίου σε μουσείο πολέμου

Οι ιρανικές αρχές θα μετατρέψουν το βομβαρδισμένο πανεπιστήμιο στην Ισφαχάν σε μουσείο πολέμου, ώστε να αναδείξουν τις συνέπειες των αμερικανοϊσραηλινών επιθέσεων. Νέο κτίριο για το πανεπιστήμιο θα ανεγερθεί αλλού.
Ένοπλος στρατιώτης Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δύο άνδρες εκτελέστηκαν κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ

Στο Ιράν απαγχονίστηκαν δύο άνδρες, ο Γιαγκούμπ Καριμπούρ και ο Νασέρ Μπεκρζαντέχ, για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, μετά από καταδίκη για συνεργασία με τη Μοσάντ και μετάδοση πληροφοριών κατά τη διάρκεια πολέμου Ιράν-Ισραήλ.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η οικονομική κρίση στο Ιράν ίσως δεν βοηθήσει άμεσα τον Τραμπ

Παρά τον οικονομικό αποκλεισμό και τις ζημιές υποδομών, το Ιράν αντέχει τον πόλεμο στον Κόλπο χάρη στις εσωτερικές προμήθειες και το εμπόριο με γειτονικές χώρες, ενώ οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός παραμένουν σε αδιέξοδο.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ζήτησα από Νετανιάχου «χειρουργικά» πλήγματα στον Λίβανο

Ο Τραμπ δήλωσε στο Axios ότι συμβούλεψε τον Νετανιάχου να επιλέγει μόνο «χειρουργικά» πλήγματα κατά του Λιβάνου, αποφεύγοντας έναν πλήρη πόλεμο κατά της Χεζμπολά, για να προστατευτεί η εικόνα του Ισραήλ. Εξέφρασε επίσης τη συμπάθειά του για τον Λίβανο.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν προς Τραμπ: Προειδοποίηση για «δυσμενείς συνέπειες» αν δράσει κατά Ιράν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τον Τζο Μπάιντεν για τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει πιθανή στρατιωτική ενέργεια ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν, επηρεάζοντας όχι μόνο την περιοχή αλλά και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δυσαρεστημένος με πρόταση Ιράν για τερματισμό του πολέμου

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται δυσαρεστημένος με την πρόταση της Τεχεράνης για τερματισμό του πολέμου, αν και δεν την απέρριψε πλήρως, εκφράζοντας αμφιβολίες για τα κίνητρα του Ιράν, όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ.