ΓΔ: 2576.1 0.66% Τζίρος: 9.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:41:37
Βομβαρδιστικό B-2 Spirit
Φωτο: Shutterstock

Έφθασαν στο Ισραήλ αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου B - 2

«Στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52 από τη βάση Μάινοτ της Πολεμικής Αεροπορίας (σ.σ. Βόρεια Ντακότα) έφθασαν στον τομέα ευθύνης του CENTCOM», του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή.

Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 έφθασαν στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσαν χθες Σάββατο οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, την επομένη της αναγγελίας από το Πεντάγωνο πως θα αναπτύξει περισσότερα στρατιωτικά μέσα για την «υπεράσπιση του Ισραήλ» κι εν είδει προειδοποίησης στο Ιράν.

«Στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52 από τη βάση Μάινοτ της Πολεμικής Αεροπορίας (σ.σ. Βόρεια Ντακότα) έφθασαν στον τομέα ευθύνης του CENTCOM», του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με λακωνική ανάρτησή του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε το βράδυ προχθές Παρασκευή την προσεχή ανάπτυξη επιπρόσθετων δυνάμεων στην περιοχή, με ορίζοντα «τους επόμενους μήνες», για την «υπεράσπιση του Ισραήλ» και εν είδει προειδοποίησης στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του εβραϊκού κράτους και μαύρο πρόβατο για την Ουάσιγκτον.

«Αν το Ιράν, εταίροι του ή οργανώσεις προσκείμενες σ’ αυτό εκμεταλλευτούν αυτή τη στιγμή για να στοχοποιήσουν το (στρατιωτικό) προσωπικό ή συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή», η Ουάσιγκτον «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί τους ανθρώπους μας», διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Στα επιπλέον μέσα που θα αναπτυχθούν συμπεριλαμβάνονται συστήματα αντιμετώπισης βαλλιστικών πυραύλων, μαχητικά, βομβαρδιστικά μακράς εμβέλειας B-52 και άλλα στρατιωτικά αεροσκάφη.

Οι ΗΠΑ είναι ο κυριότερος σύμμαχος σε διεθνές επίπεδο του Ισραήλ, που διεξάγει πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου 2023 και εναντίον της Χεζμπολά στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε επιδρομή εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν την 26η Οκτωβρίου, σε αντίποινα για την ομοβροντία κάπου 200 πυραύλων που εξαπέλυσε η Ισλαμική Δημοκρατία εναντίον της ισραηλινής επικράτειας την 1η Οκτωβρίου. Και τα δύο κινήματα υποστηρίζονται από την Τεχεράνη.

Για πρώτη φορά φέτος το Ιράν και το Ισραήλ —ορκισμένοι εχθροί— ανταλλάσσουν πυρά απευθείας. Η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε επιδρομή εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν την 26η Οκτωβρίου, σε αντίποινα για την ομοβροντία όχι λιγότερων από 200 πυραύλων που εξαπέλυσε η Ισλαμική Δημοκρατία εναντίον της ισραηλινής επικράτειας την 1η Οκτωβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαχητικό αεροσκάφος F-35
ΔΙΕΘΝΗ

Η Πορτογαλία εξετάζει αγορά F-35 από ΗΠΑ, δηλώνει ο ΥΠΕΞ Ράνζελ

Η Πορτογαλία εξετάζει σοβαρά την αγορά μαχητικών F-35 για την αντικατάσταση των F-16, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πάουλο Ράνζελ μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του στη Λισαβόνα.
Ρούμπιο και Γεραπετρίτης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης - Ρούμπιο: Νέο μνημόνιο πληροφοριών και επέκταση του αμερικανικού LNG

Γεραπετρίτης και Ρούμπιο επιβεβαίωσαν την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας–ΗΠΑ, με έμφαση στο αμερικανικό LNG, την άμυνα, τις επενδύσεις και νέο μνημόνιο για την ανταλλαγή πληροφοριών.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ρούμπιο στην Αθήνα για τον 6ο Στρατηγικό Διάλογο για ενέργεια, άμυνα και γεωπολιτική

Στην Αθήνα βρίσκεται ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, για τον 6ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, με έμφαση σε ενέργεια, άμυνα και ασφάλεια. Θα έχει συναντήσεις με Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη, καθώς και κοινές δηλώσεις στον Τύπο.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Μαλλιωτάκη: Στρατηγική η ενίσχυση σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ με την επίσκεψη Ρούμπιο

Η Νικόλ Μαλλιωτάκη τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας σε άμυνα, ενέργεια και ασφάλεια, με αφορμή την επίσκεψη του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα για τον 6ο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ δίνει μεγάλο αμυντικό συμβόλαιο σε εταιρεία συμβούλου Πενταγώνου

Ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέπτεται τη Βαλτιμόρη για να ανακοινώσει επένδυση 6,6 δισ. δολαρίων στην κατασκευή υποβρυχίων από την εταιρία Anduril, της οποίας ο πρόεδρος συμβουλεύει το Πεντάγωνο μαζί με τον Ίλον Μασκ.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Καλιφορνέζοι αξιωματούχοι καταδικάζουν δήλωση Τραμπ για Ιράν και πόλεις

Ο Τραμπ, σε ομιλία στη Νεμπράσκα, δήλωσε πως το Ιράν μπορεί να «καταστρέψει» μια μεγάλη αμερικανική πόλη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Μίλησε για τις οικονομικές θυσίες του πολέμου και χαρακτήρισε τις αυξήσεις τιμών «μικρό τίμημα».