ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Λαγκάρντ προειδοποιεί για ομοιότητες της σημερινής κρίσης με το 2008

Έκκληση - προειδοποίηση της Λαγκάρντ στους ηγέτες της Ευρώπης να λάβουν μέτρα για τις επιπτώσεις του κοροναϊού, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος επανάληψης της κρίσης του 2008!

Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης της οικονομίας και σαφώς να μην περιμένουν τα πάντα από την ΕΚΤ, τόνισε σε μήνυμά της προς τους ηγέτες της ευρωζώνης, η επικεφαλής της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το Bloomberg σε επικοινωνία της μέσω τηλεδιάσκεψης με τους ηγέτες της Ευρώπης η Λαγκάρντ δεν δίστασε να παρομοιάσει την τρέχουσα κατάσταση με αυτήν λίγο πριν την κρίση του 2008. 

Υποστήριξε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσης μέρους της οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ντόμινο και πιθανώς σε ύφεση. 

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της ΕΚΤ εξετάζουν όλα τα εργαλεία, ιδιαίτερα εκείνα που παρέχουν «εξαιρετιικά φθηνή»χρηματοδότηση και εξασφαλίζουν ότι η ρευστότητα και η πίστωση θα συνεχιστούν.
Όμως, η Λαγκάρντ προσθεσε ότι τα μέτρα μπορούν να λειτουργήσουν μόνο αν οι κυβερνήσεις αναλάβουν το βάρος τους και με τα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δανείζουν επιχειρήσεις στις πληγείσες περιοχές.

Η έκκληση-προειδοποίηση της Λαγκάρντ καταφθάνει μία μόλις ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, με την επικεφαλής της τράπεζας να γνωρίζει ότι τα περιθώρια για μείωση επιτοκίων είναι περιορισμένα.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ένας χρόνος Λαγκάρντ στο τιμόνι της ΕΚΤ

Ο προηγούμενος επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είχε μία μάλλον συντηρητική αντίληψη περί επικοινωνίας και μόνο οι δικές του δηλώσεις ή εκτιμήσεις θεωρούνταν καθοριστικές για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής.