ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Μνημείο Αζαντί Ιράν

Αρνείται η Τεχεράνη ότι σχεδίαζε δολοφονία του Ντόναλντ Τραμπ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε σχέση με ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που οργανώθηκε πριν από τις εκλογές.

Το Ιράν χαρακτήρισε εντελώς αβάσιμες τις κατηγορίες εναντίον του για σχέδια δολοφονίας του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε το France Press.

Σε δήλωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι η Τεχεράνη απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν συμμετείχε στην απόπειρα δολοφονίας πρώην και νυν αξιωματούχων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ, ο οποίος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε σχέση με ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που οργανώθηκε πριν από τις εκλογές αυτής της εβδομάδας.

Οι ερευνητές έμαθαν για το σχέδιο δολοφονίας του Τραμπ από τον Φαρχάντ Σακέρι, ο οποίος πέρασε χρόνο στις φυλακές των ΗΠΑ για ληστεία και σύμφωνα με τις αρχές διατηρούσε ένα δίκτυο εγκληματικών συνεργατών που στρατολογήθηκαν από την Τεχεράνη για παρακολούθηση και συμβόλαια δολοφονίας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μανχάταν.

Ο Σακέρι είπε στους ανακριτές ότι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, ένας γνωστός του από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν τον διέταξε να αφήσει στην άκρη την άλλη δουλειά του και να καταρτίσει ένα σχέδιο εντός επτά ημερών για την παρακολούθηση και ενδεχομένως τη δολοφονία του Τραμπ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο Σακέρι ενημερώθηκε ότι αν δεν μπορούσε να καταρτίσει ένα τέτοιο σχέδιο, τότε το Ιράν θα ανέβαλε τη δολοφονία του Ρεπουμπλικάνου, τον οποίο η Ισλαμική Δημοκρατία ανέμενε να χάσει τις εκλογές και ότι τότε θα είχε την ευκαιρία να τον εκκαθαρίσει πιο εύκολα. Ο Σακέρι είπε στο FBI ότι δεν σκόπευε να προτείνει σχέδιο δολοφονίας του Τραμπ εντός της προθεσμίας των επτά ημερών που του έχει τεθεί. Αυτή τη στιγμή είναι ελεύθερος και βρίσκεται στο Ιράν.

Οι κατηγορίες για συνωμοσία απαγγέλθηκαν λίγες ημέρες αφότου ο Τραμπ νίκησε τη Δημοκρατική αντίπαλό του Κάμαλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η υπόθεση αντικατοπτρίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Ιράν να επιτεθεί σε κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ στο έδαφος των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του εκλεγμένου προέδρου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν θα επιτεθούμε στο Ιράν πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «παραγωγικές» συνομιλίες με το Ιράν και δεν σκοπεύουν να επιτεθούν πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ενώ συνεχίζονται οι κυρώσεις στα ιρανικά λιμάνια και η διέλευση πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Καλιφορνέζοι αξιωματούχοι καταδικάζουν δήλωση Τραμπ για Ιράν και πόλεις

Ο Τραμπ, σε ομιλία στη Νεμπράσκα, δήλωσε πως το Ιράν μπορεί να «καταστρέψει» μια μεγάλη αμερικανική πόλη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Μίλησε για τις οικονομικές θυσίες του πολέμου και χαρακτήρισε τις αυξήσεις τιμών «μικρό τίμημα».
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έφυγαν από το Φέρφορντ λόγω απειλής

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση βομβαρδιστικών Β-1 από την στρατιωτική βάση Φέρφορντ στη Βρετανία, λόγω σχετικής απειλής με το Ιράν, ενώ πρόσφατα συνελήφθησαν πέντε Βρετανοί κοντά στη βάση για ύποπτες ενέργειες.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υποψίες για Ιράν στην υπόθεση Flydubai, απειλεί με σφοδρά πλήγματα

Ο Τραμπ απείλησε με ισχυρά αντίποινα αν αποδειχθεί εμπλοκή της Τεχεράνης σε επίθεση σε πτήση Flydubai, ενώ το Ισραήλ αναφέρθηκε στην ισλαμιστική κατήχηση του υπόπτου. Τα κίνητρα του φερόμενου δράστη παραμένουν αδιευκρίνιστα.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σκληρή απάντηση στις ΗΠΑ αν το Ιράν εμπλακεί σε επεισόδιο πτήσης

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σκληρά αν αποδειχθεί εμπλοκή του Ιράν στο περιστατικό της flydubai, όπου συγκυβερνήτης προσπάθησε να ρίξει το αεροσκάφος από Ντουμπάι προς Τελ Αβίβ.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ανοικτή επιστολή Φρουρών Επανάστασης προς ψηφοφόρους στις ΗΠΑ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν καλούν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να απορρίψουν τις πολιτικές Τραμπ και να δεχτούν ειρηνική συνύπαρξη, σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή που επικρίνει τη στήριξη σε Ισραήλ και πολέμους.