ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
Φώτο: Shutterstock

Στο Ιράν ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας

Η επίσκεψη έρχεται μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος των ΗΠΑ τον Ιανουάριο και ο οποίος έχει δεσμευτεί να φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Σαουδικής Αραβίας Φαγιάντ αλ Ρουβάιλι επισκέπτεται σήμερα την Τεχεράνη για να συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του και να συζητήσει τους αμυντικούς δεσμούς, ανέφεραν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η επίσκεψη έρχεται μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος των ΗΠΑ τον Ιανουάριο και ο οποίος έχει δεσμευτεί να φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Τραμπ ξεκίνησε μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των αραβικών κρατών και του περιφερειακού αντιπάλου του Ιράν, του Ισραήλ, μια πρωτοβουλία γνωστή ως Συμφωνίες του Αβραάμ.

Η Σαουδική Αραβία δεν έχει δημιουργήσει δεσμούς με το Ισραήλ, αλλά ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, έχει επανειλημμένα συζητήσει το ενδεχόμενο με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τα τελευταία χρόνια.

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο αλ Ρουβάιλι θα ηγηθεί μιας υψηλόβαθμης στρατιωτικής αντιπροσωπείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη, θα συναντηθεί με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Μοχάμεντ Μπαγκέρι, και θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις και τους αμυντικούς δεσμούς.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης πρόσθεσαν ότι ο Μπαγκέρι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα μπιν Σαλμάν πέρυσι για να συζητήσουν τις περιφερειακές εξελίξεις και τη βελτίωση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Τον Μάρτιο του 2023, η Τεχεράνη και το Ριάντ συμφώνησαν, με κινεζική διαμεσολάβηση, να αποκαταστήσουν τις σχέσεις μετά από επτά χρόνια εχθρότητας που απείλησαν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στον Περσικό Κόλπο και βοήθησαν να τροφοδοτηθούν συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή από την Υεμένη έως τη Συρία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεχνολογία παγκόσμιου δικτύου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρήτη: Ο νέος ψηφιακός κόμβος με γεωπολιτική σημασία σε τρεις ηπείρους

Η Κρήτη αναδεικνύεται σε σημαντικό διεθνή ψηφιακό κόμβο, με επενδύσεις σε υποδομές και καινοτομία, που ενισχύουν τη γεωπολιτική και αναπτυξιακή θέση του νησιού, όπως αναδείχθηκε σε εκδήλωση του Economist στην Κρήτη.
αναμμένο κερί πένθους
ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε στο Ριάντ ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης Χάντι

Ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, πέθανε στα 80 του χρόνια στο Ριάντ έπειτα από ξαφνική κρίση υγείας. Ζούσε εξόριστος στη Σαουδική Αραβία από το 2015 λόγω του εμφυλίου πολέμου στη χώρα του.
Σημαία Βόρειας Κορέας
ΔΙΕΘΝΗ

Βόρεια Κορέα: Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου προς τη θάλασσα

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα βλήματα, ανάμεσά τους έναν βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς, προς τη δυτική της ακτή. Ο πύραυλος κάλυψε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τις νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι Συμφωνίες Αβραάμ σχετίζονται με συμφωνία με το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από μουσουλμανικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, να ενταχθούν στις Συμφωνίες του Αβραάμ και να εξομαλύνουν τις σχέσεις με το Ισραήλ, στο πλαίσιο πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ιράν.