ΓΔ: 2357.73 -1.17% Τζίρος: 113.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:00:36
Φώτο: Shutterstock

Μπάιντεν: Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ και Κίνας να μην εξελιχθεί σε σύγκρουση

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε δηλώσεις στη Λίμα, όπου ολοκληρώθηκε η σύνοδος του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) σε μια από τις τελευταίες περιοδείες του στο εξωτερικό.

Ο Αμερικανός απερχόμενος πρόεδρο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε χθες Σάββατο, κατά τη διάρκεια πιθανόν της τελευταίας διμερούς συνάντησής του με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, τη θέση πως οι ΗΠΑ και η Κίνα πρέπει να κάνουν το παν για να αποφύγουν ο ανταγωνισμός των δυο κρατών να «εκτραπεί σε σύγκρουση».

«Οι δυο χώρες μας δεν μπορούν να αφήσουν αυτόν τον ανταγωνισμό να εκτραπεί σε σύγκρουση. Είναι ευθύνη μας και, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, θεωρώ πως αποδείξαμε ότι είναι εφικτό να διαφυλάξουμε αυτή τη σχέση», είπε ο κ. Μπάιντεν κατά την έναρξη της συνάντησής τους στη Λίμα, όπου ολοκληρώθηκε η σύνοδος του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε μια από τις τελευταίες περιοδείες του στο εξωτερικό, δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ, παρότι προφανώς η σκιά αυτού του τελευταίου πλανιόταν πάνω από τη συνάντησή του με τον κινέζο ηγέτη.

Δήλωσε «υπερήφανος για την πρόοδο που επιτεύχθηκε» στην προσπάθεια σταθεροποίησης της σχέσης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.

Με δόση νοσταλγίας, ο κ. Μπάιντεν είπε πως τον διασκεδάζει να «μετράει τις ώρες» που πέρασαν οι δυο ηγέτες «μόνοι».

«Θυμάμαι πως ήμασταν σ’ ένα υψίπεδο του Θιβέτ εσείς κι εγώ, θυμάμαι πως συναντηθήκαμε στο Πεκίνο και σ’ όλο τον κόσμο, αρχικά όταν ήμουν αντιπρόεδρος, κατόπιν αφού έγινα πρόεδρος», είπε.

«Δεν συμφωνούσαμε πάντα, αλλά οι συζητήσεις μας ήταν πάντα ειλικρινείς», πρόσθεσε ο απερχόμενος πρόεδρος, κρίνοντας πως οι δυο ηγέτες ήταν «τίμιοι ο ένας με τον άλλο».

«Θεωρώ πως αυτό είναι ουσιώδες. Αυτές οι συζητήσεις επέτρεψαν να αποφευχθούν λάθος υπολογισμοί και να εγγυηθούμε ότι ο ανταγωνισμός των δυο χωρών μας δεν θα μετατραπεί σε σύγκρουση», πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ εγκρίνουν πώληση όπλων $11 δισ. στην Ταϊβάν, διαμαρτυρία Κίνας

Οι ΗΠΑ ενέκριναν νέα πώληση εξοπλισμών στην Ταϊβάν αξίας 11,1 δισ. δολαρίων, τη μεγαλύτερη από το 2001. Η Ταϊβάν σχεδιάζει πρόσθετες αμυντικές δαπάνες 40 δισ. για να ενισχύσει την άμυνά της έναντι πιθανής κινεζικής απειλής.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: ΗΠΑ και Ισραήλ υπονομεύουν τη διπλωματία με παραβιάσεις κατάπαυσης πυρός

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Ισμαήλ Μπαγαΐ τόνισε ότι οι διπλωματικές συνομιλίες με ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχιστούν όσο παραβιάζεται επανειλημμένα η κατάπαυση του πυρός, κατηγορώντας Ουάσινγκτον και Ισραήλ για υπονόμευση της διαδικασίας.
Λευκός Οίκος ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κατηγορίες σε Alibaba, Baidu και BYD για συνεργασία με κινεζικό στρατό

Το αμερικανικό Πεντάγωνο προσέθεσε τις κινεζικές εταιρείες Alibaba, Baidu και BYD στη λίστα συνεργατών του κινεζικού στρατού. Οι εταιρείες αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ενώ η ένταξή τους ενδέχεται να περιορίσει οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου σε Τραμπ: Θα χτυπήσουμε Βηρυτό αν συνεχίσει η Χεζμπολάχ

Ο Νετανιάχου ενημέρωσε τον Τραμπ πως θα χτυπήσει «τρομοκρατικούς» στόχους στη Βηρυτό εάν συνεχίσουν οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ. Οι IDF θα επιχειρούν στον νότιο Λίβανο. Η Χεζμπολάχ δηλώνει υπέρ κατάπαυσης πυρός αν αποχωρήσουν Ισραηλινοί.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πρώτη έμμεση επικοινωνία Αμερικανού προέδρου με τη Χεζμπολάχ

Ο Τραμπ δήλωσε πως Αμερικανοί αξιωματούχοι συνομίλησαν με τη Χεζμπολάχ, που δεσμεύτηκε να σταματήσει τις επιθέσεις στο Ισραήλ, υπό τον όρο ότι δεν θα βομβαρδιστεί η Βηρυτό. Πρώτη φορά γίνεται τέτοια επαφή.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι είχε θετική επικοινωνία με τη Χεζμπολάχ, που συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός. Παράλληλα, ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε να μη σταλεί ισραηλινός στρατός στη Βηρυτό, με τις υπάρχουσες μονάδες να αποσύρονται.