ΓΔ: 902.04 0.24% Τζίρος: 72.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Σωσίβιο» αξίας 1,5 τρισ. δολαρίων ρίχνει η Fed στη Wall Street

Νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές κρατικών ομολόγων μακροχρόνιας διάρκειας ενεργοποιεί η Fed για να σταματήσει τον πανικό στο χρηματιστήριο. Παραμένουν όμως μεγάλες οι απώλειες των κεντρικών δεικτών.

Ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης συνολικού ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων ενεργοποιεί εσπευσμένα η Fed, βομβαρδίζοντας την τραπεζική αγορά με ρευστότητα το ύψος της οποίας αντιστοιχεί σχεδόν στο ΑΕΠ της Ιταλίας, προκειμένου να σταματήσει τον πανικό στην Wall Street που έχει σήμερα ξεπεράσει τα όρια των προηγούμενων ημερών μετά τους σπασμωδικούς χειρισμούς του προέδρου Τραμπ στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή όπου οι βασικές δείκτες της Wall Street κάνουν νέα «βουτιά» της τάκης του 8% ενώ ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας VIX «Δείκτης Φόβου» έχει ξεπεράσει την τιμή του 70 φτάνοντας πλέον αρκετά κοντά στο 84 που είχε καταγραφεί κατά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Προς το παρόν πάντως το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δεν αντιδρά με θετικό τρόπο στην παρέμβαση της ομοσπονδιακής τράπεζας που είναι η δεύτερη σε διάστημα λίγων ημερών μετά την πρόσφατη αιφνιδιαστική μείωση του επιτοκίου κατά μισή μονάδα. Αξίζει να σημειωθεί οτι νωρίτερα και η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει μεγάλη αύξηση του δικού της προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 120 δισ. επίσης χωρίς να επηρεάσει θετικά την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών.

«Οι συγκεκριμένες αλλαγές γίνονται προς αντιμετώπιση των απροσδόκητων αναταράξεων στην αγορά ομολόγων, οι οποίες συνδέονται με την επιδημία του κορονοϊού», σημειώνει η Fed που πρόκειται να προσφέρει ρευστότητα ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων στην αγορά.

Στην ανακοίνωση της η Fed αναφέρει ότι θα επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών χρεογράφων των ΗΠΑ, συνολικού όγκου 60 δισ. δολ., επεκτείνοντας  τις αγορές της σε ένα μεγάλο εύρος λήξεων το οποίο θα περιλαμβάνει έντοκα γραμμάτια, ομόλογα, προστατευόμενους από τον πληθωρισμό τίτλους και άλλα χρεόγραφα. Παρεμβαίνει και στα χρεόγραφα μακροχρόνιας διάρκειας άνω του ενός έτους.

Επιπλέον, η Fed θα δώσει 500 δισ. δολ. σε πράξεις αναχρηματοδότησης διάρκειας τριών μηνών, καθώς και σε άλλες πράξεις διάρκειας ενός μήνα, με την προσφορά να διεξάγεται σε εβδομαδιαία βάση. Παράλληλα θα συνεχίσει να προσφέρει τουλάχιστον 175 δισ. δολ. στη διατραπεζική αγορά μέσω overnight repos και 45 δισ. δολ. σε πράξεις διάρκειας δύο εβδομάδων.

Η Fed είχε βρεθεί υπό πίεση για να αναλάβει δράση καθώς οι επενδυτές έχασαν την πίστη τους στην ικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να παράγει άμεσα αποτελέσματα για την στήριξη της οικονομίας απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού μετά την αναγγελία των μέτρων από τον Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη, που περιελάμβανε τον περιορισμό των αεροπορικών ταξιδίων από και προς την Ευρώπη αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την ανησυχία. «Ο πρόεδρος Τράμπ έπρεπε να καθησυχάσει τις ανησυχίες όλων και κατάφερε να ρίξει λάδι στη φωτιά» σημειώνει ο Τζάκ Άμπλιν, της Cresset Capital Management και πρόσθεσε οτι «αυτή την στιγμή, αν δείτε τα τεχνικά στοιχεία έχουμε κυλήσει πλέον στον πανικό».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πάουελ: Η Fed δεν θα ξεμείνει από πυρομαχικά, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί

Η Fed θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο την αμερικανική οικονομία, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της, προσθέτοντας ότι ο «ιός θα είναι αυτός που θα αποφασίσει πότε θα αποκατασταθεί η οικονομική δραστηριότητα».