ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Πέδρο Σάντσεθ ομιλία
Φώτο: Shutterstock

Σάντσεθ: Η κυβέρνηση έχει από την αρχή αναλάβει τις ευθύνες της

Στην ομιλία του για τη διαχείριση της κατάστασης σχεδόν έναν μήνα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, ο Ισπανός πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις κρατικές υπηρεσίες που ήταν αρμόδιες για τις προειδοποιήσεις.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ διαβεβαίωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του έχει «από την αρχή» αναλάβει τις ευθύνες της για τη διαχείριση της κατάστασης από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, για την αντιμετώπιση της οποίας θα αποδεσμευτεί νέα βοήθεια ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το θέμα είναι «αν η ισπανική κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες (της) και η απάντηση είναι ‘ναι’. Το έκανε από την αρχή και θα συνεχίσει να το κάνει όσο καιρό χρειαστεί», δήλωσε ο σοσιαλιστής ηγέτης ενώπιον του ισπανικού κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση έκανε «αυτό που όφειλε να κάνει» απέναντι σε αυτήν την καταστροφή, συνέχισε, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι προκαλεί «πόλωση» της κοινής γνώμης, «προκαλεί την αποθάρρυνση και τροφοδοτεί τη δυσπιστία απέναντι στους θεσμούς» μετά την τραγωδία αυτή.

Στην ομιλία του για τη διαχείριση της κατάστασης σχεδόν έναν μήνα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, ο Ισπανός πρωθυπουργός υπερασπίστηκε εξάλλου τις κρατικές υπηρεσίες που ήταν αρμόδιες για τις προειδοποιήσεις για τα καιρικά φαινόμενα και για τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, οι οποίες βρέθηκαν στο στόχαστρο πολλών επικρίσεων.

Στην Ισπανία, χώρα με μεγάλη αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων, η διαχείριση των καταστροφών αποτελεί ευθύνη των περιοχών. Ωστόσο η κεντρική κυβέρνηση, που είναι επιφορτισμένη με την έκδοση προειδοποιήσεων μέσω της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Aemet), μπορεί να παρέχει πόρους και να παίρνει τα ηνία σε ακραίες περιπτώσεις.

«Ζητώ να μην παραπλανάτε τους ανθρώπους: αν θέλετε να βρείτε ενόχους, ψάξτε τους και κάντε το, αλλά μην δείχνετε με το δάκτυλο τις δημόσιες υπηρεσίες που έκαναν το καθήκον τους», σημείωσε ο Σάντσεθ, ανακοινώνοντας τρίτη δέσμη βοήθειας ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πληγέντες.

Το νέο αυτό πακέτο, που περιλαμβάνει συνολικά 60 μέτρα, θα εγκριθεί αύριο από το υπουργικό συμβούλιο. Με αυτό ανέρχεται σε 16,6 δισεκατομμύρια ευρώ το ύψος της συνολικής βοήθειας που τίθεται από την κεντρική κυβέρνηση στη διάθεση των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Ο Σάντσεθ δήλωσε επίσης «απολύτως ανοικτός» στη σύσταση επιτροπής έρευνας στους κόλπους του κοινοβουλίου για τις πλημμύρες, δεσμευόμενος ότι η κυβέρνηση θα θέσει στη διάθεση του κοινού «όλες τις πληροφορίες» που διαθέτει.

Αλλά «κατά την άποψή μου δεν είναι ακόμη η ώρα» για να αποφασιστεί η σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής, είπε. «Αν θέλουμε αυτός ο συλλογικός προβληματισμός να είναι χρήσιμος, δεν θα πρέπει να γίνει βιαστικά», συνέχισε, κρίνοντας ότι το βήμα αυτό δεν είναι επί του παρόντος «προτεραιότητα».

Σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό, 229 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω των καταρρακτωδών βροχών πριν από σχεδόν έναν μήνα στη νοτιοανατολική Ισπανία, από τους οποίους οι 221 μόνον στην περιφέρεια της Βαλένθια, της μακράν περισσότερο πληγείσας από τις πλημμύρες.

«Η κλιματική αλλαγή σκοτώνει και οφείλουμε όλοι να λάβουμε σοβαρά υπόψη την απειλή αυτή, διότι υπάρχει κάτι που είναι πολύ πιο επικίνδυνο από την κλιματική έκτακτη ανάγκη, και αυτό είναι οι κυβερνήσεις που την αρνούνται» που «αρνούνται τις καταστροφικές συνέπειες» που έχει, κατέληξε ο Σάντσεθ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανικό Υπουργικό ενέκρινε νέα διατάγματα στέγασης μετά την απόρριψη

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε δύο νέα διατάγματα για την κρίση στέγασης, μετά την απόρριψη παρόμοιων μέτρων. Τα διατάγματα θα εξεταστούν από ειδική επιτροπή στη βουλή, ενόψει πρόωρων εκλογών τον Νοέμβριο.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Η Μαδρίτη ετοιμάζει νέα μέτρα στέγασης μετά τις εκλογές

Η ισπανική κυβέρνηση πρόκειται σήμερα να εγκρίνει δύο διατάγματα για τη στέγαση, που απορρίφθηκαν πρόσφατα από το κοινοβούλιο, με μέτρα όπως όρια ενοικίων και απαγόρευση εξώσεων. Τα διατάγματα θα εξεταστούν από προσωρινό σώμα βουλευτών.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Διάγγελμα Σάντσεθ σήμερα εν μέσω φημών για πρόωρες εκλογές

Ο Πέδρο Σάντσεθ θα απευθύνει σήμερα διάγγελμα στις 09:00 (τοπική), μετά την απόρριψη από το κοινοβούλιο μέτρων κατά της στεγαστικής κρίσης και φήμες για πρόωρες εκλογές, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.
Πανοραμική θέα Μαδρίτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Διαδηλώσεις μετά το «όχι» στα μέτρα για το στεγαστικό

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σε ισπανικές πόλεις για το στεγαστικό, μετά την απόρριψη κυβερνητικών μέτρων. Στη Μαδρίτη, πορείες και συγκέντρωση ακτιβιστών έδωσαν μήνυμα λαϊκής κινητοποίησης και ζήτησαν γενική απεργία.
Πέδρο Σάντσεθ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Η Βουλή απέρριψε το πρώτο νομοθέτημα της κυβέρνησης για στέγαση

Οι Ισπανοί βουλευτές απέρριψαν το πρώτο νομοθέτημα της αριστερής κυβέρνησης για τη στεγαστική κρίση, πλήττοντας τον Πέδρο Σάντσεθ. Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και συνθήματα διαδηλωτών για γενική απεργία.
Σημαία Ισπανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Κρίσιμη ψηφοφορία στην κυβέρνηση για τη στεγαστική πολιτική

Η ισπανική Βουλή ψηφίζει σήμερα δύο νομοθετικά μέτρα για τη στέγη, με αβέβαιη έκβαση και κοινωνικές αντιδράσεις. Ισχυρή αστυνόμευση στη Μαδρίτη, ενώ οι ενοικιαστές στηρίζουν τις ρυθμίσεις μετά το κύμα εξώσεων.