ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τα Βαλκάνια παίρνουν αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού λαμβάνουν οι κυβερνήσεις των χωρών της Βαλκανικής, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Βαλκανική χερσόνησο και οι κυβερνήσεις των χωρών προχωρούν στην αυστηροποίηση των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού. Κλειστά σχολεία και χώροι συναθροίσεων ενώ υπάρχουν και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Στη Βουλγαρία, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προτείνει στο κοινοβούλιο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων κορονοϊού, που ανέρχονται πλέον σε 16. Εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει την πρόταση, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να περάσει ο κίνδυνος, ενώ θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κλείσει σχολεία, πανεπιστήμια, ιδιωτικές επιχειρήσεις, αίθουσες συναυλιών. Επίσης, θα επιβληθεί απαγόρευση για τα ταξίδια σε ορισμένες χώρες και θα αποφευχθεί η είσοδος ατόμων από χώρες με υψηλό ποσοστό κρουσμάτων Covid-19.

Στη Σλοβενία, όπου κηρύχθηκε επιδημία, έχουν καταγραφεί 96 κρούσματα κορονοϊού και οι επιστήμονες είναι προβληματισμένοι από την ταχύτητα μετάδοσης του Covid-19. Δεδομένου ότι αρκετοί γιατροί πιστεύεται ότι έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό, η κυβέρνηση υιοθετεί ένα νέο καθεστώς εργασίας για το προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης.

Στη Ρουμανία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού έχουν φτάσει τα 64 και οι αρχές καλούν τους πολίτες να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες που έχουν δοθεί για την αντιμετώπιση του ιού. Επίσης συνιστά στους πολίτες της που εργάζονται στην Ιταλία να μην επιστρέψουν στη χώρα για την αργία του Πάσχα.

Στην Κροατία, έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 27 κρούσματα κορονοϊού και η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά πρόσθετων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Εξάλλου, ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες μέχρι τις 14 Απριλίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ριέκα ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2020.

Υπενθυμίζουμε πως στην Ελλάδα σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρη Τσιόδρα κλείνουν θέατρα, σινεμά, γυμναστήρια, κέντρα διασκέδασης, χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και παιδότοποι με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Επίσης ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου πολιτισμού. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται εστιατόρια και καφετέριες. Όπως αναφέρθηκε από τον κ. Τσιόδρα σημαντικότερο από όλα τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας είναι ο εθελούσιος περιορισμός των ατόμων με συμπτώματα ίωσης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΔΙΕΘΝΗ

Να μοιραστεί η ΕΕ τα εμβόλια με τις χώρες των Βαλκανίων ζητούν 13 ΥΠΕΞ

Δεκατρείς ΥΠΕΞ της ΕΕ ζητούν να δοθεί λύσει και για τις χώρες -γείτονες της Ένωσης καθώς, όπως υποστηρίζουν, η ΕΕ δεν θα είναι ασφαλής από την Covid-19 εωσότου και οι χώρες στα σύνορά της μπορέσουν να ανακάμψουν από την πανδημία.
ΔΙΕΘΝΗ

Η πανδημία του κορονοϊού επηρεάζει θετικά τις σχέσεις των κρατών της ΝΑ Ευρώπης

Η πανδημία του κορονοϊού έφερε σημαντικές αλλαγές στις σχέσεις των βαλκανικών χωρών που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε σύγκρουση με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις ανανεωμένες σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.
ΔΙΕΘΝΗ

Επιβράδυνση ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια το 2020 βλέπει η EBRD

Η οικονομική ανάπτυξη στα Δυτικά Βαλκάνια παρουσιάζει σημάδια «κόπωσης» από το α΄εξάμηνο του 2019 με εξαίρεση το Κόσοβο και τη Βόρεια Μακεδονία, υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση της EBRD που δόθηκε στη δημοσιότητα.