ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ο Μακρόν καλεί ΗΠΑ και Ιράν να ξεκινήσουν και πάλι διαπραγματεύσεις

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τις ΗΠΑ και το Ιράν να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις και να αποτραπεί μια ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τις ΗΠΑ και το Ιράν να επαναλάβουν τις "διαπραγματεύσεις" για να αποτραπεί ο "κίνδυνος ανάφλεξης" στον Κόλπο και μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

«Περισσότερο από ποτέ, έχει έρθει η ώρα για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ, του Ιράν, των συμβαλλομένων μερών της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPOA) και των δυνάμεων της περιοχής τις οποίες αφορά κυρίως η ασφάλεια και η σταθερότητα της περιοχής αυτής», δήλωσε από το βήμα του ΟΗΕ.

«Οι στόχοι αυτών των διαπραγματεύσεων πρέπει να είναι αρχικά η πλήρης βεβαιότητα ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο, μετά μια έξοδος από την κρίση στην Υεμένη, κατά τρίτον ένα σχέδιο περιφερειακής ασφάλειας που να περιλαμβάνει τις άλλες κρίσεις στην περιοχή και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, τέλος μια άρση των οικονομικών κυρώσεων», πρότεινε ο Μακρόν.

«Δεν είμαι αφελής ούτε πιστεύω σε θαύματα, αλλά στο θάρρος για την οικοδόμηση της ειρήνης και ξέρω ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν, όπως και όλα τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας αυτής έχουν αυτό το θάρρος», τόνισε.

«Οι επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία άλλαξαν την κατάσταση. Σήμερα ο κίνδυνος είναι αυτός της ανάφλεξης εξαιτίας ενός εσφαλμένου υπολογισμού ή μιας δυσανάλογης αντίδρασης», είπε ο Μακρόν σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Η ειρήνη είναι στο έλεος ενός συμβάντος που εκφυλίζεται και οι συνέπειες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και πέρα από αυτήν θα είναι πάρα πολύ σοβαρές για να ζούμε έτσι στο χείλος της αβύσσου», προειδοποίησε.

«Θέλει θάρρος να οικοδομήσεις την ειρήνη», είπε προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες που άρχισαν πρόσφατα ώστε όλες οι πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Για τον Μακρόν, ελλείψει προοπτικής για διπλωματική λύση, «η στρατηγική της πίεσης των ΗΠΑ επί του Ιράν δεν μπορεί να οδηγεί παρά στην αύξηση των εντάσεων στην περιοχή».

«Στην αμερικανική στρατηγική και την ευρωπαϊκή, τη ρωσική και την κινεζική βούληση για την προάσπιση της συμφωνίας της Βιένης του 2015 το Ιράν απάντησε με τη μεγαλύτερη δυνατή επίθεση επί του περιφερειακού περιβάλλοντός του».

«Η αύξηση των εντάσεων ήταν τους τελευταίους μήνες συνεχής και οι επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου κατά της Σαουδικής Αραβίας άλλαξαν τα δεδομένα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τύμπανα πολέμου στον Περσικό, έρχονται αντίποινα στο Ιράν

Στοιχεία για την εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις κατά της Aramco ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει η Σ. Αραβία. Στο Ριάντ μεταβαίνει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. «Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε», τονίζει ο αντιπρόεδρος Πενς.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ εξετάζουν στρατιωτική αντίδραση κατά του Ιράν

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο εξετάζει ενδεχόμενη αντίδραση των ΗΠΑ για την επίθεση που δέχθηκαν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδ. Αραβία ενώ αναπτύσσεται παράλληλα η επιχειρηματολογία κατά τοπυ Ιράν.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην απειλούν με τη χρήση βίας

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ υπέγραψαν κοινή δέσμευση ότι δεν θα επιτρέψουν στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Για ειρηνικούς σκοπούς το πυρηνικό πρόγραμμα λέει το Ιράν.
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν καλεί την Αθήνα σε συνεργασία για τα πλοία που έχουν συλληφθεί

Αμερικανοί και Έλληνες διπλωμάτες κάλεσαν το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα ελληνικά τάνκερ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την Ελλάδα «μπροστά σε αυτήν την αδικαιολόγητη σύλληψη».