ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Shutterstock

Δάνειο 5 δισ. ζητά από το ΔΝΤ το Ιράν, λόγω κορονοϊού

Είναι η πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960 που η Τεχεράνη στρέφεται στο Ταμείο για οικονομική στήριξη.

Έκτακτη στήριξη, μέσω δανείου ύψους πέντε δισ. δολαρίων, ζήτησε το Ιράν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς η χώρα πλήττεται κατάφορα από την επιδημία του κορονοϊού, με περισσότερα από 10.000 κρούσματα και εκατοντάδες θανάτους. Η εξάπλωση της νόσου έχει παγώσει την οικονομική δραστηριότητα στο Ιράν, ενώ η βουτιά του πετρελαίου καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση για τη χώρα της Μ. Ανατολής.

Όπως αναφέρει το Aljazeera, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μοχάμεντ Ζαρίφ, ανακοίνωσε την πληροφορία μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, αναφέροντας ότι «η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, έχει ανακοινώσει ότι θα στηρίξει τις χώρες που πλήττονται από τον ιό μέσω της διαδικασίας του Rapid Financial Instrument. Η κεντρική μας τράπεζα κατέθεσε αίτημα άμεσης χρήσης του». Το αίτημα επιβεβαίωσε, εκ νέου διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπζες του Ιράν, Αμπ. Χεματί.  
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Ενέργεια και πρώτες ύλες πέφτουν στις ΗΠΑ, αργεί η ομαλοποίηση

Το ΔΝΤ παρατηρεί πτώση στις τιμές ενέργειας και πρώτων υλών μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για το Στενό του Ορμούζ, αλλά εκτιμά πως θα χρειαστεί χρόνος για ομαλοποίηση. Νεότερη έκθεση World Economic Outlook έρχεται στις 8 Ιουλίου.
Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Θετική η πρόεδρος Γκεοργκίεβα για τη συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ στην ενέργεια

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, πρόεδρος του ΔΝΤ, επικρότησε τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για τερματισμό του πολέμου, τονίζοντας πως οι επιπτώσεις στην παγκόσμια ενέργεια θα αργήσουν να καταλαγιάσουν λόγω ζημιών στις υποδομές του Κόλπου.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν παραβίασε την κατάπαυση πυρός με «ανόητη ενέργεια»

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν για «ανόητη παραβίαση» της κατάπαυσης πυρός στα Στενά του Ορμούζ, μετά από επίθεση σε πλοίο με ιρανικούς δρόνους. Ο ίδιος δήλωσε ότι καταρρίφθηκαν τρία ακόμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό προσωπικό ίσως επιστρέψει στον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ στο Ιράν

Η Rosatom σκοπεύει να επιστρέψει προσωπικό στον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ τις επόμενες εβδομάδες, εφόσον η κατάσταση παραμείνει σταθερή, μετά την απομάκρυνση λόγω των εχθροπραξιών ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Μείωση στη διέλευση τάνκερ από το Στενό του Ορμούζ μετά από επίθεση σε πλοίο

Σημαντική μείωση στη διέλευση πλοίων από το Στενό του Ορμούζ καταγράφηκε μετά από επίθεση σε πλοίο ταϊβανέζικων συμφερόντων, ενώ ο ΔΝΟ ανέβαλε επιχείρηση εκκένωσης. Παρόλα αυτά, τέσσερα τάνκερ εισήλθαν στον Κόλπο σύμφωνα με στοιχεία.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν επιμένει στον έλεγχο της ναυσιπλοΐας στα Στενά Ορμούζ

Το Ιράν επανέλαβε τα δικαιώματά του στον έλεγχο της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ και προειδοποίησε τις χώρες του Κόλπου να μην ταχθούν με τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι χωρίς το ρόλο του Ιράν η ασφάλεια στα στενά δεν διασφαλίζεται.