ΓΔ: 2112.46 0.57% Τζίρος: 393.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
borrell
Φώτο: Shutterstock

Η ΕΕ καλεί Ισραήλ και Χεζμπολά να τηρήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός

Ο Μπορέλ κάλεσε να γίνει απόλυτα σεβαστή η εθνική κυριαρχία και των δυο χωρών και να σταματήσουν οι διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσε τον ισραηλινό στρατό και το λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολά να τηρήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή αυτή την εβδομάδα.

«Είναι τώρα κρίσιμο η κατάπαυση του πυρός να τηρηθεί όπως συμφωνήθηκε ώστε να είναι εγγυημένη η ασφάλεια των πληθυσμών τόσο στον Λίβανο όσο και στο Ισραήλ και να επιτραπεί οι εσωτερικά εκτοπισμένοι και στις δυο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους», τόνισε ο Τζουζέπ Μπορέλ σε δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χθες Πέμπτη.

Ακόμη, ο κ. Μπορέλ κάλεσε να γίνει απόλυτα σεβαστή η εθνική κυριαρχία και των δυο χωρών και να σταματήσουν οι διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών. Κάλεσε όλους τους παράγοντες στην περιφέρεια και διεθνώς να υποστηρίξουν τη συμφωνία.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να προχωρήσει η ανοικοδόμηση στον Λίβανο.

Η συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή την Τετάρτη στις 04:00 (τοπική ώρα Ελλάδας), διακόπτοντας τις ανταλλαγές σφοδρών πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολά και τον ισραηλινό στρατό για πάνω από έναν χρόνο, σύγκρουση που μετατράπηκε σε ανοικτό πόλεμο στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο χθες Πέμπτη και οι δυο πλευρές κατήγγειλαν παραβιάσεις της εύθραυστης ανακωχής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Σπεύδουν να απομακρυνθούν οι ξένοι υπήκοοι από τον βομβαρδισμένο Λίβανο

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί ότι οι συνθήκες ασφαλείας μπορεί να επιδεινωθούν. Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, Βρετανία, Πολωνία και Βουλγαρία έχουν στείλει οδηγίες για την απομάκρυνση των υπηκόων τους.
borrell
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία της ΕΕ από την κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο

Ο Ζ. Μπορέλ σημείωσε πως οι άμαχοι πληρώνουν ένα υψηλό τίμημα την ώρα που συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες και είναι εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, ο οποίος πρέπει να αποφευχθεί.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά χτυπήματα στον νότιο Λίβανο: Ένας νεκρός, ένας τραυματίας

Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από ισραηλινά πλήγματα στη νοτιο Λίβανο, όπου χτυπήθηκαν αυτοκίνητο και μηχανάκι στη Γιάτερ. Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει πως στόχευσε μέλη της Χεζμπολάχ, παρά την κατάπαυση του πυρός.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε νότιο και ανατολικό Λίβανο, στοχεύοντας στρατιωτικές υποδομές της Χεζμπολάχ, μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση της ομάδας επιτήρησης της εκεχειρίας.
Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ο στρατός δηλώνει σε διπλωμάτες ότι θα αφοπλίσει τη Χεζμπολά

Ο αρχηγός του λιβανικού στρατού, Ροντόλφ Χαϊκάλ, επανέλαβε τη δέσμευση για αφοπλισμό της Χεζμπολά, παρουσιάζοντας σε διπλωμάτες την πρόοδο στη διάλυση των στρατιωτικών της υποδομών νότια του Λιβάνου, όπως προβλέπει η συμφωνία κατάπαυσης πυρός.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Αταλάντευτη στήριξη στη Χεζμπολά, δηλώνει σύμβουλος ανώτατου ηγέτη

Το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει δυναμικά τη Χεζμπολά στον Λίβανο κατά του Ισραήλ, δήλωσε αξιωματούχος του Χαμενεΐ, τονίζοντας τον ρόλο της Χεζμπολά ως βασικό πυλώνα αντίστασης ενάντια στον σιωνισμό.