ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία Γεωργίας
Φωτογραφία Shutterstock

Πρεσβευτής ΕΕ στη Γεωργία: Απογοητευτικό το πάγωμα ενταξιακών συνομιλιών

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ένταξη στην ΕΕ υποστηρίζεται από περίπου το 80% του γεωργιανού πληθυσμού και ο στόχος της ένταξης στον ευρωπαϊκό συνασπισμό έχει περιληφθεί στο Σύνταγμα της χώρας.

Ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γεωργία δήλωσε σήμερα πως η κίνηση του Τμπιλίσι να σταματήσει ουσιαστικά μέχρι το 2028 την πορεία της χώρας προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «απογοητευτική» και βρίσκεται σε σύγκρουση με τις επιθυμίες των περισσότερων Γεωργιανών, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ευρωπαίος απεσταλμένος Πάβελ Χερτσίνσκι δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interpress: «Αυτό που συνέβη χθες αντιφάσκει σαφώς με την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης της Γεωργίας, με την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων της Γεωργίας, αντιφάσκει επίσης με τις επιθυμίες της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού της Γεωργίας».

«Κατά την άποψή μου, είναι πολύ λυπηρό και απογοητευτικό», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε σήμερα ότι 43 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, το βράδυ κατά της απόφασης της κυβέρνησης.

Σε δήλωσή του, το υπουργείο ανέφερε πως 32 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν στη διάρκεια της διαδήλωσης. Οι αρχές επιχείρησαν με σπρέι πιπεριού και εκτοξευτήρες νερού να απομακρύνουν χιλιάδες φιλοευρωπαίους διαδηλωτές από το χώρο έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση από το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο ότι δεν θα συνεχίσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ μέχρι το 2028, έπειτα απ' αυτό που χαρακτήρισε «εκβιασμό» εκ μέρους των Βρυξελλών αναφορικά με τις συνομιλίες.

Αν και η Γεωργία είναι χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, οι σχέσεις της με τις Βρυξέλλες επιδεινώθηκαν τους τελευταίους μήνες εν μέσω κατηγοριών από πολιτικούς της ΕΕ ότι το Τμπιλίσι ακολουθεί φιλορωσική και αυταρχική πολιτική.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ένταξη στην ΕΕ υποστηρίζεται από περίπου το 80% του γεωργιανού πληθυσμού και ο στόχος της ένταξης στον ευρωπαϊκό συνασπισμό έχει περιληφθεί στο Σύνταγμα της χώρας.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα Συνασπισμός για Αλλαγή, που ήρθε δεύτερο στις εκλογές του Οκτωβρίου, δήλωσε πως δύο από τους ηγέτες του δέχθηκαν επίθεση από την αστυνομία στη διάρκεια της διαμαρτυρίας και ο ένας έχει κάταγμα στο χέρι και ο άλλος σπασμένη μύτη.

Στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν καλέσει σήμερα σε νέες διαδηλώσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρακτέρ σε γεωργικό αγρό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκε το ΠΑΑ 2014-2020 με υπερκάλυψη πόρων και 7,99 δισ. πληρωμές

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, στις 31 Δεκεμβρίου 2025, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022, αξιοποιώντας πλήρως τους κοινοτικούς πόρους, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ.
Σημαία Ιράν διαδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Απαράδεκτη η βία κατά ειρηνικών διαδηλωτών στο Ιράν

Η Κάγια Κάλας καταδίκασε την «δυσανάλογη» απάντηση των ιρανικών δυνάμεων στις διαδηλώσεις, τονίζοντας πως η βία κατά ειρηνικών διαδηλωτών και το «μαύρισμα» του ίντερνετ δείχνουν ένα καθεστώς που φοβάται τον λαό του.
Αγρότες με τρακτέρ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραμένουν στο μπλόκο Νίκαιας οι αγρότες, εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους

Οι αγρότες αποφάσισαν κλιμάκωση κινητοποιήσεων και συνέχιση των αποκλεισμών στη Νίκαια, ενώ για αύριο στις 11:00 προγραμματίζουν αποκλεισμό των σηράγγων Τεμπών, διαμαρτυρόμενοι πως τα μέτρα δεν καλύπτουν τα αιτήματά τους.
Τρακτέρ έξω από Κομισιόν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Θα υπογράψει τη συμφωνία ΕΕ - Mercosur αν δοθούν εγγυήσεις

Ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας Φ. Λολομπρίτζιντα δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι η Ιταλία θα υπογράψει τη συμφωνία ΕΕ–Mercosur, εφόσον υπάρξουν οι απαραίτητες εγγυήσεις για τους παραγωγούς και την προστασία των Ευρωπαίων αγροτών.
Τρακτέρ έξω από Κομισιόν
ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος ΕΕ: Αναβολή της συμφωνίας Mercosur, μήνυμα στήριξης στους αγρότες

Ο Αντόνιο Κόστα διαβεβαίωσε μετά τη Σύνοδο ότι η Ευρώπη στηρίζει τους αγρότες, επισημαίνοντας τη στρατηγική σημασία της γεωργίας. Για τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur τόνισε πως απαιτείται περαιτέρω διαπραγμάτευση και άμεση δράση.
Σημαία Βουλγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Χιλιάδες στους δρόμους κατά της κυβέρνησης και της διαφθοράς

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σε Σόφια και άλλες πόλεις της Βουλγαρίας κατά της απερχόμενης κυβέρνησης, ζητώντας καταπολέμηση της διαφθοράς, μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και δίκαιες εκλογές, εν μέσω πολιτικής αστάθειας.