ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Απελευθερώνει η Κομισιόν τις δαπάνες, μέτρα προστασίας των επιχειρήσεων

Σε ουσιαστική μερική άρση, μέχρι νεωτέρας, του Συμφώνου Σταθερότητας προχωρά η ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί ο κοροναϊός.

Μέγιστη ευελιξία επί των δημοσιονομικών κανόνων υποσχέθηκε η Κομισιόν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η επικεφαλής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την Επίτροπο Μάργκαρετ Βεστάγκερ και τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις. 

Η επενδυτική πρωτοβουλία της Κομισιόν θα φθάσει στα  37 δισεκατομμυρίων ευρώ ως τμήμα ενός πακέτου μέτρων για την προστασία των οικονομιών της Ενωσης απέναντι στις επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού.

Αλλά μέτρα που η Κομισιόν θα αναλάβει για να στηρίξει τις οικονομίες των χωρών μελών είναι η ευελιξία ως προς τα δημοσιονομικά ελλείμματα και την κρατική βοήθεια, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εγγυηθεί επίσης την χορήγηση 8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια προς 100.000 επιχειρήσεις για την στήριξη του επιχειρηματικού τομέα, πρόσθεσε.

«Είμαι πεπεισμένη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να αντέξει αυτό το σοκ...Αλλά κάθε κράτος μέλος πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του και η Ευρωπαϊκή Ενωση ως σύνολο θα πρέπει να είναι αποφασιστική, συντονισμένη και ενωμένη».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει μια ρήτρα στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ που θα επιτρέπει αναστολή των δημοσιονομικών δεσμεύσεων από χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού, προσέθεσε από την πλευρά του ο Ντομπρόβκσις.

Όπως τόνισε «είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε τη γενική ρήτρα διαφυγής για μια γενικότερη στήριξη δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτή η ρήτρα θα αναστείλει τη συνιστώμενη δημοσιονομική προσαρμογή».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποίηση πως θα υπάρξουν κι άλλα προβλήματα με τα εμβόλια

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπερασπίστηκε για ακόμη μια φορά το γεγονός πως οι Βρυξέλλες χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτούν και να εγκρίνουν τα εμβόλια.