ΓΔ: 2210.85 0.14% Τζίρος: 304.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
brain
Φώτο: Shutterstock

Μελέτη αποκαλύπτει τις νευρολογικές επιπτώσεις της έκθεσης σε ζιζανιοκτόνο

Ακόμα και η σύντομη επαφή με ένα κοινό ζιζανιοκτόνο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο, σύμφωνα με έρευνα σε ποντίκια, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Neuroinflammation».

Ακόμα και η σύντομη επαφή με ένα κοινό ζιζανιοκτόνο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο, σύμφωνα με έρευνα σε ποντίκια, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Neuroinflammation».

Η ερευνητική ομάδα από το Arizona State University και από το Translational Genomics Research Institute, μέλος του ερευνητικού κέντρου City of Hope, δοκίμασε δύο επίπεδα έκθεσης ποντικιών σε ένα από τα πιο διαδεδομένα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως σε καλλιέργειες, τη γλυφοσάτη: μια υψηλή δόση και μια χαμηλότερη δόση που είναι κοντά στο όριο της τρέχουσας αποδεκτής δόσης στον άνθρωπο. Τα ποντίκια παρακολουθήθηκαν για ένα διάστημα έξι μηνών.

Οι ερευνητές εντόπισαν ότι τα ποντίκια που εκτέθηκαν στη γλυφοσάτη, ανέπτυξαν σημαντική φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία σχετίζεται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Ακόμα και η χαμηλότερη δόση, επισημαίνουν, οδήγησε σε επιβλαβείς επιδράσεις στον εγκέφαλο των ποντικιών, ακόμα και αφότου έγινε διακοπή της έκθεσης για μήνες. Η έκθεση ποντικιών στη γλυφοσάτη οδήγησε επίσης σε πρόωρο θάνατο και συμπεριφορές που μοιάζουν με άγχος.

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι ένα υποπροϊόν της γλυφοσάτης συσσωρεύτηκε στον εγκεφαλικό ιστό των ποντικιών και αυτό εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της χημικής ουσίας για τους ανθρώπους.

Τα ευρήματα της ομάδας βασίζονται σε προηγούμενη έρευνα του Arizona State University που καταδεικνύει μια σχέση μεταξύ της έκθεσης στη γλυφοσάτη και του αυξημένου κινδύνου για νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Η προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι το ζιζανιοκτόνο αυτό διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ένα προστατευτικό στρώμα που συνήθως εμποδίζει την είσοδο δυνητικά επιβλαβών ουσιών στον εγκέφαλο, και φαίνεται να συμβάλλει στη νευροφλεγμονή και άλλες επιβλαβείς επιδράσεις στη νευρική λειτουργία.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ θεωρεί ορισμένα επίπεδα γλυφοσάτης ασφαλή για την έκθεση του ανθρώπου, υποστηρίζοντας ότι η χημική ουσία απορροφάται ελάχιστα από τον οργανισμό και αποβάλλεται κυρίως αμετάβλητη. Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο κατατάσσει τη γλυφοσάτη ως «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο».

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι πρόσφατες μελέτες, μεταξύ των οποίων και η παρούσα, μπορεί να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τα υφιστάμενα όρια ασφάλειας και το κατά πόσον η χρήση της γλυφοσάτης είναι τελικά ασφαλής. Επίσης, τονίζουν την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση και εντατικότερη παρακολούθηση των νευρολογικών και άλλων μακροπρόθεσμων αρνητικών επιπτώσεων της γλυφοσάτης στην υγεία.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανοίγει μέτωπο κατά των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων

Η κυβέρνηση Τραμπ ξεκίνησε εκστρατεία κατά των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και των πρόσθετων σακχάρων, προτρέποντας τους πολίτες να καταναλώνουν φρούτα, λαχανικά και φυσικά τρόφιμα, με κύριο υποστηρικτή τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ.
Ντόναλντ Τραμπ πρόσωπο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Παίρνω περισσότερη ασπιρίνη, δεν κοιμάμαι σε συμβούλια

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε στη Wall Street Journal ότι παίρνει υψηλότερη δόση ασπιρίνης, η οποία προκαλεί τους μώλωπες στο χέρι του, αγνοώντας τις ιατρικές συστάσεις, και αρνήθηκε ότι κοιμάται σε δημόσιες εκδηλώσεις.
Καρκινικά κύτταρα αίματος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πέθανε η εγγονή του Κένεντι, Τατιάνα Σλόσμπεργκ, στα 33 της

Η Τατιάνα Σλόσμπεργκ, εγγονή του Τζον Φ. Κένεντι, πέθανε στα 35 της χρόνια, λίγο καιρό μετά τη διάγνωση με σπάνια μορφή λευχαιμίας. Την είδηση γνωστοποίησε η Προεδρική Βιβλιοθήκη και Μουσείο Κένεντι.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Στην Ουάσινγκτον για συνεργασία Ελλάδας–ΗΠΑ–Ισραήλ στην υγεία

Στην Ουάσινγκτον ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε επαφές με μέλη του Κογκρέσου και αξιωματούχους του Λευκού Οίκου για συνεργασίες Ελλάδας–ΗΠΑ–Ισραήλ στην υγεία, την τεχνητή νοημοσύνη και την προσέλκυση επενδύσεων.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ κατηγορεί τα ΜΜΕ για «προδοσία» λόγω ερωτημάτων για την υγεία του

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα για την υγεία του ως «στάση ή ίσως προδοσία», καταγγέλλοντας τη New York Times και άλλα ΜΜΕ ότι διαστρεβλώνουν την εικόνα του και αμφισβητούν τη ζωτικότητά του ως προέδρου.