ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τελειώνει η κρίση στην Κίνα: Τα καράβια γυρίζουν στα λιμάνια

Μειώνονται οι ακυρώσεις δρομολογίων από πλοία μεταφοράς και οι ναυτιλιακές εταιρείες βλέπουν ανάκαμψη της ζήτησης, την ώρα που οι βιομηχανικές μονάδες επανέρχονται σε κανονική λειτουργία.

Καθώς επιβάλλονται νέα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού, στην Κίνα τα λιμάνια της χώρας φαίνεται να επιστρέφουν σε κανονικούς ρυθμούς για την εποχή.

Οι ακυρώσεις δρομολογίων από πλοία μεταφοράς (blank sailings) στην ασιατική χώρα έχουν μειωθεί, δείχνοντας ότι οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό γρήγορα μειώνονται, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας Sea Intelligence.

Η μεγάλη πλειονότητα των ακυρώσεων ανακοινώθηκαν τις πρώτες δέκα εβδομάδες του 2020, ταράζοντας το διεθνές εμπόριο, ενώ ο αριθμός των νέων ακυρώσεων επιστρέφει σε κανονικά επίπεδα, τονίζει η έκθεση.

«Αυτό σημαίνει ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες με πλοία μεταφοράς βλέπουν, επίσης, μια ανάκαμψη της ζήτησης και για τις επόμενες εβδομάδες», προσθέτει η Sea Intelligence.

Τα χειρότερα για την Κίνα ανήκουν στο παρελθόν, λένε οι τοπικές αρχές της χώρας, που χαλαρώνουν τους περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών, ενώ  αυξάνονται σταδιακά και οι μονάδες παραγωγής που επανέρχονται σε κανονική λειτουργία.

Με τις νέες συνθήκες στην ασιατική χώρα, οι ναυτιλιακές εταιρείες ετοιμάζονται να κλείσουν το κενό που δημιουργήθηκε στην παγκόσμια αλυσίδα προσφοράς. Σύμφωνα με ειδικούς του χώρου, εταιρείες - κολοσσοί, όπως η Maersk και η Mediterranean Shipping Co, θα «βγάλουν» στις θάλασσες τα μεγαλύτερα τους πλοία σε χωρητικότητα, ώστε να αντεπεξέλθουν στην αύξηση των εξαγωγών της Κίνας.

Ωστόσο, η απειλή για το διεθνές εμπόριο, έρχεται, πλέον, από την ζήτηση και λιγότερο από την προσφορά, καθώς μια παγκόσμια ύφεση θεωρείται όλο και πιο πιθανή από πολλούς οικονομολόγους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kina-diodia
ΔΙΕΘΝΗ

Ψηφιακά διόδια στην Κίνα για να μειώσουν την περιβαλλοντική μόλυνση

Να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους και να δημιουργήσουν υποδομές παροτρύνει τις τουριστικές περιοχές το κινεζικό υπουργείο Μεταφορών. Πάνω από 200 εκατ. οι οδηγοί που καταβάλλουν διόδια ψηφιακά στην Κίνα.
ΔΙΕΘΝΗ

Ενίσχυση συνεργασίας του Πεκίνου με τον ΟΟΣΑ σε ζητήματα φορολογίας

Η Κίνα και ο ΟΟΣΑ θα υποστηρίξουν από κοινού, την παγκόσμια φορολογική διακυβέρνηση για την ψηφιακή οικονομία. Οι δύο πλευρές θα βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες για να ενισχύσουν τη συλλογή φόρων.